25.04.2010.

Predavanje o energetskoj učinkovitosti

Nekadašnja Sama bit će niskoenergetska zgrada

Predavanje o energetskoj učinkovitosti

U sklopu programa za Dan planeta Zemlje, samoborsko Pučko otvoreno učilište pripremilo je i zanimljivo predavanje o energetskoj učinkovitosti. U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta okupljenima su 23. travnja o ovoj temi govorile voditeljica projekata Regionalnog centra zaštite okoliša (REC) za Hrvatsku Vesna Bončina i stručna savjetnica u Odjelu za stambene, komunalne poslove i razvoj Grada Samobora Štefica Lustek, koja je predstavila projekt energetske učinkovitosti u našem gradu.

Vesna Bončina predstavila je uvodno REC, koji je međunarodna organizacija s misijom pomaganja u rješavanju problema u zaštiti okoliša. REC-ov ured u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine. Kako bi se smanjili trenutni štetni utjecaji koji dovode do onečišćenja okoliša Europska Unija izdala je direktivu o uštedi energije, klimatski i ekonomski paket u kojem se želi do 2020. godine za 20% smanjiti potrošnja energije i emisija CO2 te za 20% povećati udio obnovljivih izvora energije. Energetska učinkovitost racionalizira korištenje energije, doprinosi zaštiti okoliša, smanjuje račune za energiju i smanjuje potrebe za njenim uvozom, navela je Vesna Bončina i dodala da svaki pojedinac također može smanjiti troškove, primjerice racionalnijom upotrebom klime u automobilima i u kućanstvima, kupnjom štednih žarulja i kućanskih aparata te recikliranjem. Najnoviji projekt vezan je uz održivu gradnju (niskoenergetske i pasivne kuće u kojima se i do 10 puta smanjuje potrošnja energije za grijanje) te izdavanje certifikata za zgrade. Za ovo potonje vezan je i projekt Intense, kojim su obuhvaćene zemlje od Estonije do Hrvatske.

Što se tiče našega grada, Štefica Lustek je predstavila mini projekt energetske učinkovitosti u Samoboru, koji je vezan uz projekt Intense. Od tri ponuđena projekta njemački supervizori izabrali su rekonstrukciju bivše robne kuće Sama za premještanje knjižnice i prostora za mlade. Prema tom projektu zgrada bi nakon rekonstrukcije bila niskoenergetska, s novim pročeljem i krovom te ugrađenim solarnim kolektorima. To bi koštalo oko 5 milijuna eura, što bi bilo 15% skuplje od uobičajene rekonstrukcije, ali bi dugoročno bilo isplativije. Štefica Lustek najavila je da bi se i nova osnovna škola u Farkaševcu radila na temeljima energetske učinkovitosti. Istaknula je i da je Grad samobor svojim odlukama potaknuo izgradnju pasivnih i niskoenergetskih kuća, jer je za 25% smanjio komunalni doprinsos za gradnju niskoenergetske, odnosno čak 50% za izgradnju pasivne kuće.

M.Š.

 
25.04.2010.

Svečano otkriven obnovljeni spomenik žrtvama ustaškog logora u Kerestincu

I oni su težili slobodi i demokraciji

Svečano otkriven obnovljeni spomenik žrtvama ustaškog logora u Kerestincu

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pripremio je svečanost otkrivanja obnovljenog spomenika žrtvama ustaškog logora u Kerestincu. Uoči 69. obljetnice proboja skupina hrvatskih komunista, sindikalista, javnih i kulturnih radnika (proboj se dogodio u noći s 13. na 14. srpnja 1941.) izaslanstva antifašističkih udruga te gradova Samobora, Svete Nedelje i Zagreba otkrila su 23. travnja obnovljenu spomen ploču ispred dvorca u Kerestincu na kojoj su imena onih koji su poginuli u tom proboju. Naime, uz Zajednicu antifašističkih boraca i antifašista Grada zagreba i zagrebačke županije, upravo su ova tri grada financirala obnovu spomenika.

Uz recital, održani su i prigodni govori pa je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak rekao da se obnovom spomenika želi vratiti dio duga prema onima koji su krenuli prema putu slobode i pobjede u 2. Svjetskom ratu i koji su nam omogućili da i mi danas uživamo u slobodi. Rekao je da su događanja iz antifašističke borbe bila zapostavljana preteklih godina pa da bi zbog toga na ovim mjestima trebalo biti i više mladih te da te nepravde treba ispraviti. Zagrebački gradonačlenik Milan Bandić rekao je da poginulima treba odati dužnu počast, jer su i njihobvi ideali bili sloboda i demokracija, naglavivši i da razdori i podjele ništa dobrog neće donijeti. U ime SABA okupljene je pozdravio član predsjedništva Vinko Šušnjara zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi spomenika.

Na kraju svečanosti izaslanstva Zagrebačke županije, gradova Zagreba, Samobora i Svete Nedelje te antifašističkih udruga i saveza s ovog područja i susjedne Slovenije položila su vijence ispred spomen obilježja.

M.Š.

 

Predavanje o energetskoj učinkovitosti

Svečano otkriven obnovljeni spomenik žrtvama ustaškog logora u Kerestincu

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002