23.06.2010.

Radovi na rekonstrukciji Perkovčeve ulice od Zagrebačke do Ulice Grič počinju 1. srpnja

Opsežni ljetni radovi u Perkovčevoj

Radovi na rekonstrukciji Perkovčeve ulice od Zagrebačke do Ulice Grič počinju 1. srpnja

Perkovčeva ulica od Zagrebačke do Ulice Grič ponovo će ovo ljeto biti poprište opsežnih radova na rekonstrukciji komunalne infrastrukture. Kako nam je pojasnio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, radovi koji bi trebali početi 1. srpnja obuhvatit će rekonstrukciju kanalizacije, električne mreže, telefonskih vodova te uređenje kolnika i pločnika na tom potezu.

- Prvo što će se raditi biti će rekonstrukcija kanalizacije, s tim da bi se ona nastavila i dalje niz Perkovčevu do Mirnovečke ulice. Ovaj dio radova koji se odnosi na potez od Zagrebačke do Ulice Grič trebao bi pak biti završen do 1. rujna i tu će se, osim kanalizacije, riješiti i struja, telefonski kablovi i ostala infrastruktura s time što bi se sve smjestilo podzemno – rekao nam je zamjenik gradonačelnika Stanec dodavši kako će po završetku tih radova biti uređeni kolnik i nogostup u tom dijelu Perkovčeve s tim što će se nogostup ovaj put urediti betonskim opločnicima.

Kompletan iznos radova kreće se oko 3 milijuna kuna u što je još potrebno uračunati i PDV. Investitor radova na kanalizaciji je samoborski Komunalac uz sufinanciranje Hrvatskih voda, dok radove na ostaloj infrastrukturi izravno financira Grad Samobor. Kako nam je rekao zamjenik gradonačelnika Stanec, izvođač radova na kanalizaciji biti će tvrtka Hvar koja je imala najpovoljniju ponudu na natječaju što ga je 25. svibnja raspisao Komunalac. Između jedanaest ponuda njihova je bila najmanje teška, konkretno nešto malo više od 1,3 milijuna kuna (plus PDV), s time da ona obuhvaća radove na kanalizacijskoj mreži u Perkovčevoj od ulice Grič do Mirnovečke.

Jasno, zbog radova na rekonstrukciji komunalne infrastrukture neće se moći prometovati Perkovčevom od Zagrebačke do Ulice Grič u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna.

K.S.

 
23.06.2010.

Grad Samobor traži rješenje oko poslovnih udjela u Holdingu

Komisijom do rješenja

Grad Samobor traži rješenje oko poslovnih udjela u Holdingu

Kako bi se riješila problematika poslovih udjela u trgovačkom društvu Zagrebački holding, a vezano uz ulaganja u gradnji objekata vodoopskrbe i odvodnje te uređaja komunalne infrastrukture koja je financirana iz proračunskih sredstava Grada Samobora i Hrvatskih voda, gradski čelnici odlučili su formirati komisiju koja bi u raspetljavanju situacije trebala zastupati samoborske interese. Odlučeno je da će u njoj biti pročelnik upravnog odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj Željko Kovačić, tajnik Grada Dragutin Kušić i voditeljica Ureda gradonačelnika Valentina Horvat. Posljedica je to sastanka kojeg su još koncem svibnja predstavnici Samobora predvođeni gradonačelnikom Krešom Beljakom održali s predstavnicima Grada Zagreba predvođenima gradonačelnikom Milanom Bandićem te čelnicima Zagrebačkog holdinga.

Na tom je sastanku, među ostalim, istaknuto kako Grad Samobor smatra da mu se treba priznati poslovni udio u Zagrebačkom holdingu, a temeljem ulaganja u komunalnu infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje čija je gradnja financirana proračunskim sredstvima Samobora i Hrvatskih voda. Kako i Državna revizija u izvješćima o obavljenim revizijama proračuna Grada Samobora kontinuirano u svojim mišljenjima ukazuje na potrebu rješavanja ovog problema, Grad je odlučio inzistirati na traženju rješenja pa je dogovoreno imenovanje komisija koje će se time baviti sa zagrebačke i samoborske strane.

Inače, na sastanku izaslanstava Samobora i Zagreba otvorena su i pitanja reguliranja zbrinjavanja komunalnog otpada vezano uz deponiranje samoborskog smeća na zagrebački Jakuševac, gradnju gradske željeznice Zagreb-Samobor, obrani od poplava rijeke Save, zajedničkoj granici u području naselja Pavučnjak-Horvati te suradnji u kulturi, turizmu, obrazovanju i sportu.

K.S.

 
23.06.2010.

U Samoboru održana izborna skupština Demokratskog centra Zagrebačke županije

Marijan Lukšić na čelu županijskog DC-a

U Samoboru održana izborna skupština Demokratskog centra Zagrebačke županije

Županijska organizacija Demokratskog centra Zagrebačke županije održala je u Samoboru redovnu izbornu skupštinu i time okončala unutarstranačke izbore Demokratskog centra. Uz prihvaćanje izvješća o radu dotadašnjeg predsjednika Zdravka Režeka, koji je na konvenciji u travnju 2010. izabran za zamjenika predsjednice Demokratskog centra, skupština je izabrala novog predsjednika Marijana Lukšića, mladog poduzetnika iz Samobora.

Skupštinu je pozdravila i predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt. Istaknula je kako je Demokratski centar nakon „bolnog hoda po trnju“ ponovno počeo jačati i graditi se, a što je naročito vidljivo nakon Konvencije stranke. U kratkom razdoblju Demokratskom centru pristupio je veći broj novih članova, a mnoge organizacije poput one u Brdovcu i Zagrebu ponovno su ojačane i osvježene krenule sa radom.

Vesna Škare Ožbot izrazila je optimizam pred predstojeće parlamentarne izbore, a novoizabranom predsjedniku Marijanu Lukšiću zaželjela puno sreće u provođenju ideja Demokratskog centra u Zagrebačkoj županiji.

I.H.

 
23.06.2010.

Na desetoj sjednici Gradskog vijeća najviše vremena utrošeno je na financije

U rebalansu proračun manji za 4,7 milijuna kuna

Na desetoj sjednici Gradskog vijeća najviše vremena utrošeno je na financije

Samoborski gradski vijećnici usvojili su prvi rebalans proračuna koji je u svom izvornom prihodovnom dijelu smanjen za 5,7 milijuna kuna (sa 181,4 na 175,7 milijuna kuna), a rashodi smanjeni za 10 milijuna, dok je ukupni konsolidirani proračun (u koji ulaze i sredstva svih proračunskih korisnika) umanjen u prihodovnoj i rashodovnoj stavci za 4.687.270 kuna te sada iznosi 183.676.663 kune. Kako je u uvodnom obrazloženju naveo pročelnik Odjela za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, u rebalans se krenulo kako bi se sanirao manjak iz prošle godine (4,3 milijuna kuna) te zbog micanja rezerviranih 12 milijuna kuna za autobusni kolodvor, budući da će se financiranje istog rješavati putem kredita. Dodao je da su ostale promjene tehničke naravi, ali i upozorio na podatak da se smanjuje iznos poreza na dohodak, no da je u proteklom razdoblju porastao porez na promet nekretnina. Obzirom na uvođenje novih poreznih stopa i dalje se očekuje smanjivanje iznosa od poreza na dohodak, rekao je pročelnik.

Roland Gajšak (HSLS) rekao je kako je razvidno da se proračun do kraja godine neće moći ostvariti u planiranom iznosu, navevši da se malo ostvarenje u prva četiri mjeseca ne može nadoknaditi. Dodao je da je smanjenje bilo i očekivano, jer je porez na dohodak manji za čak 8 milijuna kuna. Smatra da mjere poticaja u gospodarstvu nisu dale učinka pa je naveo da bi Grad mogao ući u nelikvidnost, upozorivši i da je već sada potrošeno više od 80 posto proračunske pričuve te da se sredstva troše neplanski. Pročelnik Radovanić nije se složio s tim konstatacijama rekavši da, ako se nastavi ovim tempom, Grad neće biti u problemima. Veći dio sredstava iz pročunske pričuve bio je utrošen za hitnu nabavu novog servera, nakon kvara starog.

Tomislav Masten (HDZ) upozorio je da je na prošloj sjednici Vijeća usvojeno izvješće o realizaciji ovogodišnjeg Fašnika, a da se sada u rebalansu pojavljuje cifra od 320.000 kuna za troškove pripreme mjesnih odbora za taj Fašnik, tvrdeći da se financije vode loše i netransparentno, jer se o proračunu ne može raspravljati na temelju podataka strarih nekoliko mjeseci. Željko Žarko (SDP) upozorio je da postoji revizija koja će utvrditi je li sve u redu pa da ne treba davati paušalne ocjene. Na kraju je rebalans usvojen sa 16 glasova za i 6 protiv.

Iz dijela financija vijećnici su u hitnom postupku usvojili još jednu važnu odluku, onu o davanju jamstva za otplatu kredita TD Komunalac za gradnju autobusno – željezničkog kolodvora. Iznos kredita je 36 milijuna kuna, a rok otplate 15 godina.

Na sjednici su prihvaćeni i pojedini programi vezani uz proračun, tijekom kojih je Tomislav Masten, na temelju molbe stanara Uskočke ulice, predložio amandman da se tom ulicom zabrani promet kamiona. Pročelnik Željko Kovačić rekao je da se Uskočka nalazi između dvije ulice pod nadležnošću Županijske uprave za ceste pa da se i njih mora pitati za dopuštenje, jer bi, nakon zabrane, došlo do problema na križanju Ulice grada Wirgesa i Zagrebačke ulice. Predložio je da se odluka odgodi za sljedeću sjednicu pa većina vijećnika nije podržala amandman.

U drugom dijelu sjednice najaktivnija rasprava vodila se o programu javnih potreba u tehničkoj kulturi, budući da je Tomislav Masten postavljao pitanja o suspenziji Oldtimer kluba Samobor, sumnjajući u političku pozadinu slučaja. Predsjednik samoborske Zajednice tehničke kulture Krešimir Motočić naglasio je da ne postoji nikakva politička pozadina, jer on nije član niti jedne stranke, već je pojasnio da se radi o netransparentnom vođenju financija u 2009. godini i postojanju različitih izvješća u kojima postoji razlika od 29.000 kuna te davanju poslovnog prostora Zajednice u podnajam bez znanja vodstva i ostalih članica Zajednice tehničke kulture, o čemu su na vrijeme bili obaviješteni županijska Zajednica tehničke kulture i gradski Odjel za društvene djelatnosti. Mastenje upozorio da je sve nepravilnosti trebalo prijaviti nadležnim institucijama kako bi se provela istraga i kaznili počinitelji, smatrajući simpomatičnim da je problem nastao upravo u trenutku kada je tajnica Oldtimer kluba Samobor iz HSS-a prešla u HDZ-e. Gradonačelnik Krešo Beljak mu je odgovorio kako smatra da se politika u ovaj slučaj ne treba miješati, ali je i dodao da je vodstvo Oldtimer kluba bilo zaštićeno od bivše garniture. Željko Žarko je kao predsjedavajući Vijeća upozorio da se ne treba ništa implicirati i da se u raspravi svi drže činjenica, bez razapinjanja pojedinaca dok se ne provede temeljita istraga i nakon toga prijave sve nepravilnosti. Krešimir Motočić je potvrdio da se prikuplja dokumentacija kako ne bi ispalo da se nešto radi po principu rekla-kazala.

Tema povećanja koeficijenata za plaće gradonačelnika i zamjenika potvdila je razliku u tumačenju gradske službe i oporbenog HDZ-a, što je bila i tema pressica i priopćenja uoči sjednice, a o čemu već možete čitati na našim stranicama.

I na kraju, za pokretanje razvoja plinske mreže u tzv. nerentabilnim dijelovima plinske distribucije (za naselja Rude, Braslovje, Molvice, Galgovo, Rakov Potok i Pavučnjak) Grad je osigurao 5,4 milijuna kuna za ukupno 12 kilometara mreže s ukupno 721 objektom na trasama.

M.Šipuš

Potvrđeni dobitnici nagrada

Na 10. sjednici Vijeća potvđeni su prijedlozi za ovogodišnje dobitnike gradskih nagrada. Tako će na svečanoj sjednici uoči Dana Grada (26. srpnja) nagrade za životno djelo primiti Velimir Prosoli i Pavao Grom, a godišnje nagrade Sandra Novak, Želimir Koščević, Zlatko Korenčić, Josip Berčić i Iscar alati. Linda Rossini Gajšak (HSLS) upozorila je i ovaj put kako treba usvojiti kriterije za dodjelu nagrada, smatrajući da se o svakom prijedlogu treba glasovati pojedinačno, a ne u paketu. Željko Žarko (SDP), kao predsjednik Odbora za dodjelu nagrada i priznanja, rekao je da će se sljedeće godine utvrditi kriteriji i glasovati ponaosob.

Nekima više, nekima manje

Usvojena je nova mreža dječjih vrtića na području Samobora, u kojoj je došlo do preraspodjele prostora između vrtića Grigora Viteza i Izvor, kako bi se uskladili s državnim pedagoškim standardom. Tako vrtiću Grigora Viteza ubuduće pripadaju objekti u Perkovčevoj, Sudnikovoj, u Kladju, Galgovu i Hrastini, a vrtiću Izvor objekti u Mlinskoj, Preradovićevoj (gdje se seli uprava) te u Celinama i Bregani. Budući da je Grad Samobor postao osnivač oba vrtića, odlučeno je da se izjednači i njihova cijena. Jedinstvena cijena je sada 580 kuna, što znači da će roditelji iz DV Grigora Viteza ubuduće plaćati 110 kuna više mjesečno, a oni iz DV Izvor 130 kuna manje. Pročelnik Fabek istaknuo je da i s tom cijenom Samobor ostaje među najjeftinijima u Zagrebačkoj županiji.

Minuta šutnje

Sjednica Gradskog vijeća počela je minutom šutnje za Josipa Buricu, gradskog vijeća iz redova HDZ-a u tri saziva i zamjenika gradonačelnika Grada Samobora krajem 90-tih.

 

Radovi na rekonstrukciji Perkovčeve ulice od Zagrebačke do Ulice Grič počinju 1. srpnja

Grad Samobor traži rješenje oko poslovnih udjela u Holdingu

U Samoboru održana izborna skupština Demokratskog centra Zagrebačke županije

Na desetoj sjednici Gradskog vijeća najviše vremena utrošeno je na financije

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002