21.05.2010.

Vojarna i vrtić izbili u prvi plan 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora

Kako i pod kojim uvjetima do vojarne

Vojarna i vrtić izbili u prvi plan 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora

Prijenos nekretnine u vlasništvo Republike Hrvatske po dobivanju Vojarne Taborec, prijenos osnivačkih prava Dječjeg vrtića Izvor na Grad, izvršenje proračuna u 2009. godini, te izvješće o realizaciji 184. Samoborskog fašnika bile su teme o kojima se najviše raspravljalo 20. svibnja na 9. sjednici samoborskog Gradskog vijeća.

Ipak, najviše razmjena političkih iskrica bilježilo se kod točke o prijenosu nekretnine veličine 8.451 m2 (zemljište u Bobovici) u vlasništvo Republike Hrvatske. Tomislav Masten (HDZ) rekao je kako je napokon vidljiva odluka o ustupanju Vojarne Taborec Gradu i da ona nije sjajna. Masten je ukazao da će Grad morati adaptirati objekt za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova (bez prava na povrat uloženih sredstava), predati zemljište u Bobovici (čija je vrijednost procijenjena na 4,6 milijuna kuna), a posebno je kao nepovoljnu istaknuo točku 6. odluke u kojoj se navodi da, ukoliko tijela državne vlasti naknadno iskažu interes za korištenje prostora u kompleksu vojarne, Grad će omogućiti korištenje bez plaćanja zakupnine i to na neodređeno vrijeme. Pročelnik Željko Kovačić naveo je da u pismu stoji i da će sve što će se u budućnosti urediti postati vlasništvo Grada, a gradonačelnik Krešo Beljak rekao da se nalaze pred konačnim rješenjem, prema kojem bi gotovo cijeli prostor Vojarne pripao Samoboru i da bi se time ostvarila i nastojanja koja je iznio tijekom kampanje, upitavši oporbene vijećnike koja alternativna rješenja oni nude, jer bi u suprotnom u taj prostor mogla doći i interventna policija. Masten je ponovio da, prema odluci, ništa ne sprečava Vladu da jednog dana u taj prostor ne smjesti interventnu policiju i da ne osporava ovoj vlasti da realizira sadržaje koje želi u tom prostoru, već da traži bolje uvjete u pregovorima s Vladom. Tajnik Dragutin Kušić pojasnio je da odluka nije konačni pravni akt, jer će se o uvjetima još pregovarati, a svi obvezujući pravni akti doći će na odlučivanje Gradskom vijeću. I gradonačelnik Beljak je istaknuo da je ovo tek početak pregovora. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko zatražio je da se rasprava vrati u okvire točke dnevnog reda, a to je uvjetni prijenos zemljišta ukoliko Grad dobije Vojarnu. Na kraju je taj prijenos podržan s 15 glasova za, dok je 7 bilo protiv.

Zanimljiva rasprava vodila se i oko prijedloga o prijenosu osnivačkih prava Dječjeg vrtića Izvor na Grad Samobor. Pročelnik Damir Fabek podsjetio je da je privatizacija DV Izvor provedena prema pilot projektu 1998. godine, koji nije kasnije zaživio u državi, ali su djelatnice i ravnateljica bile primorane od tada imati osnivačka prava u objektu koji je ostao gradsko vlasništvo. Zbog toga je došlo do stvaranja razlika u cijeni i standardu između gradskog vrtića Grigora Viteza i Izvora. Kako bi se ujednačio standard (što je i zakonska obveza do 2011.), predloženo je da Grad preuzme osnivačka prava u DV Izvor. To bi bio prvi korak prema ujednačavanju standarda i formiranju nove mreže u kojoj bi u oba vrtića bilo oko 600 polaznika, a cijena bi bila 580 kuna, istaknuo je pročelnik Fabek, dodavši da se cijena u vrtićima nije mijenjala sedam godina (G. Vitez 450 kn, a Izvor 680 kn), ali da će i s cijenom od 580 kuna Samobor ostati među gradovima s najnižom cijenom vrtića u Zagrebačkoj županiji. Marica Jelenić je u ime kluba HNS-a podržala prijedlog, jer u isti polažaj stavlja roditelje i zaposlenike. Roland Gajšak (HSLS) rekao je da je do razlika u standardu i plaćama djelatnika došlo i zbog toga što je Grad više izdvajao za DV Grigora Viteza pa da rješenje može biti i da oba vrtića dobivaju jednaka sredstva, a da je pitanje hoće li se Grad jednako odnositi i prema ostalim vrtićima, što je zanimalo i Borisa Makaruna (HDZ). No, rečeno je da je riječ o privatnim vrtićima. Odluka o preuzimanju prava na kraju je prihvaćena jednoglasno.

Samoborsko Gradsko vijeće na svojoj je 9. sjednici prihvatilo i prijedlog o izvršenju proračuna u 2009. godini, u kojoj su ostvarena tri rebalansa, te su ukupni primici na kraju godine iznosili 167.249.203 kune, a rashodi 168.071.992 kune. Pojašnjenja je dao pročelnik Željko Radovanić, ukazavši da je godina bila teška i da se ta situacija odražava i na ovogodišnji proračun. Tijekom rasprave Roland Gajšak istaknuo je kako je vidljiv negativan trend, koji se najviše održava u padu prihoda od poreza na dohodak. Dodao je i da su smanjene investicije, a nisu rashodi poslovanja te da se za usluge troši više od planiranog. Gradonačelnik Beljak odgovorio je da je u prvih pet mjeseci bivša vlast u pojedinim stavkama potrošila iznos predviđen za cijelu godinu, a da će državna revizija, koja se nalazi u gradu, u svom izvješću pokazati kakva je bila situacija, u kojoj je i vijećnik Gajšak u prvih sedam mjeseci obnašao dužnost pročelnika. Pročelnik Radovanić zaključio je da je u pojedinim stavkama bilo prekoračenja, ali da ona ukupno iznose 0,52% iznosa proračuna. Gradonačelnik Beljak pozvao je i na jedinstvo svih stranaka u zajedničkom nastupu u zahtjevima prema Zagrebačkoj županiji i Županijskoj upravi za ceste, kao i prema projektima koji se mogu realizirati na državnom nivou.

U nastavku sjednice prihvaćena su i izvješća o radu Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Samobora za 2009. godinu, izvješća o funkcioniranju komunalnih djelatnosti u prošloj godini, o radu Javne ustanove park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, kao i ono o radu Savjeta mladih.

Mato Šipuš

Fašničko izvješće

Među točkama o kojima se povela rasprava bila je i ona o 184. Samoborskom fašniku. Nakon uvodnih obrazloženja, koje su dali pročelnik Željko Radovanić i direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar, Roland Gajšak izrekao je pohvale zbog sudjelovanja mjesnih odbora, ali ustvrdio da se u vrijeme krize Grad nije ponašao kako dobar gospodar kada se zbroje svi iznosi koji su izdvojeni za realizaciju manifestacije, rekavši da je cifra od 720.000 ili čak 820.000 kuna (uz sredstva PCS-a) najviša od kada pamti, a da je sam Fašnik najkraće trajao. Kao vrlo zanimljivu izdvojio je predočenu procjenu medijskih oglasa, koji su procijenjeni na čak 11,3 milijuna kuna, te podatak da web stranica Fašnika od listopada 2009. do ožujka 2010. bilježi gotovo 7 milijuna posjeta! Nije mu bila jasna ni procjena oglasa pa je pitao zašto jedna objava na stranici www.colonia.tino.javno.com vrijedi 120.000 kuna, a 22 objave u Glasniku Samobora i Svete Nedelje 8.000 kuna. Tomislav Masten zatražio je pisano izvješće o troškovima za nastup mjesnih odbora, također pitavši o iskazanoj cijeni objava.

Direktorica Zdravka Škugor Ferdebar odgovorila je da jedna objava predstavlja jedan oglas, tj. baner koji se pojavljivao nekoliko dana na portalima. Napomenula je i da je izvješće agencije koja ga je radila standardno i da je rađeno prema europskim i međunarodnim normama. Što se tiče programa, istaknula je da je ove godine bilo puno pretprograma prije samog otvorenja Fašnika, a to je posebno pogodovalo medijima i PR agencijama, jer se mogla ostvariti veća medijska pratnja nego prethodnih godina, što i pokazuje da je Samoborskih fašnik bio zastupljeniji u medijima nego prije. Dodala je i da je Fašnik u standardnom obliku trajao pet dana, ali s puno više programa i događanja na više lokacija nego što je to bio slučaj prethodnih godina, što je bio ovogodišnji pomak u konceptu. Izvješće je prihvaćeno s 15 glasova za i 5 protiv.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Na kraju sjednice Samobor je, kao prvi grad u Zagrebačkoj županiji, formirao Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u koje su izabrani Sanja Horvat (predsjednica), Marija Lindić, Linda Rossini Gajšak, Martina Tkalec i Dubravko Stunja. Zbog te činjenice Grad je pohvaljen od strane županijske predsjednice istog povjerenstva Mirele Gajić, koja je rekla i da ih u drugim lokalnim sredinama dočekuju čak i s podsmijehom, uz obrazloženja da imaju i drugih problema da bi se time bavili.

 
21.05.2010.

Pomognimo Samoborki koja se natječe na Eurovoicu

Pogurnimo Vlatku Burić do pobjede!

Pomognimo Samoborki koja se natječe na Eurovoicu

Dragi moji Samoborci,

evo idealne prilike da mi svojim glasovima pomognete na putu do ostvarenja još jednog zadanog cilja. Naime, sudjelujem na internacionalnom natjecanju pjevača koje se održava u Grčkoj. Natjecanje se zove Eurovoice i slično je Euroviziji.

Glasa se putem interneta, a samo državljani Hrvatske, s hrvatskim mobitelom, mogu glasati i to jednom u 24 sata:

klikni ovdje

1. Kliknite na PLUS i unesite svoj broj mobitela (broj mobitela je potreban zbog verifikacije države).

2. Za nekoliko sekunda dobivate PIN broj putem SMS-a na vaš broj mobitela.

3. Taj PIN broj unesete kao potvrdu i glas se broji.

Unaprijed vam svima hvala na podršci. Svaki vaš glas je važan pa, ako vam se sviđa moja pjesma, kliknite na link i glasajte. Nije teško i NIŠTA NE KOŠTA!

S.S.

 

Vojarna i vrtić izbili u prvi plan 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora

Pomognimo Samoborki koja se natječe na Eurovoicu

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002