29.10.2010.

Smanjenje gradskih financija i preuzimanje Vojarne u prvom planu sjednice samoborskog Gradskog vijeća

Za vojarnu šparat na svemu!

Smanjenje gradskih financija i preuzimanje Vojarne u prvom planu sjednice samoborskog Gradskog vijeća

Još jedna sjednica Vijeća, još jedan rebalans proračuna. Samoborski gradski vijećnici i na svom okupljanju 28. listopada morali su se pozabaviti sivom ekonomskom zbiljom koja je gradsku kasu svela na 179 milijuna kuna, odnosno gotovo 9 milijuna kuna manje u odnosu na originalno proračunsko predviđanje s kojim se ušlo u 2010. godinu. Ili, ako ćemo biti precizniji, 4,2 milijuna kuna manje u odnosu na lipanjski proračunski rez. Posljedica je to, ponovio je financijski pročelnik Željko Radovanić, ekonomskih poremećaja u državi koji su se odrazili i na stanje u Samoboru, a tvrdnja kako je nemoguće predvidjeti daljnji tijek proračunskih zbivanja ne ulijeva puno optimizma da će dogodine biti bolje. Konkretnije, sadašnji pokazatelji govore kako će u 2011. godini proračun trebati planirati na razini između 160 i 170 milijuna kuna.

Što se pak tiče aktualnog proračuna, njegov je rebalans dobio potporu vladajuće većine, uz konstataciju Maje Gračanin u ime kluba vijećnika SDP-a da je unatoč svemu u proračunu zadržan socijalni standard te da su davanja prilagođena uvjetima, nabrojivši potom davanja za umirovljenike, subvencije u prijevozu, naknade za novorođenčad, sufinanciranje nabave udžbenika, pokaznih karata za osobe s invaliditetom... S druge strane, Roland Gajšak (HSLS) je ustvrdio kako je trenutni proračunski rez još uvijek preblag u odnosu na stvarno stanje stvari te da situacija zahtijeva barem 10-milijunsku korekciju prihoda i rashoda. Naravno, na niže. Također je iskazao mišljenje da se proračunski rezovi rade na pogrešnim stavkama jer se s jedne strane smanjuju sredstva za investicije, rad udruga i stipendije, dok se s druge strane povećavaju sredstva za informiranje i Poduzetnički centar Samobor. Tomislav Masten (HDZ) ustvrdio je kako će, nastavi li se ovim trendom, uskoro doći u pitanje i gradska likvidnost te je zapitao zašto u rebalansu nije predviđena stavka za pomoć oštećenima u nedavnoj poplavi. Stoga su vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSU-a podnijeli amandman kojim su predložili da se za tu svrhu namijeni milijun kuna, a da se sredstva namaknu sa stavki za promidžbu i informiranje, ugovore o djelu, uređenje prometnica u vojarni, odvjetničke usluge te naknade vijećnicima.

Gradonačelnik Krešo Beljak predložio je pak da se amandman djelomično usvoji na način da se pričeka i vidi koliko će sredstava oštećenim građanima Samobora pripasti iz sredstava za naknadu štete sa županijske i državne razine te da potom Grad iz svog proračuna za 2011. godinu namiri ostatak do punog iznosa procijenjene štete (službeno, šteta je temeljem 160 prijava procijenjena na 2,7 milijuna kuna, op.n.). Podsjetio je i da je Grad već dao stotinjak tisuća kuna jednokratne pomoći te da će iz proračunske rezerve biti isplaćeno daljnjih 300 tisuća kuna za oštećene u poplavi, a naglasio je kako se uspjelo i inicirati izgradnju nasipa od 2011. godine. Oporbeni amandman u konačnom glasanju nije prošao, a rebalans proračuna prihvaćen je sa 16:7.

Nova serija razmjene suprotnih stavova dogodila se potom oko bivše Vojarne Taborec. Naime, pred vijećnike je stigao prijedlog kojim se traži osiguranje 7 milijuna kuna u proračunu za narednu godinu, namijenjenih uređenju zgrade MUP-a na prostoru Vojarne. Prema pojašnjenju pročelnika Željka Kovačića, radi se o završnom uvjetu u pregovorima oko preuzimanja vlasništva nad vojarnom. Iako su svi u načelu izrazili potporu za preuzimanje vojarne, oporbeni vijećnici izrazili su zabrinutost zbog dodatnog proračunskog opterećenja koje će uređenje vojarne predstavljati u dolazećim godinama. Međutim, financijski pročelnik Radovanić izrazio je uvjerenje da spomenutih 7 milijuna kuna neće utjecati na socijalna i druga prava u proračunu za 2011. godinu, dok su vjećnici vladajuće koalicije naglašavali vrijednost prostora koji će Samobor dobiti u vlasništvo.

- Za ovako kapitalnu imovinu treba pokušati prištedjeti na svim pozicijama koje nisu prioritet, jer je bitno vojarnu dobiti u vlasništvo... Grad na taj način dobiva vrijedan prostor za razvoj, za budućnost – istaknula je vijećnica Marica Jelenić (HNS), podsjetivši da će preseljenjem policije Grad dobiti i njihov sadašnji prostor na Trgu kralja Tomislava i upitavši se na kraju koja je alternativa – odustati od vojarne? Glasanje je potvrdilo da Grad želi vlasništvo nad vojarnom.

Gradski vijećnici većinom glasova prihvatili su izvješće o reviziji financija i poslovanja Grada Samobora, koje je ovaj puta bilo uvjetnog karaktera, prihvatilo izmjene i dopune Odluke o spomeničkoj renti te Statuta samoborskih osnovnih škola, kao i program rada Savjeta mladih. Kraća rasprava razvila se oko raspisivanja natječaja za prodaju gradskih nekretnina, gdje je vijećnik Masten izrazio sumnju u njegovu zakonitost, da bi pročelnik Kovačić i gradski tajnik Drago Kušić svojim iskazima uvjerili vijećnike da je sve ipak u redu pa će se većinom glasova 11 gradskih nekretnina teških 50-ak milijuna kuna naći opet na tržištu. Ovaj put među njima nema SAME i Alnochovog dvorca, ali se zato od atraktivnijih lokacija nalazi bivši Komunalac u Perkovčevoj. Iz Aktualnog sata za izdvojiti je pitanje vijećnice Olge Mardešić o uređenju samoborske tržnice, na što je odgovoreno da je ono u planu naredne godine.

K.S.

Statut u okvir

Iako se prijedlog izmjena Statuta Grada Samobora na ovoj sjednici našao tek na 1. čitanju, tema poput izmjene datuma proslave Dana Grada bila je prejak mamac vijećnicim da na njoj ne bi iskazali dio retorike, vjerojatno inspirirane prošlodnevnim nastupima saborskih zastupnika. Tako se najava vladajućih da će Dan Grada vratiti u listopad i vezati ga uz samoborsku povelju Bele IV., u redovima HDZ-a protumačila kao prevladavanje lijeve opcije i pokušaj "amerikanizacije" Samobora, uz završni "smeta vam što je Dan Grada vezan uz crkveni blagdan" argument, te konstataciju da je Bela IV. dijelo povelje "kak je u kojem štaglju proveo noć s kojom djevojkom".

Vladajući su pak inzistirali da se radi o kombinaciji uvažavanja povijesnih činjenica, poštivanju mišljenja relevantnih i utjecajnih građana te praktičnosti, s obzirom da bi na listopadskoj proslavi mogla sudjelovati i djeca te veći broj građana, jer se proslava ne bi odvijala kao sada u vrijeme godišnjih odmora.

Inače, najavljenim izmjenama Statuta predviđa se i osnivanje novih mjesnih odbora te formiranje 8 gradskih četvrti umjesto dosadašnjih 6.

 

Smanjenje gradskih financija i preuzimanje Vojarne u prvom planu sjednice samoborskog Gradskog vijeća

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002