15.09.2010.

Konferencija za medije 35. Samoborske glazbene jeseni

Samobor postaje glazbena metropola

Konferencija za medije 35. Samoborske glazbene jeseni

Na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu skladatelja 14. rujna predstavljen je program 35. Samoborske glazbene jeseni, koja će biti održana od 20. rujna do 9. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije. O programu i suradnji Samoborske glazbene jeseni i Varaždinskih baroknih večeri govorili su izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić i Goran Merčep, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik te gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da će u sljedećim danima Samobor preuzeti primat glazbene metropole te iskazao zadovoljstvo što je uspostavljena suradnja Varaždina i Samobora, jer jedni od drugih mogu puno naučiti. Pozvao je sve ljubitelje glazbe i prijatelje Samobora na 35. izdanje festivala.

Umjetnički ravnatelj SGJ Goran Merčep naveo je da će se tijekom tri tjedna održati 23 koncerta, dvije predstave, predavanje akademika Viktora Žmegača, izložba fotografija Damila Kalodjere i majstorska radionica Marimba week. Pred publiku će izaći 170 umjetnika, od toga 80 njih iz Hrvatske, bit će izvedeno i 16 skladbi hrvatskih autora, na što su organizatori vrlo ponosni, a nastupit će 6 ansambala i orkestara. Goran Merčep istaknuo je i da će, unatoč recesijskim vremenima, nastupiti brojne zvijezde, počevši od ansambla Il Giardino Armonico, Barockakademie der Hochschule für Musik Delmold i koncerta Stefana Temmingha, Olge Watts i Laure Vadjon pa do koncerata Katarine Krpan i Rene Medvešeka, Zagrebačke filharmonije, Emme Kirkby, Martine Filjak te Georgisches Kammerorchestra Ingolstadt.

Izvršna direktorica SGJ Renata Glojnarić podsjetila je i na 7. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, s kojim 20. rujna i počinje festival, a nastupit će devet mladih izvođača, koji će se boriti na nagrade Hypo banke i Grada Samobora.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik istaknuo je da je po prvi put konkretizirana suradnja dvaju festivala te da je suradnja Samoborske glazbene jeseni i Varaždinskih baroknih večeri omogućila financijske uštede i vrhunske glazbene doživljaje za publiku u oba grada.

Organizator 35. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem se mogu kupiti i ulaznice za sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici Grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Cijene ulaznica ostale su na prošlogodišnjoj razini i kreću se od 30 do 100 kuna.

M.Š.

 
15.09.2010.

Ministar kulture Božo Biškupić i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin potpisali darovni ugovor kojim je Sveta Nedelja postala vlasnikom dvorca Kerestinec

Sad su na redu potencijalni ulagači

Ministar kulture Božo Biškupić i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin potpisali darovni ugovor kojim je Sveta Nedelja postala vlasnikom dvorca Kerestinec

Za kratkog posjeta ministra kulture Bože Biškupića sa suradnicima Gradu Svetoj Nedelji, 14. rujna u gradskoj je vijećnici ministar s domaćinom, gradonačelnikom Grada Svete Nedelje Dragom Prahinom, u pratnji njegovih suradnika, potpisao darovni ugovor kojim je Grad Sveta Nedelja postao vlasnikom Dvorca Kerestinec. Riječ je o nekretnini vrijednoj približno 7,6 milijuna kuna, koja se prostire na 2,3 hektara. Uz to, Grad je u 30-godišnju koncesiju s pravom građenja dobio i pripadajuće zemljište od oko 22 hektara nasuprot dvorcu, u produžetku Državnog arhiva Hrvatske, smještenog u bivšoj vojarni. Prema gradskom prostornom planu ovaj dio grada je u sportsko-rekreacijskoj zoni pa će sukladno tomu, a s obzirom i na interese potencijalnih ulagača, biti određena i buduća namjena dvorca.

S višegodišnjim naporima Grada da dođe do ovog vrijednog i intrigantno zanimljivog objekta ministra je upoznao gradonačelnik Prahin i tom prigodom rekao da će u konačnici restauracija dvorca biti uvjet za sve aktivnosti na koncesijskom zemljištu. Prije toga Grad će pristupiti zaštiti dvorca, ponajprije zatvaranjem prozora, da oborinske vode ne nastave uništavati njegovu unutrašnjost koja je opustošena, makar se tu živjelo do 2001. godine - rekao je gradonačelnik.

Gosti i domaćini u nastavku su obišli dvorac, koji je Grad prije desetak dana dao očistiti. Božo Biškupić je poželio da pri restauraciji i prenamjeni dvorca, najvjerojatnije u komercijalne sadržaje, bar jedan njegov mali dio bude posvećen kulturnim sadržajima i povijesti ovoga kraja. Gradonačelnik Prahin istaknuo je još da bi dvorac s obzirom na svoju izvanrednu poziciju, raskrižje putova od istoka prema zapadu i od sjevera prema jugu, mogao biti mamac za potencijalne ulagače. Sada se, dodao je, pojavilo zanimanje i za školu jahanja, otprije za zabavni - dječji park, a sve bi se to moglo napraviti uz prihvatljive uvjete najma i obvezu ulagača da temeljito uredi dvorac.

Edi Kirschenheuter

 

Konferencija za medije 35. Samoborske glazbene jeseni

Ministar kulture Božo Biškupić i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin potpisali darovni ugovor kojim je Sveta Nedelja postala vlasnikom dvorca Kerestinec

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002