30.04.2010.

Eko-akcija saniranja divljeg odlagališta otpada u krašićkom selu Dol

Stepinčeva "golubica" sada lakše diše

Eko-akcija saniranja divljeg odlagališta otpada u krašićkom selu Dol

Na velikom, teško pristupačnom divljem odlagalištu otpada u selu Dol, u dubokom jarku veoma strmih padina potočića Rudnik, kojeg domaći zovu Sraljac, tijekom 40 godina se nakupilo više od 1000 kubika otpada na oko 5 ha površine strmih padina. Otpad je bio razasut po potoku i po strmim obalama potoka od gornjeg dijela sela i seoskog okupljališta pod strehom nazvanom Frakljac, a na jedanaest mjesta su bile veće nakupine otpada. No, najveća količina od oko 600 kubika otpada nalazi se u gornjem, najteže dostupnom djelu odlagališta, u dubokoj provaliji ispod okomite stijene. Otpad je dovožen u traktorskim prikolicama i odbacivan niz strme padine s puta za zaseok Žalčev Brig, a u manjim količinama istovarivan je i s puta za Rude Pribićke po desnoj obali potoka. Tako je nastalo jedanaest manjih i jedna ogromna nakupina otpada!

To veliko divlje odlagalište otpada u selu Dol nalazi se neposredno ispod proštenjarskog svetišta, crkve Majke Božje Dolske, koju je blaženi Alojzije Stepinac zvao Bijela golubica, a poznato je i to da je svoju odluku da će se posvetiti svećeničkom zvanju svojoj majci Barbari priopćio upravo nakon jednog misnog slavlja u tom svetištu.

S planiranjem ove eko-akcije zajedno s vodočuvarem Mirom Vlašićem započelo se još prošle godine, a ove godine se 18. ožujka počelo s konkretnim planiranjem sanacije. Tom prigodom je izvršen očevid deponija na kojem su bili načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, vodočuvar Miro Vlašić kao predstavnik Vodoprivrede d.d. Karlovac i Hrvatskih voda VGI Kupa-Una, predstavnici Šumarije Krašić, predstavnici lokalnog stanovništva Josip Bakalas i Josip Gornik, te Josip Šintić Zlatko, predstavnik Ekološkog društva Žumberak - voditelj eko-akcije.

Predstavnik Šumarije Krašić ustanovio je tijekom očevida, pogledavši u preglednik svojih šumskih površina, da je šuma na području divljeg odlagališta "zaštitna" (štiti tlo strmih padina od erozije) te se ne smije sjeći pa je odbio sudjelovati u eko-akciji. Naime, htjelo se da Šumarija Krašić mjestimično malo prorijedi gusto grmlje kako bi se olakšalo izvlačenje otpada iz gustiša. Međutim, eko-akciju se, eto, moralo provoditi uz otežane uvjete izvlačenja otpada.

Općina Krašić je odmah pristupila strojnom uređenju nužno potrebnih pristupnih putova angažiravši Ivicu Ćuka, vlasnika obrta Pre-Kop, koji je bez novčane naknade proširio i uredio pristupne putove na čemu mu članovi Eko društva Žumberak zahvaljuju. Potom su angažirani mali skupljači željeznog otpada, Romi, obitelj Jurković iz Draganića – Mrzljaka, koji su dodatno uredili pristup traktorom do podnožja najveće gomile otpada te započeli s izvlačenjem i odvozom metalnog otpada, a zatim su, uz nagradu, nastavili i s izvlačenjem ostalog otpada. Metalni otpad su odmah odvozili na otkupna mjesta, a ostali otpad na plato do kojeg može doći veliki kamion za odvoz i zbrinjavanje.

U subotu, 10. travnja, bio je glavni dan eko-akcije u kojoj je sudjelovalo 30 volontera, članova Ekološkog društva Žumberak, koji su i članovi planinarskih društava Vihor i Kapela iz Zagreba. Predstavnici domaćeg stanovništva pod vodstvom Josipa Jože Bakalasa bili su Josip Gornik, Mijo i Josip Lončarić te Josip Pem s traktorom s velikom prikolicom, pa je saniran i jedan manji deponij udaljen pola kilometra uz put prema Rudama Pribićkim. Pomoć s radnom ekipom od 8 djelatnika te s traktorom s vinčom pružila je i Vodoprivreda d.d. iz Karlovca te Hrvatske vode, Vodnogospodarska ispostava Kupa-Una pod vodstvom vodočuvara Mire Vlašića, koji su otpad izvlačili velikim traktorom u specijalno izrađenim metalnim sanjkama s košem kapaciteta 1,5 kubika, a koje Ekološko društvo Žumberak koristi već 5 godina u eko-akcijama. Pomagalo je i pet Roma, članova obitelji Jurković, s traktorom i prikolicom.

Volonteri su sa strmih obala potoka, kao i iz potoka, sitni otpad trpali u vreće, a krupne komade otpada su ili izvlačili sa strmih padina na put ili rušili u jarak od kuda je taj otpad po pristupnim putovima odvožen do privremenog odlagališta. Osim velike količine metalnog otpada prikupilo se i oko 120 kubika ostalog otpada, za čiji odvoz i zbrinjavanje je uz plaćanje angažiran Eko-Flor Plus, a za odvoz guma i EE otpada angažirat će se C.I.O.S.

Završno s 10. travnjem do sada je iz deponija u Dolu uklonjeno i zbrinuto 360 kubika što metalnog otpada, koji će biti oporabljen, što ostalog otpada. Jasno, akcija saniranja deponija se nastavlja izvlačenjem metalnog i ostalog otpada iz najveće gomile otpada ispod okomite stijene u gornjem dijelu deponija. Strojno će se izvući otpad iz jednog izdvojenog deponija uz cestu te posebnom akcijom, za koju treba pripremiti alat, sanirati jedinu preostalu (od onih jedanaest) nakupina u zemlju uraslog otpada na velikoj strmini. Želja je sanirati u cijelosti ovaj veliki divlji deponij otpada u Dolu, a da bi se to moglo provesti, trebat će namaknuti i dodatna financijska sredstva.

Josip Šintić Zlatko

"Neki drugi" su krivi

Po završetku rada na izvlačenju otpada i zakuske, Josip Jože Bakalas, pjesnik i kompozitor, je u prekrasnom svetištu Majke Božje Dolske održao volonterima predavanje o povijesti svetišta Majke Božje Dolske i sela Dol, pozdravio sve i u ime župnika vlč. Stjepana Dijaneša, te poklonio par primjeraka knjige Zavičajna kronika Pribića, Dola i okolice, kao i knjigu Svetište Majke Božje Dolske, obje istaknutog domaćeg autora Vladimira Jagarića, kojeg je zdravstveno stanje spriječilo da svojim nazočnošću uveliča trenutke završetka sudjelovanja volontera u ovoj eko-akciji, u kojoj su ekološki osviješteni članovi ED Žumberak pokazali domaćem stanovništvu svojim primjerom kako se treba odnositi prema prirodi u koju su "neki drugi" odbacivali otpad! Naime, uvijek kad se poziva lokalno stanovništvo da sudjeluje u čišćenju otpada u njihovom selu, odgovaraju da su "neki drugi" odbacivali taj otpad, pa ga oni ni u kom slučaju neće uklanjati!

Sačuvajmo Žumberak!

Eko društvo Žumberak zahvaljuje velečasnom Stjepanu Dijanešu, župniku pribićke župe Svetog Siksta, što je u crkvi uputio poziv župljanima da sudjeluju u eko-akciji. Premda ih je malo sudjelovalo, izgleda da je bar nekima proradila ekološka savjest. Ekološko društvo Žumberak poziva stanovništvo svih naših sela da više nikada ne odlažu otpad u prirodu, već na predviđena mjesta odlaganja u najavljene dane odvoza krupnog otpada! Bog je obdario Žumberak i Žumberačko prigorje te Samoborsko gorje prekrasnom prirodom i čistim zrakom. To su glavne vrednote našega kraja. Sačuvajmo ga za sebe i za našu djecu i unuke!

Vrijedno Eko društvo

Do sada je Ekološko društvo Žumberak od 2003. godine u eko-akcijama uklonilo iz zaštićene prirode Žumberka i zbrinulo na službena odlagališta, odnosno predalo na oporabu, ukupno 4460 kubika otpada. Sanirano je oko dvadesetak velikih i oko 50 manjih divljih odlagališta otpada. U tome je veliku pomoć pružio Komunalac d.o.o. Samobor odvozom i zbrinjavanjem prikupljenog otpada, te Komunalno Jastrebarsko, koje je sve do 2008. godine, uključujući i tu godinu, zbrinjavalo na svoje službeno odlagalište sav prikupljen otpad iz Općina Žumberak i Krašić.

 

Eko-akcija saniranja divljeg odlagališta otpada u krašićkom selu Dol

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002