10.03.2010.

Župa Sv. Martin pod Okićem poziva na križni put kroz župu

Budite s nama u korizmi

Župa Sveti Martin pod Okićem organizira, po prvi puta u svojoj povijesti, križni put kroz župu. Put počinje u subotu 13. ožujka, u 8 sati, ispred križa u Maloj Gorici (kod bunara), u ulici V. Mačeka.

Trasa križnog puta

Mala Gorica – križ, V. Mačeka; Molvice – kapela Srca Marijinog; Molvice – mala kapela (kraj dućana Kiki); kapela Sv. Josipa; Konšćica križ (kraj trgovine); Klake – kapela kod trgovine; Klake – kapela Sv. Antuna; Podgrađe kapela; Drežnik kod veličasnog Pavela; Galgovo Sv. Rok; Falaščak; Sveti Martin

Svjesni smo da je trasa križnog puta poprilično duga te da mnogi vjernici neće moći „izdržati “ cijeli put, posebno stariji građani ali, želja nam je da se što veći broj vjernika pridruži na onoliko postaja koliko su u mogućnosti.

Korizma je liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva, svake godine, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom. Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta. Ima onih koji odluče da će u korizmi ranije ustajati i da neće gledati televiziju. Neki si kršćani zadaju osobitu pokoru, odluče osloboditi se nekoga grijeha i pogreške, u svoj život nastoje uvesti neku korisnu naviku. Tijekom korizme pokušaju biti vrijedni u poslu, samozatajni, strpljivi prema svojini ukućanima, šutljivi i vrijedni. Velik broj kršćana odluči da će u korizmi svaki dan desetak minuta čitati Sveto pismo. Brojne su obitelji koje u korizmi odluče da će navečer uvesti obiteljsku molitvu, Jedni odluče na početku i na kraju korizme dobro se ispovjediti, i tako u te dane biti osobito čistima. Djeca obično odluče da će se tih dana odreći slatkiša i bombona, da će se odreći nekih igara koje su im smetale da napisu školske zadaće. Neki odluče svaki dan, ili pak nekoliko puta tjedno, poći na svetu misu. Drugi pak odluče na početku korizme da će svaki dan naći pola sata vremena za molitvu, za razgovor zdravlja, humanosti i plemenitosti a mi pozivamo sve vjernike da nam se priključe.

Župnik crkve Sv. Martin pod Okićem

Vlč. Josip Karas

 
10.03.2010.

Dan otvorenih vrata samoborskog Savjeta mladih

Poziv na upoznavanje

U subotu, 13. ožujka, od 9 do 18 sati samoborski Savjet mladih pripremio je Dan otvorenih vrata. Cijeli taj dan zamišljen je kao predstavljanje Savjeta svim

institucijama Grada, a posebno svim mladima kako bi se oni upoznali s radom savjeta i funkcioniranjem Grada jer, kako kaže predsjednik Savjeta Danijel Cikojević, smatraju da mladi o tome premalo znaju. Program će se odvijati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta na Trgu Matice hrvatske i prostorijama za mlade u zgradi između Hotela Lavica i Samoborskog muzeja, iznad prostorija Samoborske vinogradarsko–vinarske udruge.

Program počinje u 9 sati, a do 10 sati termin je za otvorenje, druženje i upoznavanje. U 10 sati po prvi puta široj javnosti predstavit će se članovi Savjeta mladih i prezentirati svoj program rada, a isto će ponoviti i od 15 sati. Od 11 do 13 nastavit će se druženje uz svirku Vladimira Šimunova, a od 13 do 14 sati bit će održano predavanje Mreže mladih.

U prostorijama za mlade od 10 do 18 sati bit će postavljena izložba mladih umjetnika našega grada i prezentacija tih prostora mladima i svim zainteresiranima za njegovo korištenje.

M.Š.

 

Župa Sv. Martin pod Okićem poziva na križni put kroz župu

Dan otvorenih vrata samoborskog Savjeta mladih

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002