27.09.2010.

Dovršeno prvo izvješće o šteti na poplavljenom samoborskom području

Šteta procijenjena na 7,1 milijun kuna

Gradska komisija za utvrđivanje štete izradila je prvu procjenu šteta, koja iznosi 7,1 milijun kuna. Kako nam je rekao predsjednik komisije Željko Kovačić, od 151 prijavljenog objekta obišli su njih 149 i popisali štetu na objektima, u stočarstvu i na poljoprivrednom zemljištu. Prema tim prvim procjenama, šteta na objektima iznosi 6.480.000 kuna (108 prijava), a najviše su stradali kućanski aparati i druga eklektrooprema stanova te parketi i stolarija. U stočarstvu se šteta procjenjuje na oko 60 tisuća kuna (12 prijava), budući da je prijavljen nestanak stotinjak komada peradi, 15 kunića, 7 odojaka, 89 košnica te 700 kg slatkovodne ribe.

Na poljoprivrednim usjevima prva procjena govori o šteti od 506.599,66 kuna, a poplavljeno je bilo oko 250 ha površine, uglavnom zasađene kukuruzom, no zahtjev za štetu stigao je za 98 ha površina. Što se tiče opreme, prva procjena štete je oko 50.000 kuna (10 prijava), a najviše je prijava zbog štete na automobilima.

Sveukupno, prva procjena štete iznosi 7.096.599,60 kuna, obuhvaća područje od 5 km2, a u poplavljenom području nalazi se 200-injak domaćinstava, s tim da je do 27. rujna štetu prijavila 151 osoba. Članovi povjerenstva bili su, uz predsjednika Željak Kovačića, Igor Jaić Krasnik, Zdenko Cesnik, Josip Berčić, Krešo Žužić, Ivica Karoglan i Štefica Lustek. Ovo izvješće bit će upućeno županijskom i državnom povjerenstvu.

M.Š.

 
27.09.2010.

Počela isplata gradske pomoći za štetu na gospodarskim objektima

Stiže prva financijska pomoć

Kao što je bilo najavljeno, u ponedjeljak je u Vatrogasnom domu u Vrbovcu počela isplata inicijalne pomoći od 500 kuna po domaćinstvu za područje Medsava, Vrbovca, Savršćaka i Celina, naselja koja su stradala u nedavnoj poplavi. Kao što je rekao gradonačelnik Krešo Beljak, prva je to i simbolična pomoć za sanaciju nastale štete na stambenim i gospodarskim objektima koju je Grad osigurao u proračunskoj pričuvi. Budući da je Zagrebačka županija najavila da će u rebalansu 5 milijuna kuna izdvojiti za štetu nastalu od poplava na svom području i da se uskoro očekuje da određen iznos osigura i Ministarstvo regionalnog razvoja (kako je obećao ministrar Pankretić), gradonačelnik je rekao i da će se tada vidjeti koliki će dio pripasti Samoboru, ali i najavio da će Gradskom vijeću predložiti da se u samoborskom proračunu osigura 3 milijuna kuna za pomoć ovim stanovnicima. Također, rekao je da će poduzeti sve kako bi se što prije osigurala zaštita ovog područja gradnjom nasipa, tj. da će se razgovarati s predstavnicima HEP-a da se vidi što je s projektom HE Podsused, koji zapravo sada koči gradnju nasipa.

- Kada se zbroji sva šteta koja je nastala u posljednjih dvadesetak godina zbog poplava onda možemo reći da je ta investicija isplativa – zaključio je gradonačelnik Beljak pri podjeli jednokratne pomoći u Vatrogasnom domu u Vrbovcu.

Tamo smo zatekli i Ivana Furčića iz Savršćaka. On je djelatnik Komunalca pa je osobno zahvalio svojim kolegama koji su mu pomagali i koji su ga pitali treba li mu pomoć. No, on ističe da se nije osjećao toliko ugroženim, jer mu voda, na sreću, nije ušla u kuću, iako je malo nedostajalo, budući da je bila potpuno okružena vodom. Smatra da su najviše stadali upravo oni kojima su potopljeni njihovi domovi. Zanimljivo je da se prije 20 godina doselio iz Šibenika i da je i tada doživio jednu od većih poplava koji su pogodili ovaj kraj. Zahvalio je i gradonačelniku što je obišao stanovnike, razgovarao s njima i pružao im podršku, sa svojim suradnicima, u tim najtežim trenucima. Dodao je i da su radnici Komunalca po cijele dane bili na terenu te i sada dolaze tamo gdje je pomoć potrebna, jer mnogi ljudi još saniraju posljedice poplave. S Krešimirom Žužićem iz Gradskog odjela za stambene, komunalne poslove i razvoj Ivan Furčić obilazio je i ugrožene kuće pa ističe da su oni najteže stradali bili i najskromniji u svojim zahtjevima, nisu predimenzionirali štetu i s njima se puno lakše komuniciralo.

U poplavi je stradala i kuća Zdenka Cesnika iz Vrbovca, samoborskog gradskog vijećnika. On je istaknuo da je situacija bila vrlo teška, a i sada je u onim kućama gdje je ušla voda, jer su ušle i razlivene fekalne vode.

- Ovo je pouka Hrvatskim vodama koje bi napokon trebale početi razmišljati i o zaštiti ovog područja, jer je ono sve više naseljeno. Mi prema njima moramo zauzeti čvrsti stav da se prestanu igrati politike i da što prije dovrše nasip do Strmca i Podsuseda. Znamo da je problem hidrocentrala, samo ne znamo čiji su to pametni planovi da se takav objekt gradi na ovom gusto naseljenom području i podižu sedam metara visoki zidovi i nasipi. Ovdje treba regulirati sve kanale kako ne bi više nastajala ovakva šteta. Nažalost, jako je teško isušivati prostor, kao i sanirati teško podnošljivi smrad. Zato je nužno hitno provesti dezinsekciju i deratizaciju da bi se spriječile zaraze, jer je u neposrednoj blizini i Trebež – istaknuo je Zdenko Cesnik.

Inače, oni koji nisu 27. rujna podigli 500 kuna pomoći to će, uz predočenje osobnih dokumenata, moći učiniti od 28. rujna u Odjelu za gospodarstvo i financije Grada Samobora na Trgu kralja Tomislava 5, od 8 do 11 i 30.

M.Š.

 
27.09.2010.

Zagrebačka županija će rebalansom osigurati pomoć poplavljenim područjima

5 milijuna kuna bespovratnih kuna

Zagrebačka županija osigurat će rebalansom proračuna 5 milijuna kuna bespovratne financijske pomoći za sanaciju šteta nastalih na poplavljenim područjima županije – izjavio je to župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na današnjoj sjednici županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Sjednica Županijske skupštine na kojoj će se donijeti rebalans proračuna Zagrebačke županije održat će se 26. listopada. Navedena sredstva županija će raspodijeliti gradovima i općinama.

Današnjem sastanku Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, uz predstavnike Hrvatskih voda, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijske uprave za ceste, Crvenog križa, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Zavoda za javno zdravstvo, nazočili su i gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina zahvaćenim poplavom (gradovi Velika Gorica, Samobor, Zaprešić, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad – općine Orle, Rugvica, Križ, Marija Gorica, Brdovec).

Prema informacijama iz Hrvatskih voda vodostaj rijeke Save na vodomjeru Jesenice dosegnuo je maksimum u pet sati ujutro u iznosu od 329 cm i od tada je u padu. Vodostaj je u padu i na vodomjeru u Podsusedu i Jankomiru, dok je još uvijek u porastu u Rugvici. Gradonačelnici i načelnici izvijestili su o trenutnom stanju na svom području, koje su ocijenili stabilnim. Svi su složni kako je sustav zaštite od poplava uzvodno od Zagreba potrebno čim prije izgraditi, odnosno rekonstruirati i poboljšati nizvodno od Zagreba. Situacija je najteža na području općine Orle, koja je 70% zahvaćena poplavom te na području grada Velike Gorice gdje je poplavljeno 13 naselja te oko 700 kuća. Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić istaknuo je kako se stanje stabilizira, da su prometnice prohodne, stečeni su uvjeti za ukidanje centra za evakuaciju te sutra kreće nastava u školama.

Župan Kožić zatražio je od svih gradova i općina zahvaćenih poplavom izvješće o štetama, kao i prijedlog konkretnih mjera u smislu obrane od poplave. Također, pozvao je gradonačelnike i načelnike da se u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima priključe Zagrebačkoj županiji i izdvoje određena sredstva za sanaciju šteta.

Nakon sjednice Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije župan Kožić zajedno s načelnicima i gradonačelnicima uputio se u Hrvatske vode, gdje će ih na sastanku primiti potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić te direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

M.B.

 
27.09.2010.

U ponedjeljak počinje isplata inicijalnih sredstava za naknadu štete

Isplata štete počinje na terenu u Vrbovcu

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, nakon provedene 72. sjednice Kolegija održane 22. rujna, donio je zaključak kojim se odobrava isplata financijskih sredstava u iznosu od 500 kuna po domaćinstvu, kao pomoć za sanaciju nastale štete na stambenim i gospodarskim objektima, životinjama, gospodarskim strojevima i alatima, a temeljem prikupljenih, obrađenih i osnovanih prijava štete nastalih uslijed elementarne nepogode – poplave u naseljima Medsave, Vrbovec Samoborski, Savršćak i Celine Samoborske dana 18. i 19. rujna.

Povjerenstvo za procjenu štete završilo je s radom 23. rujna i zaprimilo 160 obrazaca za prijavu štete, a isplata po obrađenim zapisnicima počet će u ponedjeljak, 27. rujna. Prvog dana isplate (u ponedjeljak) djelatnici Grada inicijalna sredstva u visini 500 kuna isplaćivat će prema zaprimljenom popisu obrazaca u DVD-u Vrbovec od 15 do 18 sati, uz predočenje osobnih dokumenata.

Od utorka, 28. rujna, pa narednih 30 dana isplata će se obavljati u Odjelu za gospodarstvo i financije Grada Samobora na Trgu kralja Tomislava 5 od 8 do 12 sati, također uz predočenje osobnih dokumenata.

Financijska sredstva isplatit će se s pozicije 153. proračuna, odnosno proračunske zalihe, a radi se o inicijalnim sredstvima za pomoć.

I.H.

 

Dovršeno prvo izvješće o šteti na poplavljenom samoborskom području

Počela isplata gradske pomoći za štetu na gospodarskim objektima

Zagrebačka županija će rebalansom osigurati pomoć poplavljenim područjima

U ponedjeljak počinje isplata inicijalnih sredstava za naknadu štete

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002