02.06.2010.

Nedaleko Bradačeva mlina od nabujale Gradne sklonila se nesvakidašnja životinja

Nije štakor, nego barska nutrija

Nedaleko Bradačeva mlina od nabujale Gradne sklonila se nesvakidašnja životinja

U kišnu i vjetrovitu subotu 15. svibnja rijetki su šetači mogli na putu prema Sami, pokraj Gradne, vidjeti prilično nesvakidašnju i ne baš malu životinju. Riječ je o barskoj nutriji, koja se nedaleko od Bradačeva mlina sklonila od nabujale Gradne. Barska nutrija (Myocastor coypus) vuče podrijetlo iz Južne Amerike. Živi u močvarama i vodenim staništima. Hrani se vegetacijom, pogotovo vodenim biljem, a živi u obiteljskim skupinama u hodnicima iskopanima u obali. Ima veliku glavu, male, visoko smještene oči i uši te robusno tijelo savijenoga stražnjeg dijela. Dugačka je 47 – 58 cm, plus rep koji je dugačak 34 – 41 cm. Uzgajana je radi gustog smeđeg krzna, a odbjegle životinje uspostavljaju kolonije.

Nažalost, u ponedjeljak, 17. svibnja, lovac i ribič Marijan Gmaz našao je na ušću Gradne u Savu, nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje je snimljena, mrtvu nutriju. Detekciju jadne životinje napravio je naš veliki znalac za divlje životinje Želimir Štahan, dipl.ing.šum. Nutrija je izvagana: težila je 9 kg, iako se u literaturi navodi da teži do 6,5 kg. Nađeni primjerak preparirat će se i pokloniti Lovačkom muzeju, gdje će biti trajno izložen.

Snimio i napisao Boris Debogović

 
02.06.2010.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak po 19. put održao konferenciju za novinare

Bit će vatrometa i biciklijade

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak po 19. put održao konferenciju za novinare

Red već poznatih i opisanih tema, red noviteta - tako bi se mogla sažeti redovna konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, održana 25. svibnja. Budući da sigurno čitatelje, kao i nas novinare, najviše zanimaju noviteti, s tim ćemo i započeti ovo izvješće.

Ono što će svakako ponajviše zaintrigirati samoborsku javnost je mogućnost dolaska poznatog lanca brze hrane McDonald's u naš grad. Gradonačelnik je rekao da je još u tijeku ispitivanje tržišta, tj. postoji li interes za McDrive restoran, kao i traženje pogodne lokacije. Dodao je kako i njega zapravo zanima jesu li Samoborci zainteresirani za to, a svjestan je i da će ova tema otvoriti brojne polemike i zbog dugogodišnje samoborske gastronomske tradicije.

Druga novost, koja neće razveseliti vozače, je širenje zone naplate parkiranja. Gradonačelnik Beljak je pojasnio da se zatvaraju logične parkirne cjeline, pa će ubuduće vozači parking u Milakovićevoj plaćati kao prvu zonu, a kod bivše robne kuće kao treću zonu. Vezano uz parkiranje u gradu istaknuto je da će uskoro biti postavljene i najavljene nadzorne kamere, uz pomoć kojih će komunalni redari moći kontrolirati tko se zadržava duže od dopuštenih 10 minuta na ugibalištu na Trgu kralja Tomislava.

U planu je izgradnja i stanice za tehnički pregled vozila. I u ovom slučaju još se mora u potpunosti definirati najpogodnija lokacija, a gradonačelnik je konstatirao da nakon toga Samoborci napokon više neće morati gubiti vrijeme u Zagrebu i okolnim gradovima da bi riješili pitanje tehničkog pregleda.

Gradonačelnik je na pressici otkrio i da se nastoji u Samobor vratiti i poznata Večernjakova biciklijada, ako ne ove, onda sljedeće godine, budući da smatra da su takve manifestacije dobro došle u gradu. Na naš upit rekao je kako želi vratiti i vatromet, iako je svjestan da će to biti teško vratiti u onom obliku koji je sada na Bundeku, ali da se pokušava nešto slično ponovno napraviti i u našem gradu, iskazavši žaljenje što bivša vlast nije imala sluha za Festival vatrometa. Prema njegovim riječima, vatrometa će sigurno biti i to već za Dan grada u Vojarni Taborec.

Održan je sastanak s izaslanstvom Grada Zagreba koje je predvodio gradonačelnik Milan Bandić, a uz njega je bio direktor Holdinga Ivo Čović i još 12 suradnika. Konstatirajući da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji između dva grada, Beljak je rekao da je jedna od tema sastanka bila vezana uz Vodoopskrbu i odvodnju, koja je podružnica Holdinga, a čija ispostava brine o radovima na vodoopskrbnoj mreži u Samoboru. Uz razgovor o radovima u Samoboru, bilo je riječi i o preuzimanju lokalnih vodovoda koji još nisu u sustavu. Druga tema bila je pitanje prijevoza, kako bi se riješili problemi na međugradskim relacijama. Naime, relacije između Zagreba i Samobora sada se vode kao državne i o njima odluku donosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Razgovaralo se o projektu prometnog povezivanja Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko–zagorske županije, koji predviđa povezivanje tramvajskog, autobusnog i željezničkog prijevoza u jedinstven model s jednim pokazom, a koji bi u konačnici mnogo značio za sve putnike iz Samobora, istaknuo je gradonačelnik.

Glede prijevoza dotaknuo se i izgradnje autobusno – željezničkog kolodvora, rekavši kako postoje tri opcije za njegovo financiranje. Najizvjesnija je ona o dobivanju kredita, jer se čeka još samo potpis ministra Šukera, što je potom povezano i s rebalansom proračuna koji je najavljen prije ljeta. Po otvorenju kolodvora krajem ove ili početkom sljedeće godine došlo bi i do nove regulacije prometa u pojedinim zonama, do uvođenja novih autobusnih linija te novih autobusnih stajališta, ali o tome će se više govoriti u drugom dijelu godine.

Gradonačelnik Beljak je na pressici još jednom istaknuo da su tribine na terenu vrlo dobro prihvaćene i uspješne, jer se na njima okuplja sve više ljudi koji imaju niz pitanja i prijedloga te se pokazuje kako se i s malo sredstava, izlazeći u susret građanima, može podići kvaliteta njihova života. Ovaj prvi ciklus obilaska mjesnih odbora završit će do sredine lipnja, a isti praksa nastavit će se i sljedeće godine.

Gradonačelnik je komentirao i sjednicu Gradskog vijeća, rekavši kako i dalje ne može razumjeti pojedine stranke koje su indirektno protiv vraćanja vojarne.

- Još jednom ću demantirati pojedine glasine koje su izvučene iz konteksta. Dakle, nikakav sporazum nije potpisan, nego je tek dogovoreno da će se napraviti prijedlog sporazuma o uvjetima pod kojima će Samobor dobiti bivšu vojarnu. Ti uvjeti su minimalni s obzirom na vrijednost bivšeg kompleksa vojarne. Radi se o jednom zemljištu na području MO Bobovica, a koje će odlukom Gradskog vijeća uvjetno biti preneseno u vlasništvo MUP-a tek kada Grad Samobor postane vlasnik više od 90-postotnog kompleksa vojarne. Drugi uvjet je uređenje nove zgrade policije, što nam je zajednički interes. Mogli bi reći da će ta zgrada policije u vojarni biti u vlasništvu MUP-a, ali te prostore će koristiti građani Samobora, a ne nekih drugih gradova. Stoga nama nisu zaista potrebne pravne zavrzlame oko vlasništva objekta, jer je i našim građanima svejedno u čijem je to vlasništvu – rekao je na pressici gradonačelnik Beljak. Potom je dodao i da vojarna neće biti financijsko opterećenje za Grad, jer planiraju u narednim godinama ostvariti model prema kojem bi se našli privatni partneri koji bi ulagali u taj prostor, a korist bi bila obostrana. Gradonačelnik je istaknuo da vojarna može donijeti direktne i indirektne koristi Gradu, jer se preseljenjem gradskih, županijskih i državnih institucija otvaraju i novi prostori u samoj gradskoj jezgri za muzejske, izložbene, galerijske, ugostiteljske i turističke sadržaje.

Na kraju je rekao i kako je vrlo zadovoljan postignutim u prvoj godini mandata, a da će konkretne stvari koje još namjerava napraviti biti vidljive u sljedećem razdoblju.

Komunalac ponedjeljkom produženo

Trgovačko društvo Komunalac od 31. svibnja produljit će radno vrijeme svoje blagajne pa će ona od ovog datuma ponedjeljkom raditi do 17 sati. Gradonačelnik Beljak rekao je da su uvažili prijedlog građana koji je izrečen na jednoj od tribina, jer smatra da gradska uprava i komunalna poduzeća trebaju biti u službi građana.

Direktor Komunalca Boris Kušt u dopisu medijima ističe da uvažavaju potrebe korisnika usluga, koji zbog radnih ili drugih obveza, a nakon raskida ugovora o plaćanju računa bez naknade s poslovnicama Fine, Samoborske i Privredne banke, nisu stigli plaćati račune bez naknade do 15 sati. Na ovaj način, prilagodbom radnog vremena većem broju korisnika, udovoljit će se potrebama svih onih koji žele, a do sada nisu bili u mogućnosti plaćati račune na blagajni trgovačkog društva u Ulici 151. samoborske brigade, ističe Kušt.

Širenje naplate parkiranja

Prema najavama, naplata parkiranja uvest će se u Milakovićevoj ulici uz tržnicu, i to kao prva zona (Milakovićeva je sada jednosmjerna od Mlinske prema Gajevoj), dok će parkiralište kod bivše robne kuće SAMA ući u najjeftiniju treću zonu i koštat će tri kune za sat parkinga.

 

Nedaleko Bradačeva mlina od nabujale Gradne sklonila se nesvakidašnja životinja

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak po 19. put održao konferenciju za novinare

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002