08.06.2009.

U Ulici Jagodica nastavljena akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina

Čim je vidite, zovite redara!

U Ulici Jagodica nastavljena akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina

Nema odmora dok traje obnova - parola je iz nekih vremena kad smo, na primjer, vjerovali da "mi gradimo prugu, a ona gradi nas" ili da svaki posao mora početi s malim konjakom. Negdje u ta vremena nekako su neki naučili i da su šume zajedničko dobro, kao stvoreno za odlaganje nepotrebnih predmeta, posebno većih dimenzija. Posljedice takvog razmišljanja već godinama sanira fotograf Romeo Ibrišević koji je, u suradnji s časopisom Auto Blic, tvrtkom C.I.O.S. i Renault Nissanom Hrvatska pokrenuo akciju Očistimo Hrvatsku od auto olupina. Iako je do sad s najrazličitijih lokacija u tijeku akcije prikupljeno više od 12 tisuća(!) olupina, odmora nema, pogotovo na samoborskom području, gdje je akcija prije 5 godina i startala.

Pozvani od strane građana Romeo i ekipa spremna za vađenje olupina, predvođena komunalnim redarom Vidom Tušincem, zaputila se u Ulicu Jagodica gdje ih je zatekla poznata slika – oronuli relikti kragujevačke Zastave "sparkirani" u šumskom zelenilu. Vitlo Zorana Papića i ovaj je put uspješno odradilo svoj posao pa su žuti "jugić" i narančasti "stojadin" otpravljeni tamo gdje im je i mjesto, u C.I.O.S.-ove pogone za reciklažu.

- Akcije se nastavljaju, nema odmora. Moramo počistiti što je moguće više toga i čini mi se da su Samoborci počeli sve bolje prihvaćati tu ideju. Želja mi je da Samobor bude ogledni grad, da baš na primjeru Samobora svi u Hrvatskoj vide kako je moguće riješiti tu situaciju s olupinama na efikasan način uz samo malo dobre volje – kaže Ibrišević, podsjećajući kako je sve što se traži od građana koji žele pomoći čišćenju Samobora od olupina da obavijeste komunalnog redara na 091-562-1400 o lokaciji na kojoj treba intervenirati. Također, svi oni koji se trebaju riješiti svoje bijele tehnike ili auto otpada mogu nazvati i besplatni broj 0800-0204 kako bi njihov višak bio besplatno riješen na način koji se smatra civiliziranim.

K.S.

 
08.06.2009.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader u Samoboru

Red povijesti, red problema

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader u Samoboru

U ponedjeljak, 8. lipnja, Samobor su posjetili čelnici Hrvatske vatrogasne zajednice, njezin predsjednik Ante Sanader i načelnik Željko Popović. Posjeta je organizirana u sklopu plana obilaska vatrogasnih zajednica županija te gradskih i općinskih zajednica. U pratnji su bili predsjednik VZ Zagrebačke županije Stjepan Ptiček i zapovjednik Josip Novosel. Goste su dočekali predsjednik VZ Grada Samobora Jurica Domin, zapovjednik Vladimir Domin, tajnik Boris Bogolin i zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković.

Predsjednik Jurica Domin je izvijestio ugledne goste o povijesti vatrogastva u Samoboru, a zapovjednik Vladimir Domin o operativnom djelovanju i opremljenosti vatrogasaca, nedostatku opreme te radu s mladima i školovanju za vatrogasna zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu na području Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković je izvijestio o opremljenosti, djelovanju i suradnji s dobrovoljnim vatrogasnim društvima te problemima izgradnje prostora za JVP Samobor i nabavi nedostajuće opreme.

Gosti su razgledali Vatrogasni dom u Samoboru, centar vatrogastva, gdje su na prigodnim panoima mogli vidjeti povijest vatrogastva, najstarije vatrogasne pumpe te najsuvremeniju opremu. Domaćini su izvijestili da je upravo ove godine 80. obljetnica Vatrogasne župe Samobor, a naredne godine 120. godišnjica DVD-a Samobor. Za sjećanje na ovaj posjet predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu je uručena monografija Samobora, monografija DVD-a Samobor i nezaobilazni samoborski bermet.

I.B.

Slika: Predsjednik HVZ-a Ante Sanader s domaćinima na samoborskom Trgu kralja Tomislava.

 
08.06.2009.

Vatrogasno natjecanje djece i mladeži

Petkov Breg najbolji

Vatrogasno natjecanje djece i mladeži

Vatrogasna zajednica grada Samobora je kao završnu aktivnost Mjeseca zaštite od požara 7. lipnja organizirala natjecanje djece, koje je održano na sportskom centru u Petkovom Bregu. Domaćin i suorganizator natjecanja VZG Samobor je bio DVD Petkov Breg.

Natjecanje je otvorio predsjednik VZG Samobor Jurica Domin, a rukovodio natjecanjem zapovjednik Vladimir Domin ml. uz pomoć vatrogasnih sudaca Zajednice koji su ocjenivali izvođenje zadanih vježbi. U ime Grada Samobora i Upravnog odjela za gospodarstvo natjecatelje je pozdravio Igor Jaić.

Natjecanje je provedeno u kategorijama mladež muški 12-16 godina i djeca muški i ženske 6-12 godina. Tri prvoplasirane desetine sudjelovat će u rujnu na županijskom natjecanju. Najuspješnije su bile ekipe DVD-a Petkov Breg, koje su pokazale uspješnost organizacije cjelokupnog natjecanja, a i uspješnost izvođenja vježbi prema Pravilniku za natjecanje Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na temelju provedenih vježbi i ocjene sudaca na županijskom natjecanju će sudjelovati:

Kategorija mladež muški 12-16 godina:

1. DVD Petkov Breg

2. DVD Pavučnjak

Kategorija djeca muški 6-12 godina:

1. DVD Pekov Breg

2. DVD Cerje

3. DVD Otok

Kategorija djevojčice 6-12 godina:

1. DVD Bobovica

2. DVD Otok

Natjecanje su pomogli sponzori – donatori: Vatropromet d.o.o. Zagreb i Croatia osiguranje Zagreb i Sam-OS Samobor.

Antun Bogolin

Fotografija: Boris Bogolin

 
08.06.2009.

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

Obnova nakon 19 godina

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

Ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Boris Zaringer simbolično je prerezao vrpcu kod Grgosove špilje i tako na Dan zaštite okoliša, 5. lipnja, uz pomoć dvoje učenika sedmog razreda obilježio otvaranje obnovljene poučne staze u Otruševcu. Staza je prirodna, povijesna i kulturna baština, a obuhvaća i valoriziranje gastronomskih specijaliteta Grada Samobora, budući se nalazi u neposrednoj blizini Gostionice Kod špilje. Završna točka poučne staze je Grgosova špilja, posebno zaštićen geomorfološki spomenik prirode još od 1974. godine, naglašeno je na svečanosti organiziranoj u povodu otvorenja obnovljene staze, a istaknuto je tom prigodom i da je staza prilagođena mlađem uzrastu, kao i osobama treće životne dobi, te da je u punom smislu iskorištena u obrazovne i sportsko-rekreativne svrhe.

Staza je otvorena 1990. godine i bila je to prva takva staza u Hrvatskoj, a uredilo ju je Ekološko društvo Samobor pa se i većina tadašnjih članova i osnivača staze okupila na ponovnom otvorenju (Zdenko Novak, Mirko Dumić, Boris Debogović, Diana Koller, Josip i Stjepan Grgos), a prisjetili su se i onih kojih više nema - Ivice Sudnika i Franje Škacana.

Na otvorenju su bili i brojni uzvanici - Manda Horvat (načelnica Odjela za kulturni turizam iz Ministarstva turizma), Martina Glasnović Horvat (ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije), Marica Jelenić (predstavnica Vijeća Turističke zajednice Grada Samobora), Damir Fabek (pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora), Diana Koller Lapaine (Ekološko društvo Samobor) te Željko Štahan (autor Poučne staze i Vodiča Poučne staze).

Na početku prigodne svečanosti direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar istaknula je da su izrađeni promotivni i edukativni materijali - prateći turistički letak na hrvatskom i engleskom jeziku, vodič poučne staze Otruševec na hrvatskom jeziku s ilustracijama Mihovila Dorotića, te zadaci za učenike i rad u prirodi koje je izradio Milan Librić iz OŠ Milana Langa Bregana, ujedno i suradnik u obnovi staze. Na obnovljenoj stazi postavljene su sada i informativne table s prijevodom na engleski jezik. Potom je Martina Glasnović Horvat prenijela pozdrave župana Zagrebačke županije, čestitavši na uloženom trudu i vremenu koje su volonteri i zaljubljenici prirode utrošili na uređenje staze, dok je Marica Jelenić posebno zahvalila osnivačima staze te sada učenicima i nastavnicima škole Milana Langa u Bregani što su je obnovili i brinu za nju. Diana Koller Lapaine podsjetila je na osnivanje Ekološkog društva Samobor i njegovo djelovanje, pri čemu je posebna uloga bila na edukaciji pa se uz pomoć lovaca i šumara pristupilo uređenju iste. Autor vodiča Željko Štahan pojasnio je kako je prije 19 godina počelo uređivanje staze, kako ona ima istu polazišnu i završnu točku, zgodno pojasnivši kako je prijatelju rekao da mu je za obilazak staze potrebno isto toliko vremena koliko je potrebno da se pripremi raca s mlincima. Boris Zaringer potom je objasnio da za učenike obilazak traje jedan školski sat, dok je u vodiču navedeno da je za njen obilazak potrebno 70 minuta. Većina okupljenih potom je i obišla stazu kroz koju ih je vodio Milan Librić.

Inače, Osnovna škola Milana Langa iz Bregane stazu je obnovila uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture 2007. godine, a Turistička zajednica Grada Samobora stazu je obnovila 2008. i 2009. uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, u sklopu donacije Tematski putovi.

Mato Šipuš

Uklonjene olupine

U ranim jutarnjim satima, uz Dan zaštite okoliša i otvorenje staze, Romeo Ibrišević nastavio je sa svojim angažmanom u uklanjanju olupina i ostalih odbačenih metalnih predmeta iz prirode. Ovaj puta s ekipom iz C.I.O.S.-a uklanjao je olupine iz okolice poučne staze te s područja Noršić Sela i Smerovišća.

 

U Ulici Jagodica nastavljena akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader u Samoboru

Vatrogasno natjecanje djece i mladeži

Otvorena obnovljena Poučna staza Otruševec

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002