19.07.2010.

Stanovnici Ruda zatražili su da se privremeni makadam polijeva i u dane vikenda

Izvođač respektira prijedlog

Stanovnici Ruda zatražili su da se privremeni makadam polijeva i u dane vikenda

Svi Rudari, kao i brojni planinari i izletnici, dobro znaju da su u tijeku radovi na gradnji retencije na potoku Rudarska Gradna, između Samobora i Ruda. Izgrađen je i privremeni makadamski put za odvijanje prometa (do uređenja nove ceste), a već smo i prije pisali da je obveza izvođača radova polijevati ga kako bi se stvaralo što manje prašine. U našu redakciju stigao je upit stanovnika može li se taj privremeni makadamski put polijevati i u dane vikenda, a ne samo radnim danom. Naime, osim stanovnika, vikendom tuda prolaze planinari i izletnici pa je promet jednako intenzivan kao i radnim danom.

Direktor Vodoprivrede Zagreb dipl.ing. Mario Klarić (Vodoprivreda je izvođač radova) odgovorio nam je da će respektirati prijedlog stanovnika te nastojati osigurati polijevanje gornjeg postroja privremene prometnice i u dane vikenda. Direktor Klarić uputio je i apel sudionicima u prometu da se pridržavaju i ograničenja brzine pri prolazu kroz tu dionicu, sukladno postojećoj signalizaciji.

Iz Županijske uprave za ceste (koja je nadležna za tu cestu) stigao je i odgovor da za vrijeme izvođenja radova i osiguravanja privremenog obilaska dionica na kojoj se izvode radovi ne mora biti asfaltirana. Iz ŽUC-a navode i da pod njihovom ingerencijom na području Zagrebačke županije ima još oko 50 km prometnica, koje su u redovnoj uporabi, a koje nisu presvučene asfaltom.

Podsjećamo, investitor radova gradnje retencije su Hrvatske vode, projektant je GeoKon iz Zagreba, izvođač radova Vodoprivreda Zagreb, a radi se prema lokacijskoj dozvoli iz 2006. te potvrdi glavnog projekta iz 2008. godine.

M.Š.

 
19.07.2010.

Prekinuta sjednica Vijeća Svete Nedelje nakon što se nije glasovalo o razrješenju predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Za glasanje o smjeni (ni)je bilo uvjeta!

Prekinuta sjednica Vijeća Svete Nedelje nakon što se nije glasovalo o razrješenju predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Epidemija prekidanja sjednica lokalnih predstavničkih tijela vlasti proširila se sa Samobora na Svetu Nedelju. Naime, dugoočekivana sjednica svetonedeljskog Gradskog vijeća, na kojoj je trebalo biti riješeno pitanje povjerenja predsjedniku Vijeća Krunoslavu Markovinoviću, prekinuta je u ponedjeljak, 19. srpnja, nakon što se ostalo bez kvoruma demonstrativnim odlaskom sa sjednice vijećnika HSS-a, HSP-a i SDP-a. Bila je to reakcija na odluku predsjednika Markovinovića da se ne glasuje o njegovom razrješenju, nakon što je ta točka uvrštena u dnevni red većinom glasova i nakon što je o njoj provedena rasprava.

- Nakon što je Krunoslav Markovinović zatvorio raspravu o točki dnevnog reda pravio se da odluka o razrješenju ne postoji i potpuno neposlovnički i nestatutarno rekao da o tome nismo raspravljali. Dakle, ovo što je danas Markovinović napravio je zapravo dovoljno da ga se automatski smijeni, a da nije saborski zastupnik onda bi čak i kazneno odgovarao – izrekao je vijećnik Miroslav Milonjić u ime Kluba vijećnika SDP-a pojašnjavajući odluku o odlasku sa sjednice.

S druge strane, i dalje aktualni predsjednik Vijeća Krunoslav Markovinović ne vidi ništa sporno u samom tijeku sjednice, a razilaženje u tumačenju Statuta i Poslovnika između njega i većine vijećnika smatra da će razriješiti Ministarstvo uprave. Naime, prema Markovinovićevom objašnjenju, od 7 potpisnika zahtjeva za njegovim razrješenjem dvojica su te potpise povukli (Ivica Vojvodić iz HNS-a i Mladen Katušić iz HSU-a), što je dokazano i potpisanim izjavama koje su predočene vijećnicima. Samim time, tvrdi Markovinović, nisu postojali zakonski uvjeti (minimalno 1/3 vijećničkih potpisa) da bi se glasovalo o njegovom razrješenju s dužnosti.

- Na inzistiranje vijećnika (Josipa Raguža iz HSP-a, op.n.) rasprava je uvrštena u dnevni red, svatko je rekao što je mislio, a činjenica je da su najglasniji bili oni koji uopće nisu tražili razrješenje, dakle SDP – kaže Markovinović, koji u čitavoj situaciji vidi konture neformalne koalicije.

- Moj prijedlog dosadašnjim koalicijskim partenerima je bio da javno obznane koaliciju s preostalim strankama tako da imaju većinu, što je potpuno legitimno i normalno, ili da idemo u nove izbore, što bi možda i najbolje razriješilo sadašnje stanje, jer će u ovakvoj situaciji biti dosta teško voditi i Vijeće i Grad – mišljenja je Markovinović, koji tvrdi i kako je glavni cilj ovih napada ustvari oslabiti poziciju gradonačelnika te da je čitava priča oko njegove smjene ujedno i rezultat "aktivnosti" ministra Božidara Pankretića iz HSS-a.

- Moja najveća krivnja je što sam u saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i što mi ministar Pankretić ne može oprostiti jednu odluku Povjerenstva. Kao ministar poljoprivrede tražio je mišljenje o davanju poticaja samome sebi, a jednoglasna odluka Povjerenstva je bila da ne može. Pa je bilo prijetnji, galame i svega ostaloga, zbog toga je došlo i do odgode izgradnje škole kad je postao ministar regionalnog razvoja i cijela priča ustvari ide od osobe, a ne od stranke – pojašnjava Markovinović, najavljujući kako će nastavak sjednice svetonedeljskog Vijeća sazvati u zakonskom roku od maksimalno 8 dana.

K.S.

Neki su se predomislili

Rasprava o razrješenju predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića počela je pojašnjenjem Josipa Raguža (HSP) o razlozima podnošenja zahtjeva. Ustvrdio je kako HSP nije bio zadovoljan koalicijom u kojoj ih se nije pitalo ništa te da odgovornim za takvo stanje smatraju Markovinovića. Vladimir Tuweg (SDP) ponovio je pak kako njegova stranka, iako njihovi vijećnici nisu među potpisnicima zahtjeva za smjenom, ne odstupa od svog negativnog stava spram Markovinovića i aktualne vlasti iskazanog u javnom priopćenju. Vijećnici Katušić i Vojvodić potom su dodatno obrazložili zbog čega su se predomislili oko svojih potpisa na papiru kojim se tražilo razrješenje predsjednika Vijeća.

- Kroz sve razgovore vidjeli smo da HSS i HSP ne žele napustiti vladajuću koaliciju s HDZ-om iz političkih, a priča se i iz privatnih interesa. HSU neće pomagati njihova preslagivanja unutar vladajuće koalicije, a sama ostati u opoziciji. Samo smjenom predsjednika, a neizabiranjem novog, došlo bi do krize u Gradskom vijeću, a samim time i blokadom rada Vijeća – pojasnio je svoj stav Katušić, a na tom tragu bilo je i Vojvodićevo objašnjenje.

Nakon još jednog kruga iskazivanja zamjerki predsjedniku Vijeća uslijedio je konac rasprave, poslije koje je Markovinović ustvrdio kako ne postoje zakonski uvijeti za glasanje o smjeni pa je uslijedila burna prepirka između njega i vijećnika Tuwega, koji je predsjednika Vijeća optužio da je boljševik, a čitavu situaciju prozvao lakrdijom, dok je Markovinović ustvrdio kako SDP nije imao hrabrosti potpisati zahtjev za njegovom smjenom.

Kako su nam rekli predstavnici oporbe (neformalne većine?) i HSS-a, oni će svoj stav o čitavoj situaciji izreći u priopćenju, kojeg do zaključenja ovog teksta nismo dočekali.

 
19.07.2010.

Nastavak u petak prekinute sjednice Vijeća donio rasplet situacije oko izbora ravnateljice POU Samobor

Preglasavanjem do Ana-Marije Crnojević

Nastavak u petak prekinute sjednice Vijeća donio rasplet situacije oko izbora ravnateljice POU Samobor

Ana-Marija Crnojević ipak ostaje na čelu samoborskog Pučkog otvorenog učilišta, odlučili su većinom glasova vijećnici Gradskog vijeća u nastavku sjednice održane u ponedjeljak, 19. srpnja. Nakon što je odluka o imenovanju ravnateljice POU tri dana ranije dovela do prekida sjednice zbog odlaska vijećnika vladajućeg HNS te oporbenih HDZ-a, HSLS-a i HSU-a, koji su smatrali kako treba prihvatiti prijedlog Upravnog odbora POU i izabrati dosadašnju ravnateljicu, ovaj put je sve prošlo onako kako je u petak i bilo najavljeno.

Prvo je Stjepan Kozlina u ime Odbora za izbor i imenovanje pročitao zaključak kojim se traži poništenje natječaja i raspisivanje novog, pročelnik Damir Fabek prenio je vijećnicima ranije spomenuti prijedlog Upravnog odbora POU, a potom je tajnik Grada Dragutin Kušić pojasnio samu proceduru izbora ravnateljice. Prema njegovom tumačenju Upravni odbor POU je taj koji utvrđuje prijedlog, Vijeće je ono koje o njemu odlučuje, a Odbor za izbor i imenovanje, kao i gradonačelnik (koji se također protivio izboru Ana-Marije Crnojević) Vijeću samo podnose svoja mišljenja. Zatim se bez ikakve rasprave pristupilo glasovanju i s 13 glasova HNS-a i oporbe "za", 6 HSS-ovih "protiv" i 3 SDP-ova "suzdržana", prijedlog Upravnog vijeća o imenovanju Ana-Marije Crnojević za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Samobor je prošao.

Ostatak jutarnje sjednice Vijeća okončan je pak po kratkom postupku. Bez ijedne rasprave, uz gotovo potpuno jednoglasje, izglasan je niz tehničkih odluka pa je tako poništena odluka o imenovanju Gašperotijeve ulice, a izglasana odluka o imenovanju dviju novih ulica oko novog kolodvora imenima hrvatskih branitelja iz Samobora, Milana Rapljenovića i Davora Kelemena. Također je dano zeleno svjetlo za potpisivanje sporazuma gradonačelnika, a vezano uz europsku inicijativu udruživanja energetski osviještenih gradova. Izglasana je i zamjena nekretnina između Grada i trgovačkog društva Centar – Prom.

Odobreno je potom 295 tisuća proračunskih kuna POU Samobor koje im omogućuju apliciranje za Operativni plan IPA Slovenije – Hrvatska, kojim bi se financirao projekt jačanja prekograničnog društvenog djelovanja naziva Mladost je most. Odobrena sredstva predstavljaju 15% vrijednosti dijela projekta vezanog uz POU Samobor, a koji iznosi oko 273.000 eura. Jednoglasno i bez rasprave prihvaćeno je i izvješće o radu Savjetovališta za prevenciju ovisnosti i rad s ovisnicima te odluka o imenovanju članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Izvor (Petra Babojelić, Zvjezdana Sečen, Vanja Rađenović Fijan, Marija Penić i Nada Jurković), a izglasan je i ulazak Petra Šimunovića i Ljiljane Lehpamer u Odbor za poljoprivredu i šumarstvo.

K.S.

Smanjen komunalni doprinos I. zone

Financijski najopipljivija odluka sa sjednice Vijeća vezana je uz komunalni doprinos. Njegov iznos u I. zoni do sada se obračunavao po maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu od 180 kn/m3. Međutim, nedavno je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo nove podatke o prosječnim troškovima gradnje po m3 etalonske građevine, a kako je taj podatak ključan za obračun komunalnog doprinosa (vrijednost komunalnog doprinosa ne može biti veća od 10% prosječnih troškova gradnje m3 etalonske građevine) moralo se pristupiti usklađenju za I. zonu. Naime, prosječni troškovi gradnje smanjeni su sa 1.800 na 1.382 kune po prostornom metru, pa je zato predloženo smanjenje cijene komunalnog doprinosa u Samoboru za višestambene građevine u I. zoni na 138 kn/m3.

 

Stanovnici Ruda zatražili su da se privremeni makadam polijeva i u dane vikenda

Prekinuta sjednica Vijeća Svete Nedelje nakon što se nije glasovalo o razrješenju predsjednika Vijeća Krunoslava Markovinovića

Nastavak u petak prekinute sjednice Vijeća donio rasplet situacije oko izbora ravnateljice POU Samobor

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002