08.11.2010.

HSS uzvraća udarac HDZ-u: godinama ste u sukobu interesa!

A kaj je s vašima: Oslakovićem, Makarunom...

HSS uzvraća udarac HDZ-u: godinama ste u sukobu interesa!

Ponukani tvrdnjama iznesenima na konferenciji za medije jedne samoborske stranke, osjećamo potrebnim izjaviti sljedeće:

Apsolutno su netočne i kontradiktorne tvrdnje čelnika te stranke o namještanju poslova i možebitnom sukobu interesa u kojem se, navodno, nalaze neki naši članovi.

Dapače, dolaskom na čelo gradske uprave uveli smo pravilo koje je do tada bilo nepoznato, a odnosi se na naputak svima koji "daju" poslove privatnim poduzećima i to iz svih domena komunalnih i društvenih djelatnosti. Taj naputak nalaže da se za sve poslove čija vrijednost ne prelazi 70.000 kn te ne podliježu zakonskoj obavezi raspisivanja javnog natječaja, unatoč nepostojanja zakonske obaveze ipak prikupe najmanje tri ponude. Na taj način smo spriječili da samo "neki" stalno rade za grad te smo uz to uspjeli sniziti cijene radova za gotovo 50% u odnosu na prijašnje razdoblje.

Jasno nam je da su zbog takve naše odluke povrijeđeni oni koji su imali "ekskluzivno pravo" poslovanja s Gradom te da ih smeta nova situacija u kojoj se pojavljuje i konkurencija. No, zbog toga najviše koristi imaju ne samo svi samoborski obrtnici, kojima je omogućeno da se i za poslove manje vrijednosti ravnopravno natječu, nego i Grad Samobor koji na taj način štedi značajna financijska sredstva.

Nevjerojatna je međutim, činjenica da bilo koga za propuste prozivaju baš oni koji su godinama bili u otvorenom sukobu interesa, poput osobe čiji je obrt godinama imao monopol na proizvode te branše, a koji je proizlazio iz činjenice da je spomenuta osoba bila član Gradskog poglavarstva te ujedno i rizničar spomenute stranke. Uz to, pobrinuo se da iz pozicije političke moći vrši pritisak na konkurentske obrte o čemu isti mogu i posvjedočiti.

Jednako tako je nevjerojatno da snage ima "moralizirati" i netko tko usprkos činjenici da je predsjednik Samoborskog športskog saveza posluje s istim tim savezom bez ikavih natječaja i netko tko se kao predhodni predsjednik Gradskog vijeća pobrinuo da njegova firma posluje ne samo s Gradom nego i s gotovo svim gradskim ustanovama i društvima. Naravno, isto tako bez ikakvih javnih natječaja, što, doduše, jest zakonski dopušteno, ali moralni sukob interesa je više nego očigledan.

O čelniku te stranke, koji je čak i na novi posao primljen bez ikakvog natječaja i bez potrebne školske spreme, a s plaćom većom nego sveučilišni profesor, nije potrebno trošiti riječi.

Dakle, ova gradska uprava, koja je dokinula bilo kakvu vrstu monopola i gdje s gradom posluju samo oni najpovoljniji, bez obzira na nepostojanje zakonskih obaveza, optužuje se za suprotno i to baš od strane onih koji su godinama izravno ugovarali poslove s vlastitim firmama. I to baš od onih koji i dalje, naravno u slučaju kada su najpovoljniji, posluju s gradom i gradskim ustanovama!

Što reći? Da nije žalosno bilo bi to doista smiješno.

Na kraju, koristimo priliku da još jednom pozovemo sve političke stranke u Samoboru da se zajedno s nama prihvate posla, kako bi se ova kriza, u kojoj je cijela država, u Samoboru još manje osjećala, a da jalove kritike poput izrečenih od strane onih koji imaju vjerojatno najmanje pravo nekoga prozivati, ostave za neka bolja vremena.

Predsjednik GO HSS Samobor

Krešo Beljak, prof.

 

HSS uzvraća udarac HDZ-u: godinama ste u sukobu interesa!

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002