22.01.2009.

Zagrebačka i Bratislavska županija potpisale Protokol o suradnji

Slovaci pomažu do EU fondova

Zagrebačka i Bratislavska županija potpisale Protokol o suradnji

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Bratislavskog samoupravnog okruga (Republika Slovačka) Vladimír Bajan potpisali su u Bratislavi Protokol o suradnji Zagrebačke i Bratislavske županije.

Polazeći od zajedničkog interesa proširenja ekonomskih i društveno-kulturnih odnosa, dvije županije potpisanim Protokolom podupirat će povoljne uvjete za razvoj suradnje na području školstva, kulture, umjetnosti, turizma, športa i mladih te zdravstva i socijalne skrbi. Također, organiziranjem seminara i gospodarskih foruma poticat će razvoj malog i srednjeg poduzetništva i investicijskih projekata na području obje regije. Razmjenjivat će iskustva na području upravljanja i organizacije rada u svojim upravnim odjelima te podupirati suradnju na razini mjesnih samouprava.

- Potpisanim Protokolom otvaraju se brojne mogućnosti suradnje u raznim područjima, no posebno su nam važna iskustva Slovačke s predpristupnim fondovima EU. Interesantna je i suradnja više europskih regija u čemu, također, možemo koristiti slovačka iskustva. Konkretno smo dogovorili osnivanje radne grupe koja će detaljnije razraditi našu suradnju, posebno malih i srednjih poduzetnika - istaknuo je župan Kožić.

Nakon potpisivanja Protokola izaslanstvo Zagrebačke županije boravilo je na ITF Slovakiatour Incheba, najznačajnijem turističkom sajmu u Slovačkoj, na kojem se ove godine predstavlja 889 izlagača iz više od 30 zemalja. Republika Hrvatska ovogodišnji je partner sajma, a na izložbenom prostoru Bratislavskog samoupravnog okruga, predstavlja se i Zagrebačka županija.

Posjet Bratislavi završio je susretom s predstavnicima Kulturne udruge Hrvata u Slovačkoj, u Devínskoj Novoj Vesi. Izaslanstvo Županije razgledalo je muzej, čiju je gradnju i uređenje sufinancirala i Zagrebačka županija, te prisustvovalo prigodnom programu Hrvatskog ansambla Rosica.

I.H.

 
22.01.2009.

Gradsko poglavarstvo usvojilo izmjene u vodoopsrbnom programu te podržalo program poticaja u poljoprivredi

Vodovod u Rudama kreće u sanaciju

Gradsko poglavarstvo usvojilo izmjene u vodoopsrbnom programu te podržalo program poticaja u poljoprivredi

Gradsko je poglavarstvo odradilo još jednu sjednicu na kojoj su prevladavale tzv. tehničke točke, a jedna od njih razveselit će stanovnike Ruda. Naime, u sklopu plana sanacije i rekonstrukcije vodovodne mreže na području Grada Samobora u 2009., u dogovoru s Vodoopskrbom i odvodnjom, odlučeno je da se umjesto rekonstrukcije cjevovoda u Jelačićevoj ulici prvo krene u sanaciju vodoopskrbnog sustava u naselju Rude, koji je u pojedinim dijelovima star 95 godina i u vrlo je lošem stanju. Kako je rekao pročelnik Željko Kovačić, za tu će se namjenu osigurati 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Sanacija sustava u Ulici bana Josipa Jelačića od Staničićeve do Ulice 5. Cvjetno naselje planira se u 2010. godini. Također, odlučeno je i da se umjesto sanacije vodoopskrbnog cjevovoda u Perkovčevoj ulici prvo odrade pojačane mjere sanacije i zaštite kaptažnog sustava Slapnica, za što će biti osigurano 300.000 kuna.

Članovi Poglavarstva prihvatili su na 172. sjednici 26. siječnja odluku o izmjenama i dopunama odluke o ustroju i djelokrugu rada upravnih tijela Grada Samobora. Tajnik Dragutin Kušić pojasnio je da je riječ o usklađenju s Novim zakonom o lokalnim službenicima i namještenicima, uz koji je vezan veći dio dopuna, a dio je vezan uz zaključke Gradskog vijeća, koje je, primjerice, tražilo formiranje referade za upravljanje gradskom imovinom pri Odjelu za stambene, komunalne poslove i razvoj. Dvije dopune odnose se na provedbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji omogućuje da grad uvede i prometne redare. I novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućava uvođenje poljoprivrednih redara, ali će u Samoboru ta djelatnost i dalje ostati u nadležnosti komunalnih redara. Odlukom su regulirane i leksičke izmjene pa tako Odjel za društvene djelatnosti gubi dio "i brigu za mladež". Obrazloženje je da je taj dio samo jedan segment u radu odjela pa bi, shodno toj logici, u nazivu trebalo pobrojati i svih ostalih desetak oblasti. Pripremljene su i izmjene koje će stupiti na snagu nakon izbora (od 18. svibnja ove godine), a u kojima se regulira da gradonačelnik preuzima funkcije dosadašnjeg Gradskog poglavarstva.

Na sjednici su prihvaćeni pravilnici kojima su regulirani poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju stočarstva i mljekarstva, koji su najvećim dijelom identični prošlogodišnjima, a kojima se osiguravaju poticaji za proizvodnju povrća i voća u zatvorenim prostorima, subvencioniranje nabave voćnih sadnica i loznih cjepova, sufinanciranje programa razvoja seoskog turizma, programi obrazovanja i osposobljavanja, poticaji za razvoj gljivarstva i autohtonog proizvoda kruške tepke, uz uvođenje modela potpore kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi. I u 2009. subvencionirat će se otkup sirovog mlijeka te programi uzgoja u stočarstvu i pčelarstvu.

Na kraju sjednice mogla se čuti i zanimljiva informacija da je u samoborsku upravu došla Državna inspekcija zaštite na radu i utvrdila da se poštuju odredbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Mato Šipuš

 
22.01.2009.

Održana skupština Foruma žena SDP-a Samobor

Izjednačiti se s muškarcima

Održana skupština Foruma žena SDP-a Samobor

Samoborski SDP održao je 20. siječnja 2009. osnivačku skupštinu Foruma žena. Forum žena interesni je oblik organiziranja žena pri SDP-u, čiji je cilj ostvarenje prava žena i muškaraca u društvu, iz čega proizlaze brojni zadaci i aktivnosti: zalaganje za jačanje suradnje i položaja žena kako bi u društvenoj zajednici žene i muškarci odlučivali jednako, ukidanje svih oblika diskriminacije i nejednakog postupanja prema ženama u zakonodavstvu, ali i u praksi. Žene su danas i dalje suočene s mnogobrojnim problemima na poslu te je stoga jedan od važnijih ciljeva i angažiranje za ukidanje spolne diskriminacije kroz zalaganje za ravnopravan status žena na poslu. Podaci govore i o visokom postotku žena koje su doživjele neki oblik mobinga na poslu.

Samoborskim Forumom žena predsjedavat će Sanda Fresl, a za potpredsjednicu je izabrana Irena Kapor. Za članice predsjedništva izabrane su Ljiljana Franjetić, Maja Gračanin i Ljiljana Matijaščić.

Pred članicama Foruma žena mnogo je posla, kako bi svoj program prezentirale građanima, a pogotovo samoborskim ženama. Cilj im je izboriti se za besplatne tečajeve kompjutora za nezaposlene žene, besplatne rekreacijske programe za trudnice i smanjenje nezaposlenosti samoborskih žena, jer podaci o nezaposlenosti u gradu Samoboru pokazuju da žene čine veći broj nezaposlenih od muškaraca u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Želja im je pomoći i samohranim majkama te socijalno ugroženim obiteljima kroz novčane pripomoći iz gradskog proračuna. Zato smatraju da su ovakvim organiziranjem učinile prvi korak prema realizaciji svog programa za bolji položaj samoborskih žena.

Sanja Horvat

 
22.01.2009.

Edukativna tribina u Maloj dvorani Galerije Prica

Prekrižimo rak vrata maternice i dojke

Edukativna tribina u Maloj dvorani Galerije Prica

Od 19. siječnja do 25. siječnja u Hrvatskoj se obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, a u Samoboru je već prvog dana ovog Tjedna organizirana edukativna tribina pod sloganom Prekrižimo rak vrata maternice i dojke. U Maloj dvorani Galerije Prica okupilo se 50-ak žena (i četvorica muškaraca) koji su sa zanimanjem poslušali riječi stručnjaka i osobna iskustva žena koje su oboljele od ovih bolesti. Na tribini u Samoboru bile su doktorice Vesna Gašparac i Suzana Lide-Škalec, saborska zastupnica HDZ-a Božica Šolić te članica Udruge Sve za nju Petra Levak, dok je moderatorica bila poznata radijska voditeljica Sonja Šarunić. Podršku je pružio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Samobor Tomislav Masten te članica Gradskog odbora Renata Glojnarić.

Edukativnu tribinu organizirale su Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski i Udruga žena oboljelih od raka dojke Sve za nju kako bi ukazali na alarmantne brojke u Hrvatskoj posljednjih godina, a koja je i rezultirala ovom kampanjom koju podržava Nacionalni odbor za promicanje prevencije raka vrata maternice. Naime, u Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli 2250 žena a umre njih 850, dok od raka vrata maternice oboli oko 400 žena, a život izgubi njih oko 150. Na ovaj način pokušava se diljem Hrvatske upozoriti na važnost prevencije i pojačane zdravstvene brige te informirati javnost o osnivanju Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka. Glavni uzročnik pojave raka vrata maternice je virus HPV-a (humani papiloma virus), a dokazano je da cijepljenje već u dobi od 14 godina sprečava infekciju tipova koji najčešće uzrokuju rak. No, i nakon cijepljenja važno je nastaviti s redovitim pregledima, jer se infekcija prenosi spolnim putem.

U sklopu kampanje održat će se i drugi Hrvatski dan mimoza 24. siječnja u Zagrebu, koji će biti posvećen edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice, drugog najčešćeg raka u žena. Na nacionalnoj razini promotorica akcije je pjevačica Lana Jurčević, a u nju su se uključile tvrtke DM i Glaxo Smithkline. Inače, u Bruxellesu će na europskom summitu 21. siječnja ova hrvatska kampanja dobiti priznanje kao najbolja.

M.Š.

 
22.01.2009.

Održana 51. skupština DVD-a Klokočevec

Prevalili pola stoljeća

Održana 51. skupština DVD-a Klokočevec

Izborno-izvještajna skupština DVD-a Klokočevec održana je 17. siječnja 2009. godine. Uz članove društva nazočni su bili predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin, gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić, te predstavnici društava s područja VZG Samobor.

U izvješću je izneseno da je DVD Klokočevec sudjelovao na gašenju požara gospodarskog objekta u Klokočevcu te su prigodnim plakatima u proljeće upozoravali mještane na opasnosti paljenja vatre na otvorenom prostoru, uključili su djecu u rad društva, sudjelovali na vatrogasnom natjecanju VZG Samobor i organizirali svečanost 50. obljetnice DVD-a Klokočevec. Planom rada predviđeno je provođenje preventive u selu, rad s djecom, nabava nedostajuće opreme, posebno nabava vatrogasnog kombi vozila, održavanje pokazne vježbe i školovanje vatrogasaca.

Predsjednik VZG Samobor Jurica Domin uručio je DVD-u Klokočevec odlikovanje - zlatnu medalju za 50. obljetnicu. Stjepan Komerički je primio srebrnu medalju, a Vid Vrbančić vatrogasnu spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu.

Izabrano je i novo rukovodstvo: predsjednik Stjepan Celižić, dopredsjednik Krešimir Kovačić, zapovjednik Silvio Kumerički i zamjenik zapovjednika Ivica Rešetar.

Antun Bogolin

Fotografija: Boris Debogović

FOTO: Vodstvo skupštine (foto Boris Debogović)

 
22.01.2009.

Mladež – budućnost vatrogastva u Drežniku pod Okićem

Uskoro kombi i garaža

Mladež – budućnost vatrogastva u Drežniku pod Okićem

U društvenom domu Drežnik, u subotu, 17. siječnja, održana je izvještajno-izborna skupština DVD-a Drežnik pod Okićem. Tihomir Štulec, zapovjednik DVD-a izvijestio je da DVD Drežnik ima 21 operativnog člana i 10 članova vatrogasne mladeži. U 2008. godini osnova rada je bila preventiva. Tako su u selu i oko njega postavljeni plakati-leci s upozorenjem za paljenje vatre na otvorenom prostoru. Održane su dvije pokazne vježbe u selu te se sudjelovalo na pokaznoj vježbi u Galgovu u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Samobora. U kolovozu su četiri člana društva u dva termina sudjelovali na osiguranju na motokros stazi u Mladini na natjecanju Svjetskog prvenstva za motocikle i prvenstva Europe za četverocikle. Članovi su sudjelovali na prigodnom bogoslužju na dan zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana i na 9. hodočašću vatrogasaca Hrvatske u Mariji Bistrici. Uz društveni dom započeli su radovi na uređenju prostora za vatrogasno spremište i garažu. Nažalost, kombi zbog starosti nije osposobljen za tehnički pregled te nije registriran.

U 2009. godini planiraju se nastaviti radovi na spremištu, uz pomoć VZG Samobor riješiti kombi i izvršiti osposobljavanje mladih za vatrogasno zvanje te posebnu pozornost dati preventivi.

Skupština je razriješila staro rukovodstvo i zahvalila na radu dosadašnjem predsjedniku Stjepanu Liscu, koji zbog bolesti više ne može sudjelovati u radu društva. Za čelne osobe izabrani su predsjednik Ivica Pagadur, zapovjednik Tihomir Štulec i tajnik Zdenko Španjur. U radu skupštine sudjelovali su i tajnik VZG Samobor Boris Bogolin te predstavnici DVD-a Samobor, Galgovo, Rude, Pavučnjak, Petkov Breg, Molvice, Vrbovec, Klinča Selo, Goli Vrh, Plešivica i Vukovina.

Antun Bogolin

FOTO: Članovi DVD-a Drežnik pod Okićem

 

Zagrebačka i Bratislavska županija potpisale Protokol o suradnji

Gradsko poglavarstvo usvojilo izmjene u vodoopsrbnom programu te podržalo program poticaja u poljoprivredi

Održana skupština Foruma žena SDP-a Samobor

Edukativna tribina u Maloj dvorani Galerije Prica

Održana 51. skupština DVD-a Klokočevec

Mladež – budućnost vatrogastva u Drežniku pod Okićem

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002