22.04.2009.

Brojni zahtjevi za male komunalne akcije i inicijative našle su se na dnevnom redu 183. sjednice Gradskog poglavarstva

Odobrena dogradnja Dječjeg vrtića Grigora Viteza

Brojni zahtjevi za male komunalne akcije i inicijative našle su se na dnevnom redu 183. sjednice Gradskog poglavarstva

Do kraja mandata ove gradske uprave još je nešto manje od mjesec dana, ali broj zahtjeva i točaka dnevnog reda Gradskog poglavarstva se ne smanjuje. Tako se na 183. sjednici 20. travnja na stolu našlo čak 76 točaka, od kojih se velik broj odnosio na zahtjeve mjesnih odbora za male komunalne akcije. Samo na ovoj sjednici odobreno je radova u vrijednosti oko 700.000 kuna.

Prihvaćena je ponuda Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba za izradu idejnog rješenja i ishođenja lokacijske dozvole za adaptaciju, dogradnju i rekonstrukciju vrtića Grigora Viteza u Preradovićevoj ulici. Sadašnji objekt površine 1.490 m2 više ne zadovoljava potrebe smještaja djece i na zamolbu ravnateljice vrtića razmotrena je mogućnost dogradnje. Prema ponudi Arhitektonskog fakulteta, u dograđenom dijelu površine 600 m2 predviđen je smještaj još 100 djece vrtićke dobi, smještaj 20 djece jasličke dobi, prostorija dnevnog boravka za tjelesne aktivnosti djece i ostale potrebne prostorije. Izradio bi se i troškovnik sanacije krovnih kupola i uređenja postojećih terasa.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog Mjesnog odbora kardinal Franjo Kuharić o regulaciji prometa u Ulici Matije Gupca. Između prijedloga da ulica postane jednosmjerna ili ostane dvosmjerna, nakon ankete provedene među stanarima ulice, predloženo je da ona ostane dvosmjerna, ali i da se na početku ulice postave stupići. Ti stupići bit će postavljeni ispred Mikrometra i Sport caffea, kako bi se osigurao nesmetan prolaz pješaka po nogostupu, a za navedene objekte osigurat će se dva, odnosno tri parkirna mjesta. U drugoj fazi, kada se osiguraju sredstva, namjerava se urediti parkiralište s 18 mjesta na prostoru nekadašnje "vage".

Druga zanimljiva inicijativa stigla je iz Mjesnog odbora Otok, gdje bi se uredio Trg svetog Nikole između postojećeg društvenog doma i crkve Svetog Nikole u središtu mjesta. Izradu pripreme, slivnika i oborinske odvodnje, asfaltiranja parkirališta te vertikalne i horizontalne signalizacije izvest će Komunalac, a radove će financirati Grad Samobor u iznosu 96.000 kuna.

Prihvaćena je inicijativa Breganske edukativne kulturne scene o besplatnim projekcijama animiranih filmova za djecu u prostoru Poduzetničkog centra u Bregani nedjeljom prijepodne od 9 do 12 sati. Također, Poglavarstvo je prihvatilo informaciju školskih odbora osnovnih škola Samobor i Milana Langa u Bregani da se postojećim ravnateljima (Vesni Lokner Kralj, odnosno Borisu Zaringeru) mandat produžava na sljedećih pet godina.

Mato Šipuš

 
22.04.2009.

Izvještajno - izborna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Stanje se poboljšava, ali presporo

Izvještajno - izborna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Dana 17. travnja održana je izvještajno - izborna skupština VZ Grada Samobora, na kojoj su usvojena izvješća o radu u 2008. godini te program rada i financijski plan za 2009. godinu.

Istaknuto je da se krenulo u nabavku vatrogasnih vozila (nabavljena je i preuređena "mljekarska cisterna"), a za JVP Samobor je nabavljeno navalno vozilo iz programa Vlade Republike Hrvatske.

Skupština je ocijenila da se stanje stalno poboljšava, ali presporo.

Izabrano je i novo rukovodstvo: predsjednik je Jurica Domin, zapovjednik Vladimir Domin ml., a članovi Predsjedništva Vladimir Hribar, Darko Kupres, Vjekoslav Garašić, Željko Koščica, Boris Bogolin, Mario Telišman i Stjepan Slamar. Članovi Stožera zapovjedništva su Božo Planinčić, Dubravko Komarec, Dubravko Matijaščić i Mladen Žitković.

Antun Bogolin

 
22.04.2009.

Izborno povjerenstvo Grada Samobora upoznalo stranke i nezavisne kandidate s tijekom kandidiranja i izbora

Rok za prijave kandidatura i lista je 27. travnja

Izborno povjerenstvo Grada Samobora upoznalo stranke i nezavisne kandidate s tijekom kandidiranja i izbora

Do ponedjeljka 27. travnja do ponoći traje rok za predaju kandidatura za gradonačelnika i njegove zamjenike, lista za samoborsko Gradsko vijeće i lista za vijeća mjesnih odbora. Objavilo je to Gradsko izborno povjerenstvo, koje je okupljenim predstavnicima političkih stranaka i nezavisnim kandidatima u gradskoj vijećnici pojasnilo sve potrebne detalje vezane uz ovogodišnje lokalne izbore. Izbornim povjerenstvom Grada Samobora i ove godine predsjeda sudac Darko Župančić, njegov zamjenik je također sudac Vjeran Blažeković, članovi povjerenstva su Dragutin Kušić i Ida Lovasić, a njihovi zamjenici Ana Vlah i Helena Ilijev. Oni će sljedećih dana od 9 do 18 sati te zadnjeg dana prijava (27. travnja) od 9 do 24 sata zaprimati i provjeravati liste i potpise potpore, a potom u roku dva dana (29. travnja) objaviti točne liste za izbor gradonačelnika, članova Gradskog vijeća i mjesnih odbora.

Osim rokova, važna napomena predsjednika Darka Župančića bila je da se svi kandidati na listama moraju očitovati o prihvaćanju kandidature i da se to očitovanje treba ovjeriti kod javnog bilježnika ili besplatno u Gradskom izbornom povjerenstvu, koje je ove godine smješteno u nekadašnjim prostorijama Prekršajnog suda, uz zgradu Policijske postaje.

I još jedno upozorenje - prigodom davanja podrške kandidaturi za gradonačelnika ili listama za mjesne odbore građani uz sebe trebaju imati osobnu iskaznicu ili putovnicu, jer se na listi podrške mora upisati i broj jednog od tih dokumenata. Zbog tajnosti podataka JMBG se neće upisivati. Važna je i napomena da mještani u svom mjesnom odboru mogu podržati samo jednu listu, dok u ostalim slučajevima mogu podržati više lista. Za pravovaljanost liste u pojedinom mjesnom odboru potreban broj potpisa podrške ovisi o broju birača. Za mjesne odbore do 500 birača dovoljno je za podršku prikupiti 15 potpisa, od 501 do 1000 birača 20 potpisa, a za mjesne odbore s više od 1000 birača potrebno je 30 potpisa. O veličini mjesnog odbora ovisi i broj članova vijeća, a kreće se od 5 do 9 članova. Na listi mogu biti samo oni kandidati koji imaju prijavljeno prebivalište na području tog mjesnog odbora. Kandidati za gradonačelnika moraju prikupiti 1000 potpisa potpore građana.

Izbori će biti održani 17. svibnja, a određeno je da će se na području Grada Samobora provesti na 80 biračkih mjesta, koja će na dan izbora biti otvorena od 7 do 19 sati. Izborna šutnja trajat će od subote, 16. svibnja, od ponoći pa do nedjelje, 17. svibnja, do 19 sati, kada se zatvaraju birališta.

Inače, građani Samobora će, osim 3 gradske liste (za direktan izbor gradonačelnika, liste za Gradsko vijeće i liste za vijeće mjesnog odbora) na biralištu dobiti i još dvije liste – za izbor župana i listu za izbor članova županijske skupštine.

M.Š.

 

Brojni zahtjevi za male komunalne akcije i inicijative našle su se na dnevnom redu 183. sjednice Gradskog poglavarstva

Izvještajno - izborna skupština Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Izborno povjerenstvo Grada Samobora upoznalo stranke i nezavisne kandidate s tijekom kandidiranja i izbora

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002