20.09.2010.

Radovi na električnoj mreži

Dio Male Rakovice bez struje

Zbog radova u četvrtak i petak, 22. i 23. rujna, od 8 do 14 sati bez električne energije bit će dio naselja Mala Rakovica, točnije stanovnici u ulicama Za Gaj, Srednji put, Vidikovac, Bregovita te Rakovica od broja 56 do 66 i od 35 do broja 45.

M.Š.

 
20.09.2010.

Župan Kožić donio je očekivanu odluku

Proglašena elementarna nepogoda

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je 21. rujna elementarnu nepogodu za područje Grada Samobora i općina Marija Gorica i Brdovec, nastalu uslijed poplave uzrokovane izlijevanjem rijeka Save i Sutle nakon višednevnih padalina.

Ovu je mjeru župan najavio dan ranije prilikom obilaska ugroženih područja. Nakon ove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, na području Grada Samobora mještani ugroženih područja mogu prijaviti štetu kako bi ih obišlo Gradsko povjerenstvo i izvršilo procjenu štete. Procjena će potom biti upućena u Zagrebačku županiju kako bi se u zakonskom roku dostavilo izvješće Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

M.Š.

 
20.09.2010.

Ugrožena područja u Svetoj Nedelji i Samoboru obišli ministar Pankretić i župan Kožić

Priznanje svim službama

Ugrožena područja u Svetoj Nedelji i Samoboru obišli ministar Pankretić i župan Kožić

Područja pogođena poplavama obišli su u ponedjeljak, 20. rujna, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Nakon obilaska istočnog dijela županije, na našem području posjetili su gradove Svetu Nedelju i Samobor. U Svetoj Nedelji obišli su područje Strmca, gdje su problemi nastali u predjelima Zlodiji i Prelci, tj. u Lovasićevoj i Nazorovoj ulici (koje je poplavio potok Rakovica) te na Trgu Lazine uz nasip. Ukupno je poplavljeno stotinjak kuća. Prilikom posjeta, u razgovoru s gradonačelnikom Dragom Prahinom i mještanima, bilo je riječi o potrebi gradnje oko 100 metara nasipa da bi se zaustavila slična situacija, dok se kompletno ne riješi problem čitavog područja od Samoborskog Otoka do Podsuseda.

U Samoboru su obišli područje Vrbovca, gdje ih je dočekao gradonačelnik Krešo Beljak. I tu je bilo govora o potrebi gradnje nasipa i saniranju posljedica. Ministar Pankretić izjavio je da se već duže vrijeme planira uređenje retencije, no to je velika investicija pa će se nastojati naći što bolje rješenje kako bi se slične situacije spriječile u skorije vrijeme.

Župan Kožić rekao je da će Zagrebačka županija proglasiti elementarnu nepogodu za pogođena područja čim stignu zahtjevi iz jedinica lokalne samouprave. Nakon toga će gradske i općinske komisije izaći na teren i procijeniti štetu te ih poslati prema županiji, koja će ih potom objediniti i poslati zahtjev prema Vladi.

Gradonačelnik Beljak rekao je da je naporan vikend iza nas i kako se nada da će iz sata u sat situacija biti sve povoljnija. Zahvalio je i svojim zamjenicima koji su s njim obilazili teren, kao i svim nadležnim službama koje su se angažirale. Zahvalio je na podršci ministru Pankretiću, županu Kožiću i direktoru Husariću.

- Tek kada se voda povuče vidjet će se kompletni razmjeri štete i koliko će biti potrebno da se ona sanira. Najvažnije je da je izbjegnuta evakuacija stanovništva i ljudske žrtve. Grad će stati iza svojih građana i pomoći u sanaciji šteta – istaknuo je gradonačelnik Beljak i posebno priznanje uputio svim službama koje su neprestano boravile na terenu, kao i samoborskim vatrogascima, članovima DVD-a i dobrovoljcima, koji su u koordiniranoj akciji spriječili još veću katastrofu.

M.Š.

 
20.09.2010.

Obilježena 19. godišnjica mobilizacije samoborske brigade

Ne smiju se relativizirati činjenice

Obilježena 19. godišnjica mobilizacije samoborske brigade

Samoborski branitelji, roditelji i obitelji poginulih branitelja, njihovi prijatelji, kao i predstavnici samoborskih političkih stranaka, udruga, policije i vatrogasaca obilježili su 19. godišnjicu mobilizacije 151. brigade (koja je 1991. imala naziv 8. brigada TO). Obilježavanje je 18. rujna počelo u Parku domovinske zahvalnosti, u kojem je položen vijenac i zapaljeni lampaši za sve poginule branitelje, a sve okupljene pozdravio je predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Franjo Horvat.

Uslijedio je blagoslov i molitva samoborskog župnika Vlade Bogdana, koji je u inspirativnom govoru istaknuo da se zlo rata nije moglo izbjeći, jer druga strana nije prihvaćala razgovore želeći provesti svoj plan o širenju teritorija na kojem više ne bi bilo Hrvata, u ozračju genocida, kulturocida i urbicida. Stoga je naglasio da se ne smiju zaboraviti okolnosti koje su vladale početkom devedesetih, niti dopustiti da se relativiziraju činjenice o agresiji na Hrvatsku, kada se išlo u obranu golog života bez naoružanja, ali uz jaku volju i moral. Prvu ruku pomoći, u tada nesklonoj međunarodnoj zajednici, pružila je upravo katolička crkva i Papa Ivan Pavao II. pomogavši u međunardonom priznanju Hrvatske, podsjetio je u govoru župnik Bogdan.

O okolnostima koje su vladale za vrijeme mobilizacije i o ratnom putu 151. brigade govorio je njen prvi ratni zapovjednik Adolf Paar, ističući da su i samoborski domoljubi Hrvatsku stavili ispred svojih osobnih interesa i krenuli u obranu zemlje protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Rekao je i da je kroz sve vrijeme djelovanja brigada poštivala Ženevsku konvenciju i iz Domovinskog rata izašla bez ijedne mrlje na savjesti.

Na kraju je u ime samoborske gradske uprave sve okupljene pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, naglasivši da s ovog mjesta mora reći veliko hvala svima koji su se odazvali pozivu na obranu Domovine te da se posebna zahvala mora izreći poginulim braniteljima, njihovim roditeljima i obiteljima.

Na svečanosti je nastupio i zbor župe svete Anastazije, a svi okupljeni potom su se uputili na Trg kralja Tomislava, gdje je u šatoru bila postavljena prigodna izložba o ratnom putu 151. samoborske brigade, uz fotografije poginulih pripadnika.

M.Š.

Sat povijesti

Udruga branitelja 151. samoborske brigade ove je godine, u suradnji sa samoborskim srednjim školama, za učenike pripremila i dva predavanja. Njih su 17. rujna održali ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Ante Nazor i ratni zapovjednik 151. brigade, brigadir Josip Mahović. U zanimljivom predavanju dr. Nazor je govorio o okolnostima koje su nastale u bivšoj državi, početku samostalnosti Hrvatske i počecima Domovinskog rata, istaknuvši da je uzrok svih događanja bila velikosrpska ideologija i agresija, dok je brigadir Mahović govorio o ratnom putu 151. samoborske brigade.

 

Radovi na električnoj mreži

Župan Kožić donio je očekivanu odluku

Ugrožena područja u Svetoj Nedelji i Samoboru obišli ministar Pankretić i župan Kožić

Obilježena 19. godišnjica mobilizacije samoborske brigade

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002