10.06.2010.

Pressica gradonačelnika održana je na gradilištu autobusnog kolodvora

Rotor 15. lipnja, kolodvor za primjer!

Pressica gradonačelnika održana je na gradilištu autobusnog kolodvora

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka ponovno je održana na terenu, a cilj je bilo gradilište novog rotora u Ulici grada Wirgesa i budućeg autobusnog kolodvora.

Novi rotor bit će otvoren 15. lipnja, jer se do tada moraju zgotoviti završni radovi i iscrtati horizontalna signalizacija. Gradonačelnik je istaknuo da je on napravljen po svim standardima, da se pazilo na kvalitetu izvođenja i debljinu asfalta te da će ga do kraja mjeseca Komunalac i hortikulturno uljepšati. Dodao je i da se kružni tok pokazao kao najbolje rješenje na opterećenim križanjima, jer se promet brže odvija, a on je trend svugdje u svijetu pa se i na postojećim križanjima izmještaju semafori i grade rotori. To će se, u skladu s financijskim mogućnostima, pokušati napraviti i u Samoboru. Gradonačelnik je naveo da je nužno napraviti rotor na ulazu u grad, na križanju Ulice grada Wirgesa s Cesarićevom i Gundulićevom ulicom, osobito kada se Gundulićeva spoji s novim ulicama u bivšoj vojarni. Ako bude sredstava, rotor bi se mogao napraviti i na križanju Ulice grada Wirgesa s Gajevom i Ulicom 151. samoborske brigade, ali to nije realizirano zbog previsoke cijene koju je tražio privatnik za otkup zemljišta. Naime, taj dio bi u budućnosti mogao postati problematičan kada profunkcionira novi kolodvor.

Rotor je dio novog kolodvora, jer će kroz njega prolaziti autobusi prilikom izlaska i ulaska na perone, a ukupna izgradnja kolodvora, pristupnih prometnica i rotora iznosi oko 35 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Beljak. Naveo je kako je i to primjer da je Grad pokrenuo investicije kao jedan od načina izlaska iz recesije i da je po gradnji novih objekata Samobor sigurno jedan od pozitivnih primjera u državi. Dio izgradnje rotora financira i Lidl. Što se tiče financiranja kolodvora gradonačelnik Beljak je rekao da postoje tri opcije. Najbolja je kreditiranje, a za tu opciju nedostaje još samo odobrenje ministra financija Ivana Šukera. Druga opcija je financiranje iz gradskog proračuna, a treća je da kredit podigne Komunalac bez suglasnosti, što je također zakonski dopušteno. No, gradonačelnik je istaknuo da očekuje realizaciju prve i najbolje opcije te da će uskoro ministar potpisati suglasnost, ali najbitnije je da će kolodvor u svakom slučaju biti izgrađen.

Izvođač radova je Hidroelektra i njihov partner Hvar, a imenovana su od strane Komunalca i Grada dva nadzorna inženjera koji prate kvalitetu izvedenih radova.

Radovi na kolodvoru malo kasne zbog loših vremenskih prilika u travnju i svibnju. U tijeku je betoniranje temeljne ploče i stupova. Do 1. listopada kolodvor bi već trebao imati vidljive konture. Očekuje se da će biti u potpunosti gotov u proljeće 2011. godine, kada će se održati sastanak i s koncesionarima oko organizacije javnog prijevoza u gradskom središtu i uvođenja novih linija i stajališta.

Novina vezana uz kolodvor je interes jednog privatnog investitora da uz njega izgradi hotel, što je uobičajena praksa u svijetu. O tome se još vode razgovori pa ako se postigne dogovor, hotel bi se izgradio u roku tri godine. Sačuvat će se i novoasfaltirani dio Ulice 151. samoborske brigade prema Ulici Branka Vuka, iako je u nekim planovima bilo da se taj novi dio poruši. Ovako će se napraviti još jedna nova poprečna cesta, što će sve doprinijeti još većoj atraktivnosti radne zone, u kojoj će vrlo skoro niknuti i stanica za tehnički pregled vozila. Najavljena je i tijekom ljeta rekonstrukcija Obrtničke i Stražničke ulice te Perkovčeve od križanja sa Zagrebačkom prema jugu.

M. Šipuš

Dan Grada ponovno u listopadu

Nakon obilaska gradilišta novog autobusnog kolodvora gradonačelnik je najavio da se razmišlja o promjeni datuma proslave Dana Grada, tj. da se on opet vrati na listopad i veže uz povelju Bele IV., jer krajem srpnja malo Samoboraca ostaje u gradu. U te promjene se neće žuriti, kao ni u izmjene vezane uz mjesne odbore. Naime, prilikom izmjene Statuta bit će predloženo, umjesto dosadašnjih šest gradskih mjesnih odbora, formiranje osam gradskih četvrti s nazivima po povijesnim toponimima. Gradonačelnik je potvrdio da su građani vrlo dobro prihvatili tribine po mjesnim odborima i da će se s tom praksom nastaviti ujesen te ponovno od veljače sljedeće godine.

 
10.06.2010.

Gradski odbor samoborskog HDZ-a na pressici komentirao aktualne događaje u gradu

Vladajući vode Samobor u provaliju

Gradski odbor samoborskog HDZ-a na pressici komentirao aktualne događaje u gradu

Osvrt na zabrinjavajuće podatke o upravljanju Gradom koalicije HSS-SDP-HNS - tako je glasio poziv Gradskog odbora HDZ-a na konferenciju za novinare 9. lipnja, a novinare su dočekali predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten i gradski vijećnik Franjo Oslaković.

Na početku je Tomislav Masten rekao da se nisu željeli prije oglašavati smatrajući da svatko ima pravo započeti posao i raditi ga u miru na početku mandata te pokazati što zna. No, prošlo je već godinu dana od izbora pa HDZ sada iznosi stav o potezima vladajuće koalicije i izabranog gradonačelnika, a neposredni povod za konferenciju, rečeno je, bio je intervju gradonačelnika Beljaka objavljen u Glasniku 28. svibnja.

- Ponekad dobivam dojam da gospodin Beljak i ja ne živimo u istom gradu, odnosno da Grad Samobor u kojem on živi cvjeta i sve je sjajno, a da su stvari malo drugačije u onom u kojem ja živim – rekao je Masten i potom se osvrnuo na temu dobivanja vojarne. Naglasio je da svaki normalan i pošteni Samoborac želi da vojarna pripadne Gradu, ali dodao kako se ne može obmanjivati javnost da je ona u vlasništvu Grada. Istaknuo je da je na sjednici Gradskog vijeća napokon bio vidljiv zaključak Vladinog povjerenstva koji je, prema njegovu mišljenju, nepovoljan po Grad, jer je vojarnu dobio samo na održavanje. Masten naglašava da će Grad morati uređivati zgrade državnim institucijama pa se zapitao koliki će biti troškovi tog uređenja i od kuda novci u proračunu.

Druga tema o kojoj je govorio bila su ulaganja u školske i vrtićke sadržaje. Naveo je kako je samo za projektnu dokumentaciju nove škole u Farkaševcu potrebno 1.800.000 kuna, a da je u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu osigurano svega 400.000 kuna pa se zapitao kojom će se dinamikom projekt realizirati, zaključivši da se u proteklih godinu dana nije pomaknuo dalje od idejnog rješenja, koje je potvrdilo još bivše Poglavarstvo. Dodao je kako je postojao i trend, započet još za vrijeme mandata Žarka Adameka, da se svake godine rekonstruira ili otvori jedan školski i predškolski objekt (od vrtića u Galgovu 2005. do otkupa vrtića u Istočnom naselju prošle godine, odnosno od dogradnje škole Samobor i Bogumil Toni do dogradnje škole u Bregani), ali da ove godine ne postoji nikakav takav projekt pred realizacijom.

- To je zabrinjavajući trend, jer smo se sada sveli na to da sitnim akcijama po okolnim mjestima vlast pokušava kupiti glasove, a realno Samobor u svim aspektima lagano stagnira – istaknuo je Tomislav Masten i rekao da uz takav smjer grad ide direktno u provaliju.

U nastavku je predsjednik samoborskog HDZ-a rekao i da se novi autobusni kolodvor ne gradi zadovoljavajućom dinamikom, jer nakon sedam mjeseci od početka radova nema ni obrisa budućeg objekta, zaključivši da se ovako neće moći ispuniti predviđeni rok završetka u prosincu ove godine. Dodao je kako nije osigurano ni njegovo kompletno financiranje, jer nedostaje oko 32 milijuna kuna, budući da još nije stiglo odobrenje iz Ministarstva financija na eventualno zaduženje. Masten je potom rekao da je ovogodišnji proračun veći u odnosu na prošlogodišnji za 18 milijuna kuna, ali da sadašnji pokazatelji govore da se on neće moći ostvariti, već da može biti u razini onog iz 2009., što u konačnici znači, potcrtava Masten, da Gradu, kada se pribroji i minus iz prošle godine, nedostaje za financiranje svih programa 23 milijuna kuna.

- Neke nepromišljene mjere donesene na početku mandata aktualnog gradonačelnika su sada počele davati rezultate – rekao je Masten i potom dometnuo kako gradonačelnik nije svom sponzoru kampanje smanjio komunalnu naknadu za 500.000 kuna, kao što je rekao prije nekoliko mjeseci, već da se iz dobivenih podataka vidi da je ta naknada smanjena za više od 900.000 kuna. Smanjivanjem naknade za komunalne djelatnosti Grad je ostao bez 2 milijuna kuna i to nije bilo zbog poticanja proizvodnih djelatnosti, već zbog vraćanja sredstava uloženih u kampanju, tvrdi Masten. Naveo je i podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih u Samoboru u lipnju 2009. (1270) i u travnju ove godine (1693 nezaposlena) te iz tih podataka zaključio da je nezaposlenost povećana za 30% i da padaju u vodu priče o antirecesijskim i drugim uspješnim gradskim mjerama.

Odgovarajući na novinarska pitanja Tomislav Masten rekao je da je bivše Poglavarstvo učinilo sve da se na Šmidhenu riješe imovinsko–pravni odnosi te da i dalje za to područje vrijedi pravovaljana lokacijska dozvola pa se u svakom trenutku može početi graditi, no dodao i da je drugo pitanje što se događa s privatnim investitorom koji je tamo želio graditi i kakvi su njegovi odnosi s Hrvatskim fondom za privatizaciju. Budući da je gradonačelnik Beljak nekoliko puta pozivao na dogovor oko zajedničkih nastupa prema županijskim i državnim službama, predsjednik samoborskog HDZ-a rekao je da će se odazvati na sastanak, ali da se pozivi ne mogu upućivati preko medija, nego se to treba učiniti službenim putem, poručivši da nije promijenio broj mobitela pa ga se i dalje može nazvati. Napomenuo je i da Grad mora kandidirati konkretne projekte da bi mogao od nekog tražiti sredstva. Rekao je i da mu nije jasno zašto već više od godinu dana ništa nije pokrenuto da se riješi pitanje tržnice u Bregani, tj. nije ni raspisan natječaj za najmoprimce. Na kraju je rekao i da se stanje u gradskom komunalnom poduzeću dramatično pogoršalo, jer se za 15-ak posto povećao broj zaposlenih i to onih sa stranačkim iskaznicama vladajućih stranaka, a smanjen je obujam poslova, zaključivši da je samo pitanje mjeseca kada će se Komunalac naći u financijskim problemima.

M. Šipuš

 
10.06.2010.

Na novoj zgradi Komunalca dosad je tri puta procurilo, ali nedostaci se uklanjaju u garantnom roku

Pogled prema stropu kada pada kiša

Na novoj zgradi Komunalca dosad je tri puta procurilo, ali nedostaci se uklanjaju u garantnom roku

Samobor kao da nema previše sreće u posljednje vrijeme kada su novi objekti u pitanju. I na konferencijama za novinare gradonačelnik Krešo Beljak upozorio je na probleme u školi u Bregani i u novoj Sportskoj dvorani Samobor te u najmlađem objektu, u novoj zgradi Komunalca. Kako nam je stigla informacija da tamo često prokišnjava, provjerili smo što se događa. Direktor Boris Kušt potvrdio je da je već curilo na tri mjesta na drugom katu zgrade uprave - u dvorani za sastanke, u hodniku i kuhinji, a i u susjednoj zgradi. Najnoviji problem za posljednjih učestalih oborina javio se u prizemlju u portirnici, gdje je procurilo po vertikali vjerojatno ventilacijskog sustava ili kod spoja nadstrešnice. To znači da će ponovno morati pozvati izvođača radova (Elektrometal iz Bjelovara, koji je radio i novu sportsku dvoranu, koju je kao i Komunalac projektirao Arhing 2) da sanira i ovaj problem. Na prvi pogled on sada ne izgleda velik, ali radnici su nam rekli da je nakon cjelodnevne kiše drugo jutro cijela prostorija bila u vodi.

Saniranje nedostataka postalo je tako uobičajena praksa, kada se uzmu u obzir i podaci iz sportske dvorane.

Direktor Komunalca Boris Kušt i voditeljica službe razvoja Martina Fabijan kažu da se izvođač radova uredno i redovito odaziva na dojave o oštećenjima i sanira ih, jer je i dalje na snazi garantni rok. On traje dvije godine, a počeo je teći od 29. rujna 2009. godine, neposredno prije useljenja u nove prostorije. To je bitan podatak, jer u garantnom roku, ističu, svi popravci idu na račun Elektrometala kao izvođača radova. Ukoliko se on ne odazove, Komunalac može angažirati i drugog izvođača, ali račun opet snosi Elektrometal. Naime, u garantnom roku vrijedi i osiguranje na kvalitetu radova pa se Komunalac i iz tog osiguranja može naplatiti. To osiguranje je u vrijednosti 10% ukupne vrijednosti građevine.

Svi nedostaci se prate i bilježe te se odmah zove izvođač, kako bi se i riješili upravo u garantnom roku.

- To za sada funkcionira pa su prethodna curenja i sve ostale sitnice redovito sanirali – ističe direktor Kušt i u polušali dodaje da kada pada kiša svi hodaju s pogledom prema stropu da bi vidjeli da li negdje curi.

M.Š.

 

Pressica gradonačelnika održana je na gradilištu autobusnog kolodvora

Gradski odbor samoborskog HDZ-a na pressici komentirao aktualne događaje u gradu

Na novoj zgradi Komunalca dosad je tri puta procurilo, ali nedostaci se uklanjaju u garantnom roku

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002