22.03.2010.

Predstavljena nova knjiga Barbare Žitković Zaštićene biljke samoborskog područja i Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Velebit ima degeniju, a Samobor gromotulju

Predstavljena nova knjiga Barbare Žitković Zaštićene biljke samoborskog područja i Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Samobor se može pohvaliti još jednom knjigom iznimne vrijednosti i važnosti, zahvaljujući naporu profesorice biologije Barbare Žitković. Nakon što je napisala i izdala knjigu Zaštićene i zaštite vrijedne biljke samoborskog područja, nastavila je s prikupljanjem građe za novo, prošireno izdanje, u kojem je obradila zaštićene biljke samoborskog područja i Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Na predstavljanju je autorica prije svega zahvalila svojoj obitelji na podršci koju su joj pružali tijekom cijelog njenog istraživanja i rada, otkrivši da je ljubav prema prirodi počela još od djetinjstva u rodnom Farkaševcu, u sigurnosti i toplini obitelji, gdje je puno vremena provodila u prirodi, a posebno ju je fasciniralo Samoborsko gorje, pa tako ni odabir biologije kao zvanja i zanimanja nije bio slučajan. Rekla je i da su njezine knjige rezultat nastojanja da ukaže na važnost čovjekova suživota s prirodom i stvaranja pozitivnog odnosa prema njoj, koji su njoj usadili roditelji i braća. Darovavši im knjigu, zahvalila je nastavnicima i profesorima koji su je pratili tijekom školovanja od prvog do osmog razreda osnovne škole te u srednjoj školi i na fakultetu. Mlade kolege i profesore biologije zamolila je da nikada učenicima ne daju slabu ocjenu ako nešto ne znaju iz knjige, jer ju je pisala s namjerom da pošalje poruku da Samobor i sjeverozapadna Hrvatska imaju nešto što je vrijedno pozornosti i divljenja. Pozvala je sve da se prošeću i fotografiraju te lijepe zaštićene biljke, da ih ostave na njihovim staništima, poručivši da sve ono što nismo sami sijali, kopali i zalijevali nemamo pravo ni brati niti žeti.

Izdavač knjige je Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, a suizdavač Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, pa su na promociji knjige 22. ožujka u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta govorili urednik knjige Damir Otmačić i ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović Horvat, koja je istaknula kako je pri prvom susretu s profesoricom Žitković zapamtila njezinu rečenicu da je gromotulja za samoborsko područje od jednake važnosti kao što je to degenija za Velebit. Gromotulja se nalazi i na naslovnici knjige, a stanište joj je u rezervatu u Smerovišću.

Recenzentica knjige Ljerka Regula-Bevilacqua na predstavljanju je govorila o životnom putu autorice knjige Barbare Žitković, dok je drugi recenzent, Darko Mihelj, predočio strukturu knjige istaknuvši kako je i sve crteže biljaka načinila sama autorica.

Okupljene su pozdravili Jadranka Dujić Frlan u ime Zagrebačke županije i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, koji je osobito istaknuo važnost knjige zbog podataka koje treba prenijeti na mlade, da i oni nastave s očuvanjem zaštićenih biljaka.

Mato Šipuš

 

Predstavljena nova knjiga Barbare Žitković Zaštićene biljke samoborskog područja i Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002