10.05.2010.

Pressica gradonačelnika Beljaka i njegovih suradnika ponovno održana u Vojarni Taborec

Vojarna pruža velike mogućnosti za sportaše

Pressica gradonačelnika Beljaka i njegovih suradnika ponovno održana u Vojarni Taborec

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i njegov zamjenik Željko Stanec, u pratnji sportskih djelatnika Grada Samobora, obišli su Vojarnu Taborec kako bi zainteresirane upoznali sa stanjem sportskih objekata u vojarni i dogovorili njihovo korištenje. Uz predstavnike samoborskih klubova i ravnatelje ustanova iz društvenih djelatnosti, uz gradonačelnika su bili tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima Vladimir Čerkez, savjetnica gradonačelnika za društvena pitanja Marica Jelenić te predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko.

Gradonačelnik Beljak uvodno je rekao da u prostoru vojarne ima objekata sa sportskim sadržajima pa su organizirali ovaj inicijalni posjet samoborskih sportskih djelatnika, kako bi oni vidjeli što je od tih prostora njima iskoristivo i kako bi se Samoborski športski savez i Ustanova Sportski objekti Samobor počeli brinuti o tim objektima.

Tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat istaknuo je da Savez okuplja 59 sportskih udruga u kojima trenira više od 3000 sportaša. Dodao je da Grad ima dosta sportskih objekata, ali da oni i dalje nisu dostatni za sve sportske klubove i za sve aktivnosti. Stoga prostor u vojarni pruža mogućnost da u njoj svoj prostor nađu klubovi koji ga sada nemaju, kao što su prostori za borilačke vještine, streličarstvo, stolni tenis i druge. Tajnik Horvat naveo je da na prostoru bivše vojarne postoji nogometno igralište, atletska staza, rukometno i košarkaško asfaltirano igralište, dva odbojkaška igrališta te zatvoreni hangar s rukometnim i teniskim igralištem. Zaključio je da će se korištenjem tih prostora moći sportskim aktivnostima baviti još veći broj građana Samobora.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek napomenuo je da se sada u gradu osjeća nedostatak prostora za rad pojedinih udruga i gradskih ustanova, dodavši da se problemi prije svega iskazuju u smještaju djece predškolskog uzrasta. Stoga ovaj prostor pruža mogućnost za realizaciju neke od tih potreba, ali i za nove ideje koje će se pokušati realizirati na zadovoljstvo svih sportskih djelatnika, predstavnika ustanova i svih budućih korisnika, rekao je pročelnik Fabek.

Savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić dodala je da su, uz sve nabrojene potrebe, tu i potrebe za smještanje centra za mlade u kojem bi se osmislili mnogobrojni programi.

Ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor Vladimir Čerkez rekao je da Grad izdvaja velika sredstva za održavanje i izgradnju sportskih objekata, jer je upravo pri završetku sportska dvorana u Rudama. Dodao je i kako se sportski objekti u krugu vojarne mogu staviti u upotrebu, uz nužnu prilagodbu koja podrazumijeva izgradnju svlačionica i rješenja sustava ventilacije. Novi prostor moći će rasteretiti i termine za treninge, jer postojeće igralište u hangaru upravo zadovoljava te potrebe.

Predstavnici dvadesetak sportskih udruga i klubova uvjerili su se u kakvom su stanju objekti i kolika su ulaganja potrebna da bi se oni priveli svrsi. Tako je bilo prijedloga da se nekadašnja skladišta i hangari s minimalnim ulaganjima preurede za potrebe sporta. Gradonačelnik je na kraju rekao da će se tražiti model financiranja koji će najmanje opteretiti Grad i njegove građane. Dodao je da bi bilo dobro da Grad može iz proračuna sam urediti taj prostor, ali dok se ne provede decentralizacija financiranja lokalne samouprave na državnoj razini to će biti nemoguće.

M.Š.

Izjave

Kristina Kirschenheuter (Gimnastički klub Samobor): - U vojarni mjesta ima za Gimnastički klub, kao i za većinu sportskih klubova i društava, ali je problem novac za uređivanje, jer za gimnastiku je potrebna određena visina objekta te ukopavanje jame, koja nam je više nego neophodna.

Nikola Bućan (Judo klub Samobor): - Moram reći da Judo klub ove godine slavi 30. godišnjicu rada i da ima zapažene rezultate te da smo napokon dočekali mogućnost dobivanja i uređenja vlastitog borilačkog doma. Mi smo ga spremni urediti vlastitim snagama, a bio bi to reprezentativni objekt za sve borilačke sportove.

Nenad Šančić: Taj budući centar borilačkih sportova služio bi i kao okupljalište mladih sportaša, budući da u Samoboru postoji dugogodišnja tradicija borilačkih sportova, a jedini je grad koji još nema takav centar.

Vrtić i ostali sadržaji

U razgledu bivše Vojarne Taborec gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima pokazao je okupljenim sportskim djelatnicima, kao i svima nazočnima, gdje bi se smjestili ostali sadržaji - prije svega Policija, Javna vatrogasna postrojba i Hitna medicinska pomoć, iznad koje bi se nalazio i Centar za hemodijalizu. Jedan veći montažni objekt u samom središtu prostora preuredio bi se u dječji vrtić, budući da se nalazi uz veliki park koji bi se uredio kao dječje igralište za potrebe vrtića. Podršku toj inicijativi dale su ravnateljice vrtića Grigora Viteza i Izvor Nada Kuhar i Ljerka Cigula, koje su istaknule da se prostor može adaptirati, a da zadovoljava neke osnovne preduvjete. Uređenjem tog objekta riješio bi se i velik dio postojećih problema smještaja sve djece u vrtiće.

 
10.05.2010.

Serija predavanja o prirodnim metodama liječenja u DV Izvor

Prirodom protiv bolesti

U želji da roditeljima u Samoboru i okolici približimo prirodne metode kojima se mogu eliminirati mnoga akutna stanja koja su posebice česta u dječjoj dobi (prehlade, temperature, probavne i respiratorne tegobe, smetnje spavanja, koncentracije i učenja te druga stanja), pripremili smo tečaj u kojem govorimo o osnovnim principima i djelovanju homeopatije i homeopatskih proizvoda. Predavač je homeopatkinja dr. Suzana Nešović.

Planirano vrijeme održavanja tečaja je 10 sati, koje smo podijelili u pet predavanja po dva sata u vremenu od 19 do 21 sat u sljedećim terminima:

Srijeda, 12.05.2010. - Uvod, osnovni principi i metode u homeopatiji

Petak, 14.05.2010. - Ozljede: udarci, rane, posjekotine, oguljotine, uganuća

Srijeda, 19.05.2010. - Temperature, otrovanja hranom, probavne tegobe

Petak, 21.05.2010. - Prehlade, tegobe dišnog sustava

Srijeda, 26.05.2010. - Smetnje koncentracije, usporenog rasta i razvoja

Petak, 28.05.2010. - Ovisno o interesu

I.M.

 

Pressica gradonačelnika Beljaka i njegovih suradnika ponovno održana u Vojarni Taborec

Serija predavanja o prirodnim metodama liječenja u DV Izvor

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002