23.07.2009.

Predstavljanje mobilnog vodiča Grada Samobora

Samobor prvi u Hrvatskoj

Predstavljanje mobilnog vodiča Grada Samobora

Samobor je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima službeni mobilni vodič, s ponosom je istaknuto na promociji te usluge 22. srpnja u organizaciji samoborske Turističke zajednice. Tako je u sklopu obilježavanja Dana Grada dobiven proizvod koji će označiti novo doba naše turističke promocije. Što je mobilni vodič i kako on funkcionira pojasnili su okupljenima Nedjeljko Tišler i Ana Kovačević iz tvrtke Sterigma studio, a riječi hvale za ovaj projekt naše Turističke zajednice imali su zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić te suradnica gradonačelnika i predstavnica vijeća Turističke zajednice Marica Jelenić.

Uvodno je na predstavljanju govorila direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, koja je istaknula da je promocija Mobilnog vodiča dio predstavljanja novih turističkih proizvoda Turističke zajednice kojima je cilj obogatiti komunikacijske kanale s našim građanima, gostima i turistima kroz nove tehnologije, te doprinijeti kvalitetnijem predstavljanju kulturne baštine našega grada, a samim tim osigurati upravo hrvatskim patentom prezentaciju samoborske turističke ponude. Vodič je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, stotinjak prepaid bonova u vrijednosti od 10 i 35 kuna mogu se nabaviti u uredu Turističke zajednice na Trgu kralja Tomislava, a od 24. srpnja isti će biti dostupni i u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu.

O samoj usluzi govorila je Ana Kovačević iz marketinga Sterigma studija. Istaknula je da je Mobile Guide jednostavna i svima dostupna usluga osmišljena po uzoru na audio vodstva svjetskih muzeja i audio vodiče nekih gradova. Prednost je ovakvog sustava da se komunikacija obavlja putem mobitela, pri čemu je svako uspostavljanje veze besplatno, a naplaćuje se jedino preslušavanje sadržaja (prepaid bon). Korisniku se na njegov mobitel dostavljaju tražene informacije, a prostor u kojem se može kretati i vrsta informacija ničim nisu ograničeni.

Tako će od sada svatko na svom mobilnom uređaju, nakon kupnje bona i ukucavanja PIN-a, moći preslušati poruke o gradu Samoboru, turističkoj, ugostiteljskoj, prirodnoj ponudi, baštini i kulturi. U ovom trenutku samoborska gradska tura sadrži 50-ak informacija o objektima i određenim lokacijama u Gradu (Anindol, Vugrinščak, Trg kralja Tomislava…), o kulturnom naslijeđu (Livadićev dvorac, Stari grad, crkva svete Anastazije, crkva svetog Mihalja…), o gastronomskim ikonama (kremšnita, bermet, muštarda…), o galerijama i muzejima, okolici i manifestacijama. Svaki pojam ima svoj broj koji korisnik treba ukucati pri preslušavanju.

Direktor tvrtke Sterigma Nedjeljko Tišler naglasio je da je prednost što se sadržaj može uvijek aktualizirati i širiti novim pojmovima. Usluga je vrlo jednostavna i na bonu je pojašnjeno što sve korisnik treba učiniti nakon što nazove broj 0800-1213. Taj broj je besplatan, a plaća se samo prepaid bon. Veza se može prekinuti i nastaviti u bilo kojem trenutku ponovnim pozivom broja. Prednost je ovog modela što se iz bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku mogu saznati sve turističke informacije o samoborskim destinacijama. Na poleđini bona je i karta Samobora s oznakama pojedinih lokacija, tako da je gostima olakšana šetnja gradom. Prednosti ima još, a jedna je i što se nakon određenog razdoblja može analizirati koji su sadržaji najslušaniji te na tome dalje graditi strategiju samoborske turističke promidžbe. Tome treba dodati i nove projekte koje kani realizirati samoborska Turistička zajednica, koji će doprinijeti daljnjem napretku samoborske turističke usluge.

Mato Šipuš

 

Predstavljanje mobilnog vodiča Grada Samobora

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002