03.04.2009.

Proljetno uređenje Luga Samoborskog

Rukavica je bačena!

Proljetno uređenje Luga Samoborskog

Ovo proljeće su mještani Luga započeli vrlo aktivno. Osim uređenja svojih okućnica, posebna se briga vodi i o javnim površinama. Tako su pod vodstvom gospođe Pinculić vrijedne ženske ruke posadile maćuhice na križanju ulica Kneza Mislava i Zdeslava. Cvijeće je osigurao Mjesni odbor Lug.

U subotu se u organizaciji Mjesnog odbora Lug pod motom PONESITE METLU, RUKAVICE I DOBRU VOLJU! održala radna akcija čišćenja igrališta u Lugu.

Za dva tjedna, u subotu 18. travnja od 16 sati, održat će se nova radna akcija uređenja igrališta pod motom: PONESITE KIST, ŠMIRGL-PAPIR I DOBRU VOLJU!

Kako se MO Lug smatra jednim od najaktivnijih mjesnih odbora, izazivamo ostale mjesne odbore na natjecanje u brzom šmirglanju i bojanju!

Rukavica je bačena.

Čekamo vas!

Martina Glasnović Horvat

 
03.04.2009.

Otvoren 5. Samoborski proljetni sajam na Trgu kralja Tomislava u Samoboru

Komplimenti sa svih strana

Otvoren 5. Samoborski proljetni sajam na Trgu kralja Tomislava u Samoboru

Sve veći i sve bolji sajam - riječi su kojima su organizatori najavljivali ovogodišnje izdanje Proljetnog sajma, a nakon svečanog otvorenja mogu reći da su svoja obećanja u najavama i ispunili. Subotnje sunčano jutro 4. travnja obilježila je svečanost otvorenja na kojoj su stizali samo komplimenti za sve učinjeno u pripremi i realizaciji ove sajamske priredbe pod šatorom na Trgu kralja Tomislava. Od prvog sajma 2005. godine bilježi se porast broja izlagača pa ih je tako ove godine više od 70, što znači da će svaki posjetitelj sigurno moći pronaći nešto što ga zanima – od tradicijskih obrta i umjetničkih obrta koji prezentiraju vještine izrade starih autohtonih tradicijskih i umjetničkih proizvoda te predstavljanja obiteljskih gospodarstava, do prepoznatljivih samoborskih proizvoda s gastronomskim pedigreom. Naravno, nisu zaboravljene ni ustanove iz kulture, dječji vrtići i osnovne škole u kojima se njeguje tradicija starih vještina.

Kao i prošle, tako je i ove godine Sajam otvorila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja je pritom istaknula da joj je zadovoljstvo bilo doći i vidjeti da je samoborski gradonačelnik sa suradnicima uspio pokazati da recesija ne mora pokucati baš na svaka vrata, jer su uspjeli napraviti još veći i ljepši sajam.

- Drago mi je da su poduzetnici prepoznali vrijednost ovakvih manifestacija. Sigurna sam da će i građani u ovo doba pomoći onima od kojih svi živimo kupujući hrvatske proizvode, naše autohtone proizvode, jer na taj način čuvamo radna mjesta. Čestitam vama gradonačelniče i vašim suradnicima što se uspjeli da Grad Samobor, spajajući tradiciju, kulturu i gastronomiju postane pravi brend hrvatskog kontinentalnog turizma i zato me ne čudi podatak o novih 7000 sugrađana i sugrađanki. Vlada je prepoznala vrijednost ovog sajma i po prvi put financijski pomogla u organizaciji – istaknula je u svom govoru potpredsjednia Vlade Đurđa Adlešič.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva Tajana Kesić - Šapić također je izrazila zadovoljstvo što sajam iz godine u godinu raste. Ministarstvo gospodarstva je prepoznalo ovo kao veliki potecijal te je prihvatilo pokroviteljstvo i osiguralo 50.000 kuna potpore, istaknula je državna tajnica i iznijela zanimljiv podatak da je Ministarstvo putem programa poticaja malog i srednjeg poduzetništva od 2004. do 2007. godine obrtnicima i poduzetnicima iz Grada Samobora, nakon predaje njihovih aplikacija, dalo više od 6 milijuna kuna, a samo prošle godine više od 3 milijuna kuna, što je dokaz da samoborsko gospodarstvo sve više i više raste i radi na jačanju konkurentnosti. Vlada je usvojila novi plan pa će već sljedeći tjedan biti raspisani novi natječaji za poticanje poduzetništva.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačka županije, rekao je u svom obraćanju da se županija ponosi obrtništvom, jer je ono snaga koja osobito u ovoj kriznoj godini daje obol u stvaranju novih vrijednosti i zapošljavanju. Dodao je kako će Zagrebačka županija i dalje izdvajati sve više sredstava za poljoprivredu i gospodarstvo. Za gospodarstvo je ove godine u proračunu izdvojeno 14% više sredstava nego prošle godine i osiguran je velik dio za potpore, subvencije i razvoj gospodarstva.

Osim ovih govornika, na sajmu su kao gosti bili i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gosti iz prijateljskog grada Wirgesa i Staroga Grada na Hvaru predvođeni gradonačelnikom Viskom Haladićem, a uz njih su bili i domaćini - gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten, predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun, predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović i predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč.

U svom govoru gradonačelnik Filipec je istaknuo:

- Pet godina organizacije Samoborskog proljetnog sajma svrstava ovu priredbu u tradicionalne vrijednosti Samobora i povrđuje našu svijest o bogatom naslijeđu i našoj odgovornosti prema onima koji će je baštiniti od nas. O tome najbolje svjedoči današnja raskoš i više od 70 izlagača, kojima ovom prigodom želim zahvaliti. Prirodna bogatstva i atraktivan položaj Samobora, kao i marljive ruke Samoboraca oduvijek su naš grad činile značajnim središtem hrvatskog gospodarstva. Uz poljodjelce, stočare, voćare, vinogradare, samoborsku gospodarsku tradiciju čine obrtnici, trgovci, odnosno cijeli niz autohtonih obrta poput kristalobrusača, gravera, kovinopojasara, licitara, medičara, užara, itd. Bogatstvo sajma ogleda se u bogatoj ponudi gastronomskih specijaliteta kao što su rudarska greblica, kremšnita, muštarda, bermet, Samoborska salama, češnjofka. Samoborsko gospodarstvo čuva obrtničku tradiciju, uvodi nova tehnološka znanja i to zasigurno mora polučiti uspjeh. Mnogi su obrti prerasli u suvremeno vođene tvrtke. Grad Samobor svjestan je svoje odgovornosti u očuvanju i razvoju obrtništva i nizom poticaja nastoji očuvati vlastiti identitet - naglasio je svom govoru gradonačelnik Filipec, istaknuvši i viziju budućeg razvoja – željeznica, novi kolodvor, obilaznica, dolazak sveučilišta u bivšu vojarnu, itd.

Da domaćinima i gostima svečanost otvorenja ostane u što ljepšem sjećanju pobrinulo se Tamburaško društvo Ferdo Livadić pod vodstvom Anamarije Šimičić, Vokalni ansambl Samoborke te solisti Đurđica Pleše i Franjo Gluščić.

Nakon svečanog otvorenja uzvanici i domaćini obišli su štandove svih izlagača na ovogodišnjem Sajmu i upoznali se s njihovim proizvodima. U popodnevnim satima održani su i tematski okrugli stolovi Prilagodba samoborskog gospodarstva ekonomskoj krizi i Aktualna problematika tradicijskih obrta.

Mato Šipuš

Okrugli stol

Nakon svečanosti otvorenja 5. Samoborskog proljetnog sajma i obilaska štandova pristupilo se i radnom dijelu. U popodnevnim satima održani su tematski okrugli stolovi - Prilagodba samoborskog gospodarstva ekonomskoj krizi i Aktualna problematika tradicijskih obrta. U pozdravnom govoru gradonačelnik Filipec je istaknuo da u Samoboru nema potrebe govoriti o krizi, napominjući da je uloga i zadaća Grada pokrenuti investicijsku lavinu nikad viđenu u Samoboru, jer samo na taj način se mogu osigurati radna mjesta i poslovi.

- Potrebno je samo znanja i hrabrosti, a mi smo sposobni za to i želimo ostvariti sve što smo zacrtali kako ne bi bilo otpuštanja, jer je teško u obrtu stvoriti i odgojiti kvalitetne ljude – istaknuo je Filipec.

U nastavku okruglog stola sudjelovali su pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Samobora Željko Radovanić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora i Svete Nedelje Marijan Karlović, načelnica Odjela za razvoj poduzetništva u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ana Vincent – Šepić, savjetnica Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Dražena Halad, voditeljica projekata Hrvatske agencije za malo gospodarstvo Silvana Bandalo, rukovoditeljica Odjela za posredovanje i pripremu za zapošljavanje HZZ-a Dubravka Klarić Čosić, zamjenik predsjednika Hrvatske obrtničke komore Željko Vrbanus, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, tajnica samoborskog Udruženja obrtnika Silva Lamot, Renata Razum iz Poduzetničkog centra Samobor te obrtnici i poduzetnici s područja našega grada.

Nagrade izlagačima

I ove je godine povjerenstvo Grada, Udruženja obrtnika i Turističke zajednice (činili su ga predsjednik Igor Jaić Krasnik, Silva Lamot i Marijana Obad Slamar) obišlo sve izlagače i ocijelo njihove štandove prema općem dojmu, originalnosti i ponudi. Nakon što su zbrojene sve ocjene, prvu nagradu dobilo je Medičarstvo i svjećarstvo Oslaković vlasnika Franje Oslakovića, drugo mjesto pripalo je obrtu Arco vlasnice Brigite Mihina, treće obrtu Trešnja okićka vlasnice Brankice Sovulj, a nagradu za originalni nastup dobila je Biserna Mladica vlasnice Jadranke Marenić.

Vožnja kočijama i izvođači

Posebna atrakcija ovogodišnjeg sajma bila je vožnja kočijama u organizaciji gospodarstva Čiček i nastup Udruge plemenitaša iz Varaždina. Samoborsko udruženje obrtnika ugostilo je i svoje prijatelje iz Županje i Pule. U kulturno–umjetničkom programu tijekom sajma nastupili su TD Ferdo Livadić, Klapa Samobor, Singrlice, FA Mladost, Dječji zborovi Samoborček i Smješak, učenici GŠ Ferdo Livadić, FA Petkov Breg, KUD Oštrc, ŠPK Samobor, Gradska glazba Samobor, Dixieland band i Just the Pine.

Prijem u gradskoj vijećnici

Na prijemu je gradonačlenik Antun Dubravko Filipec, poželivši dobrodošlicu gostima, zahvalio pročelniku Željku Radovaniću i njegovim suradnicima na odličnoj pripremi Sajma. Najavio je i novo poglavlje, jer je manifestacija prerasla prostor Trga pa se planira Sajam izmjestiti na prostor Sajmišta, gdje bi se podigla multifunkcionalna hala.

Pozdrave domaćinima uputili su predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, župan Stjepan Kožić te potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja je čestitala svima na pripremi i organizaciji, naglasivši da zaista nije fraza kada kaže da se uspjelo od Samobora stvoriti brend.

- Vi ste ljepši dio Grada Zagreba, odnosno Zagreb je lošiji dio Grada Samobora - zaključila je potpredsjednica Vlade.

Predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović iznio je prijedlog da županija prostor stare škole u Langovoj ulici prepusti obrtnicima, koji bi ga obnovili vlastitim sredstvima te u njemu uredili Obrtnički dom, jer je Samobor jedini grad u županiji koji nema obrtnički dom, iako ima najviše obrtnika.

 
03.04.2009.

U Bregani svečano otvoren aneks OŠ Milana Langa

Korak prema jednosmjenskoj nastavi

U Bregani svečano otvoren aneks OŠ Milana Langa

Učenici i nastavnici Osnovne škole Milana Langa u Bregani dobili su, nakon otvorenja dograđenog aneksa, prostor koji će olakšati odvijanje nastave, a u budućnosti, gradnjom druge etape, stvoriti sve preduvjete za jednosmjenski rad. Bio bi to rezime svečanosti 3. travnja u prostoru ove škole na kojoj su bili brojni uzvanici i gosti škole u Bregani. Da njima uvođenje jednosmjenskog rada nije tek puka fraza, već nasušna potreba, potvrdili su primjeri koje je naveo ravnatelj škole Boris Zaringer govoreći da neki učenici iz pojedinih naselja, koji nastavu pohode u matičnoj školi u Bregani ili u područnim školama u Grdanjicima, Noršić Selu i Novom Selu Žumberačkom, moraju po zimi u devet sati navečer vraćati se iz škole u svoje domove kroz šumske putove.

Na svečanosti ravnatelj Zaringer istaknuo je da je škola izgrađena 1962. godine i da na njoj od tada nije bilo značajnijih investicija. To se promijenilo nakon odluke gradske uprave da se krene u izgradnju aneksa, a u prvoj fazi uređen je prostor kuhinje i blagovaonice, novi prostor knjižnice i čitaonice, adaptirana su i uređena dva kabineta, dograđeno pet novih višenamjenskih učionica te dograđen prostor plinske kotlovnice i lifta, jer je postojeća građevina prilagođena osobama s invaliditetom. Uređene su dvije terase, zamijenjena vanjska stolarija na cijeloj zgradi kako bi se pridonijelo energetskoj učinkovitosti, obnovljena fasada, uvedena antenska i internetska mreža u učionicama te je uređeno parkiralište, nabrojao je ravnatelj Zaringer. Ukupna vrijednost investicije iznosila je oko 10 milijuna kuna. U drugoj fazi planirana je gradnja novih osam učionica, dvorane i uređenje vanjskih igrališta.

U svom obraćanju nazočnima zamjenica gradonačelnica Marica Jelenić istaknula je da je i dogradnja škole u Bregani dokaz da se aktualna gradska uprava nije samo deklarativno opredijelila za društvo znanja, već radi i konkretne korake na tome, a škola u Bregani je samo jedan od primjera.

Na početku svečanosti ravnatelj Boris Zaringer pozdravio je sve nazočne, a među njima istaknuo goste iz škola susjedne Slovenije, s kojima imaju izvrsnu suradnju, izaslanstvo Grada Samobora predvođeno zamjenicima gradonačelnika Maricom Jelenić i Tomislavom Mastenom, a potom je slijedio program u kojem su se plesom, svirkom, pjevanjem i kazivanjem pjesama lijepo predstavili učenici i nastavnici škole u Bregani. Svečanom činu presijecanja vrpce od strane zamjenice gradonačelnika Marice Jelenić prethodio je blagoslov i molitva koju je predvodio župnik iz Luga Damir Bačun.

M.Š.

 

Proljetno uređenje Luga Samoborskog

Otvoren 5. Samoborski proljetni sajam na Trgu kralja Tomislava u Samoboru

U Bregani svečano otvoren aneks OŠ Milana Langa

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002