07.12.2010.

Udruga Zora pokrenula je akciju za našu sugrađanku Mariju Nikolić

Zajedništvo čini čuda

Udruga Zora pokrenula je akciju za našu sugrađanku Mariju Nikolić

Samoborska Udruga Zora i ove je godine odradila puno akcija pomažući brojnim građanima Samobora materijalno i nematerijalno, što znači da su tijekom godine brinuli o nekoliko obitelji, osiguravali im hranu, odjeću i obuću, pomagali u kući. U ovo božićno vrijeme nastoje provesti najveću ovogodišnju akciju, a to je prikupljanje pomoći za našu sugrađanku Mariju Nikolić iz Male Rakovice. Ona mora na hitnu operaciju oba oka, jer joj prijeti sljepoća.

Marija kaže da je potrebno napraviti usadak i skidanje dioptrije, koja je sada na minus 18. Problemi s vidom počeli su se progresivno povećavati u posljednjih godinu dana. Tome su pridonijele i krive leće (umjesto minus 13 dobila je minus 18) koje su joj oštetile rožnicu. Na početku su stakla bila nova pa nije bilo problema, ali potom su se problemi umnožavali i oči su je sve više boljele pa je obišla liječnike u Zagrebu i okolici, ali njihove prognoze nisu bile optimistične, a neki su spominjali i sljepoću. Uz sve to, i cijene u našim klinikama bile su veće od onih u specijaliziranoj privatnoj klinici Sv. Vid iz Beograda, na koju je naišla sama istraživajući i slučajući preporuke ostalih. Ona slovi kao jedna od najbolje opremljenih, a u nju dolaze pacijenti iz brojnih europskih zemalja. Za pomoć se Marija obratila Udruzi Zora, čuvši da su oni već organizirali nekoliko humanitarnih akcija. Za razliku od drugih, klinika Sv. Vid im je izašla u susret i omogućila detaljne preglede s popustom te su i za operaciju osigurali veliki popust, s obzirom da se akcija prikupljanja pomoći provodi preko humanitarne udruge. Sam pregled očiju trajao je dva i pol sata, kada su Mariji pružili nadu i rekli da joj se može sačuvati i poboljšati vid. Morala je početi nositi naočale sa specijalnim staklima pa ovdje treba istaknuti da je pomoć pružila Ljekarna Andrić u Mercator centru. Vrijedi istaknuti i pomoć našeg tenisača Antonia Šančića, koji je također pomogao u organizacijskom smislu glede putovanja, što je primjer da svatko može pomoći na svoj način, ne samo financijski, već i organizacijski ili savjetom.

Operacija je već dogovorena pa je sada potrebno prikupiti sredstva. Usadak za desno oko košta oko 1.000 eura, a riješili bi joj i probleme s lijevim okom. Za sve preglede, operaciju, pripremu i sedmodnevni boravak u klinici ukupno je potrebno skupiti 30.000 kuna.

Marija je majka osmogodišnje djevojčice Stele i Udruga Zora odlučila je pomoći da bi i dalje mogla vidjeti kako joj kćer raste. Tako nam je i Dušanka Dubić iz Zore rekla da su se spremno uključili u akciju prikupljanja pomoći ovoj mladoj majci, a potrebnih 30.000 kuna nastojat će prikupiti u što kraćem roku, kako bi već u siječnju Marija mogla na operaciju. Svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun Udruge Zora 2340009 - 1110241424, u Privrednoj banci Zagreb.

Udruga Zora poziva sve na pomoć tijekom cijele godine, a ne samo na blagdane, jer napominju da oni koji su gladni na Božić gladuju cijele godine. Ističu i da se u ovo vrijeme recesije broj potrebitih udvostručio, a sredstva su im ostala na istoj razini pa su sada djelovanje sveli na vatrogasne mjere. Iako smo u situaciji kada je postalo gotovo pa čudno činiti nekome dobro, Duška Dubić poziva građane da upravo zbog sadašnje gospodarske situacije treba biti još složniji i skupiti glave kako bi jedni drugima pomagali, jer dovoljno je ponekad osjetiti toplinu, nasmijati se ili pružiti nekome ruku. Zajedništvo čini čuda – završna je poruka kojoj je cilj doprijeti i do Vas.

M.Š.

 

Udruga Zora pokrenula je akciju za našu sugrađanku Mariju Nikolić

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002