01.06.2009.

Sveta Nedelja je bila domaćin 15. županijskim sportskim susretima umirovljenika

Odmjerili snage i vokalne sposobnosti

Sveta Nedelja je bila domaćin 15. županijskim sportskim susretima umirovljenika

Oko 1600 umirovljenika iz cijele Zagrebačke županije boravilo je 31. svibnja u Svetoj Nedelji na 15. županijskim sportskim susretima, kojima je domaćin bila ovdašnja umirovljenička udruga. Želja za natjecanjem na sportskim borilištima i druženjem u velikom šatoru na parkiralištu kod vatrogasnog doma bila je velika, od početka do kraja. Svima je cilj bio jedinstven - zabava, druženje i pobjeda sportskog duha.

Natjecalo se u šest disciplina: šahu, pikadu, belotu, potezanju užeta, streljaštvu i kuglanju. Prve su se četiri discipline održavale u prostorijama i na vanjskim terenima svetonedeljske škole, streljaštvo u zagrebačkom Domu sportova, a kuglanje na podsusedskoj kuglani. U konkurenciji umirovljenika iz Gradeca, Križa, Dubrave, Samobora, Dubravice, Luke, Zaprešića, Velike Gorice i drugih mjesta, Svetonedeljačni su trijumfirali u čak tri discipline i postigli najbolji rezultat otkako se natječu, odnosno otkako je osnovana njihova udruga. I ovaj put su potvrdili da su tradicionalno dobri, vješti i snažni u potezanju užeta pa su se zlata domogli u obje konkurencije, muškoj i ženskoj, a išla ih je i karta, jer su najbolji bili i u belotu. U šahu je najbolji bio Vrbovec, u streljaštvu i kuglanju Križ, a u pikadu Gradec. Natjecali su se i pjevački zborovi, među kojima su najraspjevaniji i najbolji bili Velikogoričani.

Sve umirovljenike u Svetoj Nedelji srdačno je dočekao i pozdravio domaćin, predvođen predsjednikom Udruge Josipom Jakopačem. Himnu na otvorenju susreta otpjevao je KUD Antun Mihanović iz Bestovja pod dirigenstkom palicom profesora Miroslava Hriberskog, a program je vodila Petra Cajlan. Nakon Josipa Jakopača okupljenima su se obratili gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, saborski zastupnik Krunoslav Markovinović i predsjednik županijske udruge umirovljenika Rudolf Benček, a susret je otvorio župan Stjepan Kožić. Želja svih govornika bila je da se okupljeni lijepo zabave u druženju i natjecanju, a domaćin je prigodnim darovima razveselio župana i predsjednika županijske udruge zahvalivši im na odazivu. Osim lijepih sjećanja, nagrada i rezultata, umirovljenici su sklopili mnoga nova prijateljstva koja će njegovati na idućim sportskim susretima i igrama.

www.radiosvn.com

 
01.06.2009.

Turistička zajednica Grada Samobora predstavila je svoje novitete

Promo materijali za domaće i strane turiste

Turistička zajednica Grada Samobora predstavila je svoje novitete

Turistima iz Hrvatske i inozemstva, ali i svim građanima, ubuduće će biti olakšan obilazak Samobora, jer će sve informacije i kartu grada moći naći na jednom mjestu. Turistička zajednica Grada Samobora predstavila je četiri noviteta koji će to omogućiti. To je treće, prošireno izdanje turističkog vodiča na hrvatskom jeziku, koji je ujedno prvi put preveden i na engleski jezik. Profunkcionirala je i engleska varijanta web stranice Turističke zajednice (www.tz-samobor.hr), a uz to tiskan je i mini vodič, koji će se besplatno dijeliti svim zainteresiranima, uz prigodnu kartu Samobora i okolice koja se također može dobiti u uredu samoborske Turističke zajednice na Trgu kralja Tomislava.

Na predstavljanju ovih noviteta novinarima, okupljene je prvo pozdravila u ime Vijeća samoborske Turističke zajednice zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, koja je izrazila zadovoljstvo što su materijali postali dostupni turistima, naglasivši da je to tek kamenčić u mozaiku onoga što se planira napraviti, a za što se mora pričekati da Ministarstvo definira nove propise i zakone o turističkim zajednicama.

Direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar rekla je potom da se na ovaj način promovira nekoliko turističko – informativnih projekata na kojima se radilo od kraja prošle godine, paralelno uz rad na Fašniku.

Turistički vodič Grada Samobora na hrvatskom jeziku doživio je svoje treće izdanje, a prvo izdanje je tiskano prije točno 10 godina. Drugo izdanje je tiskano 2007., a u ovo treće izdanje uvršteni su svi noviteti i unapređenja u ponudi Grada Samobora i njegove okolice. To treće izdanje sada je prevedeno i na engleski jezik, kako bi bilo dostupno i razumljivo široj populaciji, a prije svega želja je bila približiti se strancima koji u sve većem broju dolaze u posjet Samoboru, rekla je Zdravka Škugor Ferdebar, pojasnivši da se drugu godinu zaredom bilježi porast broja individualnih turista veće platežne moći koji su zainteresirani za dodatnu vrijednost destinacije u kojoj borave, tj. njih zanima cjelokupna ugostiteljska, kulturna, sportska, planinarska i ostala ponuda.

Uz izdanje opširnijeg turističkog vodiča, građanima i posjetiteljima iz Hrvatske te individualnim i grupnim posjetama iz inozemstva, nedostaje i osnovni materijal o gradu pa je pripremljen i mali vodič koji objedinjuje najosnovnije i najvažnije informacije o tome što se u gradu nudi, o baštini, ustanovama, ugostiteljstvu... Mini vodič je dvojezičan i besplatan, u njemu je karta središta grada te preporučene rute za obilazak i šetnje. Besplatna je karta šireg centra s jedne i samoborske okolice s druge strane, koju zovu i karta za svaki džep, jer se lagano može presavijati. Turistički vodič tiskan je u 1000 komada na hrvatskom, 500 komada na engleskom jeziku, a Mini vodič u 5000 primjeraka, istaknula je prigodom predstavljanja direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar.

Aktualna web stranica je dopunjena i nadograđena interaktivnim sadržajima te je sada prevedena i na engleski jezik, ali već do jeseni u planu je njezin potpuni redizajn, jer su u proteklih pet godina stigle i nove tehnologije i trendovi u web dizajn.

Direktorica samoborske Turističke zajednice zahvalila je svim kolegama i suradnicima koji su sudjelovali u ovim projektima, kojima je pokrovitelj bio i Grad Samobor, najavljujući i nove projekte koji će zaživjeti u narednih mjesec dana. Najprije će proraditi informativni multimedijalni stup na Trgu kralja Tomislava s "touch screen" tehnologijom, a za srpanj je planirana promocija mobilnog vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku, kada će se kupnjom bona moći na mobilnom uređaju poslušati glasovne poruke o turističkoj, kulturnoj i drugoj ponudi Samobora. U planu je predstaviti i samoborsko staklarstvo, arheološka nalazišta, zapravo uhvatiti korak s trendovima koji preferiraju selektivni turizam s dodatnim sadržajima. Također, u planu je izrada vodiča na njemačkom jeziku, a i interaktivni stup također će biti višejezičan.

Mato Šipuš

 
01.06.2009.

Predstavljena monografija OŠ Bogumila Tonija

Sačuvana sjećanja na lijepe i teške trenutke

Predstavljena monografija OŠ Bogumila Tonija

U Galeriji Prica predstavljena je Monografija Osnovne škole Bogumila Tonija, koja je izdana u povodu obilježavanja 35. godišnjice škole. Kako je rečeno na svečanosti, ideja o izradi monografije rodila se 2006. kada je obilježena 35. obljetnica. Tri godine nakon toga predstavljeni su rezultati, a za tu prigodu okupili su se sadašnji i prijašnji nastavnici škole, došli su i neki od bivših učenika koji su uključeni u rad škole i na izradi monografije, a na svečanost su došli zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, pročelnik Damir Fabek te ravnatelji drugih škola s područja Samobora.

Na početku svečanosti Katarina Šarić na klaviru je izvela Proljetnu pjesmu F. Mendelssohna. Potom je sve uzvanike i goste pozdravila ravnateljica škole Milena Kolarec, rekavši kako je prigodom proslave prije tri godine problem bio što sve staviti u program proslave s obzirom na brojne aktivnosti koje se provode u školi. Dio onoga što je tada planirano našlo je svoje mjesto u ovoj knjizi, jer se tada rodila ideja o pisanju monografije, a čiji je temelj bila i spomenica koju je godinama pisala Blanka Ivir.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je kako je čast i zadovoljstvo biti na ovakvom prekrasnom događaju kojim se slavi 35 godina rada jedne ustanove, čestitavši djelatnicima na radu, kako na izradi monografije, tako i na svakidašnjem radu s djecom.

Dugogodišnji ravnatelj škole Krsto Mesić nabrojao je zlatne, srebrne i brončane sponzore koji su pomogli da monografija ugleda svjetlo dana. Naklada je 1000 primjeraka, a ukupna cijena izrade bila je 105.000 kuna. Krsto Mesić je istaknuo da je škola iznjedrila brojne vrhunske sportaše i glazbenike, talentirane umjetnike, cijenjene znanstvenike, majstore, profesore, liječnike i inženjere.

- Bilo je mnogo lijepih, ali i teških trenutaka. Između korica knjige sačuvana su sjećanja na sve te događaje, djecu i ljude koji su dio svog života proveli u školi – naglasio je Mesić.

Na kraju su se nazočnima obratili Dragica Mesić u ime uređivačkog odbora te Robert Mlinarec kao jedan od bivših učenika koji je sudjelovao u tom opsežnom poslu.

Uređivački odbor monografije činili su: Nada Adamek, Anđela Ivčić, Blanka Ivir, Marijana Jaić, Milena Kolarec, Dragica Mesić, Krsto Mesić, Sandra Rimac, Katarina Škoc – Zvonar i Dubravka Zorman, a grafičku pripremu odradili su Mirko Čakanić i Studio Imago.

Inače, u monografiji se mogu pronaći brojni podaci o povijesti škole i školstva u Samoboru, o školskim aktivnostima, svim ravnateljima, profesorima, učenicima koji su poginuli u Domovinskom ratu te popis svih učenika osmih razreda od 1971. do 2006. godine.

M.Š.

 

Sveta Nedelja je bila domaćin 15. županijskim sportskim susretima umirovljenika

Turistička zajednica Grada Samobora predstavila je svoje novitete

Predstavljena monografija OŠ Bogumila Tonija

Arhiva 2009

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002