29.11.2010.

Građani pitali zašto je na Komunalčevim računima i dalje ispisan JMBG

Uvođenje OIB-a? Radi se na tome...

Građani pitali zašto je na Komunalčevim računima i dalje ispisan JMBG

Jedinstvenom matičnom broju građana, popularnom JMBG-u, svi to znamo, vrijeme je odzvonilo. Odlukom vladajućih, njegovo mjesto zauzeo je diskretniji osobni identifikacijski broj (OIB), koji će od pogleda znatiželjnika prikriti JMBG-om očite podatke o datumu, godini i mjestu rođenja te spolu, a državi poslužiti, riječima ministra Šukera, "kao dobar alat u borbi protiv korupcije". Međutim, nećemo ovom prilikom ulaziti u pitanje o opravdanosti 110 milijuna kuna teške priče oko zamjene jednog broja drugim, nego se pozabaviti upitom jednog našeg sugrađanina (podaci poznati uredništvu) kojemu je u oči upalo da samoborski Komunalac na svojim računima za komunalnu naknadu, odnosno odvoz otpada, uredno i dalje ispisuje JMBG.

Dvije stvari u tome građanin vidi spornima: prvo, pita se građanin, nije li rečeno da je JMBG povjerljiv podatak kojim bi se netko mogao okoristiti u slučaju da, recimo, iz poštanskog sandučića ukrade račun, i, drugo, zašto nije iskazan OIB umjesto JMBG-a?

- Na računima za komunalne naknade trgovačkog društva Komunalac d.o.o. Samobor ispisan je JMBG korisnika usluge zbog identifikacije korisnika (puno je korisnika s istim imenom i prezimenom, a često i na istoj adresi), koji je prikriven u omotnici – stoji u odgovoru Komunalca. A što se samog JMBG-a tiče, zakonski gledano, on nije tajan podatak, samo, hm, nije javan. Konkretno i pojednostavljeno, korištenje JMBG-a je dozvoljeno, ako ste ga dobrovoljno dali na korištenje.

Što se pak zamjene JMBG-a novim brojem tiče, odnosno OIB-om, u Komunalcu kažu da rade na tome.

- U tijeku je postupak uvođenja OIB-a umjesto JMBG-a, ali postupak je dugotrajan zbog ručnog unošenja podataka i brojnosti korisnika naših usluga. JMBG se trenutno koristi i u svrhu pronalaženja OIB-a korisnika – stoji u odgovoru Komunalca. Neki bi primijetili da je malo čudno kako je, na primjer, na računima Zagrebačkog holdinga već iskazan OIB, jednako kao i na računima HEP-a ili zagrebačke Plinare, koji imaju ponešto već broj korisnika od samoborskog Komunalca... No, do 31. prosinca, koji je zadnji rok do kojeg bi sve fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj trebale dobiti svoj OIB, valjda će i to biti odrađeno.

K.S.

 

Građani pitali zašto je na Komunalčevim računima i dalje ispisan JMBG

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002