13.07.2010.

Gradonačelnik Krešo Beljak na konferenciji za medije o kirurškoj ambulanti, Šmidhenu, tržnici u Bregani te ostalim gradskim aktualnostima

Čeka se "prava istina" o kirurškoj ambulanti

Gradonačelnik Krešo Beljak na konferenciji za medije o kirurškoj ambulanti, Šmidhenu, tržnici u Bregani te ostalim gradskim aktualnostima

Na redovnom druženju predstavnika gradske vlasti s novinarima u utorak, 13. srpnja, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak prošao je kroz niz lokalnih aktualnosti, ali i kroničnih gradskih problema. Jedan od njih je i nemogućnost reaktivacije kirurške ambulante u samoborskom Domu zdravlja. Kako je najavio gradonačelnik, "prava istina" o kirurškoj ambulanti uskoro bi trebala biti predočena javnosti u pisanom obliku i to iz pera novog ravnatelja županijskog doma zdravlja dr. Većeslava Bergmana, koji je na toj funkciji nedavno zamijenio dr. Slavka Lovasića. Tada će se jasno vidjeti koje su prave prepreke za povratak kirurške ambulante, najavio je gradonačelnik Beljak te izrazio žaljenje što Grad, zakonima određenom raspodjelom nadležnosti, nema nikakve ingerencije nad čitavom situacijom.

Slična "vezanost ruku" Grad prati i u situaciji oko izgradnje aquaparka na Šmidhenu, koja je ponovno postala zanimljiva s obzirom na činjenicu da su čelni ljudi projekta ponovno u kontaktu s Gradom Samoborom putem koordinacijskih sastanaka. Iako im on osobno ne prisustvuje, gradonačelnik je novinarima prenio kako je oko sudbine projekta Šmidhen i dalje aktualna standardna mantra da je "do početka realizacije potrebno tek nekoliko koraka", zaključivši da smo se toga do sada već naslušali te da zato nije sklon baviti se predviđanjima o budućnosti projekta.

No, zato je imao dobre vijesti za stanovnike Bregane koji se već mjesecima pitaju kada će se konačno urediti prostor bivše tržnice, koji je prije više od godinu dana došao u vlasništvo Grada. Kako je najavio gradonačelnik Beljak, postoji interes privatnog investitora koji bi na toj lokaciji izgradio poslovnu zgradu, s tim da bi jedan dio prostora zadržao funkciju tržnice. No, s obzirom da su dogovori u tijeku, Beljak nije želio izlaziti s više detalja, tek je pozvao stanovnike Bregane za još malo strpljenja prije nego konačni prijedlog bude predstavljen javnosti.

Na konferenciji za medije govora je bilo i o planu prodaje gradskog kombi vozila koje je kupljeno za vrijeme prethodne vlasti, a koje, prema mišljenju gradonačelnika, ne ispunjava svoju svrhu. Umjesto njega će se kupiti dva manja vozila koja bi trebala biti praktičnija za gradske potrebe. Na samom kraju ponovljena je i priča oko inicijative za promjenom sadašnjeg datuma obilježavanja Dana grada Samobora, o čemu će se uskoro raspravljati prilikom izmjene gradskog Statuta. Prema gradonačelnikovim riječima, on trenutno vodi razgovore s brojnim viđenijim Samoborcima o Danu Grada, a koji su mu većinski izrazili mišljenje da sadašnji datum nije odgovarajući te da ga treba mijenjati. Hoće li do promjene datuma uistinu i doći, odlučivat će se na jesen. Što se pak tiče aktualnog i vrlo skorog Dana grada, on će, prema gradonačelnikovoj najavi, biti nešto skromnijih razmjera, ali obilježen otvaranjem vrata bivše vojarne Taborec za sve građane Samobora. O samom programu proslave Dana Grada više će govora biti za tjedan dana.

K.S.

Od Velikog brata do parking Utopije

Od akutnijih stvari na konferenciji za medije ponovno je govora bilo o "famoznim" ugibalištima na Trgu kralja Tomislava, koja bi, prema najavi gradonačelnika, vrlo skoro trebala biti pokrivena nadzornim kamerama ("posao je dogovoren, ovih dana će biti i postavljene"), a tada će i komunalni redari početi s ispisivanjem kazni onima koji zlorabe ugibališta. Još jednom je rekao kako su ugibališta samo privremeno rješenje, ali i da je ono dovelo do pozitivnih efekata, baš kao i ponovno uvođenje pauka. Konačni cilj je, ponovio je, jednom kad prostor bivše vojarne zaživi u zamišljenom obliku, ukinuti naplatu parkiranja u gradu, osim u 1. zoni.

 
13.07.2010.

Radi se na konačnom rješenju pitanja vlasništva nad starim igralištem u Langovoj

Povjerenstvom do Langove

Radi se na konačnom rješenju pitanja vlasništva nad starim igralištem u Langovoj

Kako bi se probalo konačno staviti točku na dugogodišnje pregovore Grada Samobora i samoborskih srednjih škola oko sporne lokacije u Langovoj (staro igralište) odlučeno je da će se osnovati Povjerenstvo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko zamjene nekretnina sa srednjim školama. U njemu su u ime Grada, prema odluci gradonačelnika, pročelnik Željko Kovačić, tajnik Grada Dragutin Kušić i voditeljica referade za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom Katica Tandarić dok Srednja strukovna škola, Gimnazija A.G. Matoša i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola svaka imaju po jednog svog predstavnika.

Zadatak Povjerenstva bio bi, prema predočenom u materijalima, dogovoriti zamjenu nekretnina na način da Grad Samobor daje školama katastarske čestice uz srednje škole (svakoj školi u trećini dijela), dok bi škole u zamjenu dale Gradu svoje čestice u Langovoj. O ovom prijedlogu Grada čeka se očitovanje srednjih škola.

K.S.

 
13.07.2010.

Iza dvostruke odgode sjednice Vijeća Svete Nedelje leži zahtjev za smjenom predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Koaliciju čuva "micanje" Markovinovića?

Iza dvostruke odgode sjednice Vijeća Svete Nedelje leži zahtjev za smjenom predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Dvostruka odgoda sjednice Vijeća Svete Nedelje, koja je zakazana još za 28. lipnja, pa prebačena na 5. srpnja, a potom "odgođena do daljnjega", pokrenula je lavinu spekulacija kako se nešto opako "kuha" unutar vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSP. Konkretno, da se traži smjena predsjednika svetonedeljskog Vijeća Krunoslava Markovinovića. Provjera u dobro obaviještenim krugovima potvrdila je postojanje takvog zahtjeva dijela vijećnika, a činjenica kako su među njima i članovi vladajuće koalicije uz potporu određenog broja HDZ-ovih vijećnika, otvorila je pitanje o možebitnom padu vladajuće postave.

- Istina je da je 7 vjećnika podnijelo pisani zahtjev kojim se traži moj odlazak s mjesta predsjednika Vijeća Svete Nedelje i da se radi i o članovima vladajuće koalicije. To ćemo pitanje riješiti na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća, međutim, prvo treba pričekati sastanak koordinacije HDZ-a i HSS-a na županijskoj razini da se vidi jasno kako stvari stoje i imaju li ti zahtjevi potporu ili se netko "zaigrao", a prije toga ne bih davao nikakve izjave – rekao nam je još uvijek aktualni predsjednik svetonedeljskog Vijeća Krunoslav Markovinović. Dodao je i kako razlog odgoda sjednice Vijeća nije isključivo zahtjev za njegovom smjenom, već da je glavni razlog uvrštenje točke rebalansa proračuna, a zbog financiranja izgradnje nove svetonedeljske škole.

Međutim, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje i predsjednik svetonedeljskog HSS-a Dragutin Vinovrški Pentek tvrdi kako je odgađanje sjednice zbog rebalansa samo lažan izgovor, obzirom da je, tvrdi on, do nove odgode Vijeća došlo prije nego se znalo da će trebati uvrstiti rebalans u dnevni red. Potvrdio nam je kako je još 21. lipnja Gradu dostavljen zahtjev vjećnika za opozivom Markovinovića, a da je HSS stao uz ovu inicijativu reagirajući na taj način na najavu HSP-a da bi mogli istupiti iz koalicije "zbog određenih problema".

- Ne bih detaljnije ulazio u to koji su problemi posrijedi, ali je činjenica da je Markovinović puno griješio, nije dobro organizirao rad Vijeća, teme nisu bile dovoljno kvalitetno obrađene i često puta nam je bilo neugodno kad nas je zbog toga oporba pozivala na red. Kako bismo održali koaliciju naši vijećnici su stali uz zahtjev HSP-a, a zahtjev za opozivom Markovinovića iz svojih su razloga potpisali i vijećnik HSU-a Katušić te HNS-a Vojvodić. Nakon što nismo uspjeli postići dogovor (o mirnom odlasku Markovinovića, op.n.) uz nas su stala i 2 vijećnika HDZ-a, jer nije nam želja raditi puč, nego sačuvati koaliciju i popraviti stvari koje nisu dobre. Cilj je da koalicija HDZ-HSS-HSP i dalje ostane služiti narodu – pojašnjava Vinovrški-Pentek dodajući da nakon opoziva Markovinovića namjeravaju prepustiti HDZ-u da predloži novog predsjednika Vijeća. Na pitanje može li se nešto promijeniti nakon sastanka HDZ-a i HSS-a na županijskoj razini, Vinovški-Pentek se pozvao na Statut svoje stranke koji garantira neovisnost u vođenju gradske organizacije HSS-a.

K.S.

 

Gradonačelnik Krešo Beljak na konferenciji za medije o kirurškoj ambulanti, Šmidhenu, tržnici u Bregani te ostalim gradskim aktualnostima

Radi se na konačnom rješenju pitanja vlasništva nad starim igralištem u Langovoj

Iza dvostruke odgode sjednice Vijeća Svete Nedelje leži zahtjev za smjenom predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002