25.07.2010.

Sječa zelenih nasada na samoborskom gradskom groblju izazvala reakciju grupe građana

Jednima devastacija, drugima održavanje

Sječa zelenih nasada na samoborskom gradskom groblju izazvala reakciju grupe građana

Što se dogodilo sa zelenilom na središnjem Samoborskom groblju pitanje je koje je javnim pismom postavila grupa građana neugodno iznenađena sječom zelenih nasada koji su godinama ukrašavali posljednje počivalište brojnih Samoboraca.

- Posječeni su krasni stari čempresi i veliki tamaris uz Perkovčev grob. Tako su glavna staza i polja VIII, IX i XI ogoljeni, a dobili smo samo šumu mramornih spomenika... Vjerujemo da se radi bolesti neka stabla moraju posjeći i zamijeniti novima, ali na našem groblju ne vidimo nove nasade – stoji između ostalog u pismu kojim se traži od mjerodavnih da objasne razloge svoje intervencije, uz podsjećanje da se Samoborsko groblje ubraja i u parkove te da su više od stotinu godina stara stabla posađena u vrijeme načelnika Šmidhena i godinama brižno njegovana.

U samoborskom Komunalcu, zaduženom za upravljanje grobljem, odgovorili su nam kako je sječa stabala ustvari reakcija na pisani zahtjev građana koji su tražili rješavanje problema prouzročenih destruktivnim djelovanjem stabala na njihova grobna mjesta.

- Uvidom na terenu potvrđeno je da se korijenje stabala čempresa širi površinski i nadiže grobne okvire i spomenike, pri čemu stvara materijalnu štetu korisnicima grobnih mjesta. Utvrdivši navode primljenog zahtjeva građana, isti je proslijeđen Gradu Samoboru, Upravnom odjelu za stambene, komunalne poslove i razvoj, Povjerenstvu za uređenje javnih zelenih površina Grada Samobora. Povjerenstvo je, zapisnikom sa sastanka održanog 29. travnja, zaključilo da je potrebno rušenje i sadnja novog stabla... Rušenje čempresa izvršeno je sukladno istom zaključku, a novo će se stablo posaditi u nadolazećoj sezoni sadnje – poručili su iz Komunalca priopćenjem kojeg je potpisao direktor Boris Kušt.

Kako stoji u odgovoru, prilikom sadnje novih stabala posebna će se pažnja usmjeriti na izbor vrste drveta, kako ono svojim rastom u budućnosti ne bi ponovno ugrožavalo grobna mjesta. Također, kažu u Komunalcu, u tijeku je orezivanje živice, raslinja i stabala na groblju u Samoboru pri čemu je uređena živica nad kamenom ogradom dužinom cijele površine, orezano je raslinje slomljeno pod nanosima snijega i orezano drvo katalpe u neposrednoj blizini spomenika Ivanu Perkovcu. Radi se, objašnjavaju u samoborskom komunalnom poduzeću, o orezivanju koje je dio redovnog održavanja groblja s ciljem formiranja nove krošnje stabla, odnosno izgleda živice i raslinja.

K.S.

 
25.07.2010.

Od 27. srpnja počinju radovi na asfaltiranju Obrtničke i Stražničke ulice

Obilazno od kraja srpnja

Od 27. srpnja počinju radovi na asfaltiranju Obrtničke i Stražničke ulice

Obrtnička i Stražnička ulica od utorka, 27. srpnja, trebale bi biti zatvorene za promet zbog radova na asfaltiranju. Izvođač radova, Županijska uprava za ceste, s asfaltiranjem bi trebala biti gotova do petka, 30. srpnja.

U međuvremenu će se kroz taj dio grada morati prometovati obilazno u skladu s privremenom regulacijom, a autobusi na linijama Samobor – Rude, Smerovišće, Slani Dol, Veliki i Mali Lipovec vozit će privremeno preko Trga kralja Tomislava.

K.S.

 

Sječa zelenih nasada na samoborskom gradskom groblju izazvala reakciju grupe građana

Od 27. srpnja počinju radovi na asfaltiranju Obrtničke i Stražničke ulice

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002