25.01.2010.

Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek o novim okolnostima u sufinanciranju javnog prijevoza

Počela primjena novih pokaznih pravila

Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek o novim okolnostima u sufinanciranju javnog prijevoza

Kako je bilo i najavljeno, 25. siječnja potpisan je novi koncesijski ugovor između Grada Samobora i autoprijevoznika Autoturista i Samoborčeka, čija primjena počinje 26. siječnja 2010. godine. O tome što se u njemu promijenilo za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom, govori pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek.

- U ugovoru koji vrijedi do kraja 2010. godine neke su se stvari morale promijeniti. Prije svega tu mislim na prijevoz učenika srednjih škola. Razlog je što je Zagrebačka županija u 2009. taj prijevoz sufinancirala s 50%, a Grad s 25%, pa su roditelji trebali platiti preostali dio od 25% do pune cijene pokaza. Kao što je javnosti već poznato, županija se povukla iz tog modela sufinanciranja srednjoškolskih pokaznih karata i sada sufinancira samo pojedine kategorije, tj. učenike koji primaju dječji doplatak. Tako je ostavljeno jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama, da pokušaju u okviru svojih mogućnosti realizirati sufinanciranje tih pokaza. Grad Samobor je donio odluku i osigurao sredstva u proračunu za 2010. godinu za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola sa svog područja s 50%, a onima koji primaju dječji doplatak Zagrebačka županija će sufinancirati kartu 100%.

Što se tiče studentskog prijevoza, tu smo zbog trenutne gospodarske situacije morali smanjiti sufinanciranje. Podsjećam da se u 2009. svaka preuzeta pokazna markica sufinancirala u iznosu 100 kuna, a od 26. siječnja, od kada počinje primjena ovog novog koncesijskog ugovora, Grad će sufinancirati preuzetu pokaznu markicu u iznosu od 50 kuna – rekao je pročelnik Fabek te pojasnio i promjene u slučaju umirovljenika i osoba s invaliditetom.

- Glede prijevoza umirovljenika moram napomenuti da će Grad Samobor potpisati sporazum s koncesionarima sukladno kojem neće biti besplatnog prijevoza za umirovljenike starije od 68 godina. O toj je temi već bilo riječi. Na području Samobora bilježimo oko 8300 umirovljenika, a oko 1600 ih je, prema podacima Samoborčeka i Autoturista, do sada koristilo pokaznu kartu za osobe starije od 68 godina. Kada bi se zadržao model prema kojem te osobe imaju besplatne karte (koje zapravo plaća Grad), onda bi u proračunu samo za to morali osigurati oko 5 milijuna kuna. Jednostavno, tih novaca u proračunu za 2010. nema. Nažalost, kada smo vagali za što ćemo se u okvirima mogućnosti morati odlučiti, prevagnulo je mišljenje da se ide u sufinanciranje kategorija učenika i studenata, jer oni moraju svakodnevno putovati do škole, bilo u Samobor ili Zagreb, i ta im je karta potrebnija nego umirovljenicima. Ne kažem da karta nije potrebna i umirovljenicima, ali jednostavno sredstava za sve u ovom trenutku nema. No, karta će za sve umirovljenike biti povoljnija za 40% u odnosu na tarifu koju bi inače morali plaćati da nismo sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s prijevoznicima, a na temelju Ugovora o koncesiji. Bez tog ugovora mjesečna karta za umirovljenike u prvoj zoni koštala bi 205 kuna, a ovako će koštati 115 kuna. Na taj način smo omogućili široj populaciji umirovljenika da po popularnijim cijenama kupe mjesečne karte, ukoliko su im one potrebne.

Isto tako potpisat ćemo ugovor za prijevoz osoba s invaliditetom, ali po principu sufinanciranja karata samih osoba s invaliditetom, uz uvođenje cenzusa na visine mirovine. Dakle, prvi uvjet je da je osoba u mirovini, a ne u radnom odonosu, jer onda pravo na kartu ima po drugim osnovama. Cenzus je izračunat prema prosječnoj mirovini, uvećan za 10%, što u konačnici znači iznos od 2.398 kuna. Do te visine mirovine računa se jedan model, dakle jednokratno se daje 250 kuna, a iznad tog iznosa sufinanciranje je 20%. To su osnovni principi koje smo mogli osigurati s obzirom na visinu proračuna za 2010. godinu – ističe pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek.

M.Š.

 

Pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Damir Fabek o novim okolnostima u sufinanciranju javnog prijevoza

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002