18.01.2010.

Nove cijene Energo metana u 2010. godini

Skuplje, ali s razlogom

KUĆANSTVA

Na temelju Odluke Vlade RH o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki (NN br. 158/09.), cijena prirodnog plina za kategoriju potrošača kućanstvo iznosi:

Tarifna stavka Ts1 - 2,32 kn/Sm3 (bez PDV),

pri čemu se visina tarifne stavke Ts1 umanjuje ili uvećava za razliku cijene zbog smanjenja ili povećanja izmjerene donje ogrjevne vrijednosti isporučenog plina u odnosu na osnovnu ogrjevnu vrijednost plina.

Prema Odluci o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2010. godini (NN br. 158/09.), kućanstva plaćaju povećanje cijene do iznosa od 15% u odnosu na raniju cijenu, dok se preostali dio do punog iznosa tarifne stavke opskrbljivačima tarifnih kupaca nadoknađuje iz državnog proračuna.

Na temelju gornjih odluka efektivna cijena plina za kućanstva koja opskrbljuje Energo metan d.o.o. u 2010. godini je 2,231 kn/Sm3 bez PDV, odnosno 2,74 kn/Sm3 s PDV, pri čemu se ovaj iznos umanjuje ili uvećava za razliku nabavne cijene zbog smanjenja ili povećanja izmjerene donje ogrjevne vrijednosti isporučenog plina u odnosu na osnovnu ogrjevnu vrijednost plina.

PODUZETNIŠTVO

Cijena prirodnog plina za kategoriju kupaca Poduzetništvo, mijenjat će se u toku 2010. godine tromjesečno, ovisno o promjeni nabavne cijene temeljem Ugovora o prodaji prirodnog plina između dobavljača Prirodni plin d.o.o. i Energo metana.

Za prvo tromjesečje 2010. godine osnovna prodajna cijena za poduzetništvo povećana je za 0,39 kn/Sm3 u odnosu na cijenu do 31.12.2009. godine i iznosi 2,36 kn/Sm3 bez PDV, pri čemu se ovaj iznos umanjuje ili uvećava za razliku nabavne cijene zbog smanjenja ili povećanja izmjerene donje ogrjevne vrijednosti isporučenog plina u odnosu na osnovnu ogrjevnu vrijednost plina.

Nove cijene primjenjuju se od 1. siječnja 2010. godine.

 
18.01.2010.

Dijelu građana Samobora stigla dva računa za odvoz komunalnog otpada u prosincu

Cijena jednom, račun dvaput

Dijelu građana Samobora stigla dva računa za odvoz komunalnog otpada u prosincu

Tragom upita naših čitatelja kojima su ovih dana stigli duplirani Komunalčevi "računi za smeće" (točnije, račun kojim se naplaćuje komunalna naknada, naknada za uređenje voda i odvoz komunalnog otpada), provjerili smo u samoborskom komunalnom poduzeću o čemu se radi. Naime, dio naših sugrađana, par dana nakon što im je stigao račun za prosinac, primili su iz Komunalca još jedan, identičan u iznosu, no različit po zaglavlju i popratnoj obavijesti.

Kako su nam rekli u Službi za naplatu samoborskog Komunalca, radi se o grešci nastaloj na relaciji Samobor-Zagreb, točnije između Komunalca i firme koja za Komunalac odrađuje posao pripreme uplatnica. Tako je poslano otprilike 200-tinjak računa sa starim obrascem, u kojem je, između ostalog, navedeno kako je sjedište Komunalca u Perkovčevoj, nije naveden OIB, nije aktualiziran podatak o temeljnom kapitalu društva, te nisu navedeni podaci poput web adrese, e-maila ili telefona, kao ni aktualizirana obavijest građanima o odvozu otpada. U Komunalcu tvrde da je novi obrazac bio na vrijeme poslan partnerima u Zagreb, tako da ne znaju kako se tih 200-tinjak starih računa za smeće našlo u opticaju.

No, ono što je najbitnije, u tih 200-tinjak slučajeva, uplate po računima sa starijim obrascima su valjane te račune, naravno, ne treba plaćati dva puta. Kako kažu u Komunalcu, novi (iznosom isti) računi, s novim obrascem, poslani su samo kako bi se ispravila greška u slanju.

K.S.

Kako do popusta za smeće?

Kad smo već kod računa za otpad, podsjetimo da najavljena mjera koja bi dijelu stanovništva Samobora trebala donekle smanjiti račune za odvoz otpada traži od građana koji zadovoljavaju propisane uvjete da Komunalcu dostave Zahtjev za ostvarivanje popusta. Zahtjev se može skinuti i na web stranici Komunalca www.komunalac-samobor.hr, a njime se omogućuju popusti od 30% za domaćinstva s jednim članom i posudom od 80 litara, odnosno 15% za domaćinstva s najviše dva člana i posudom od 80 litara. Isti popusti odnose se i na samce te domaćinstva s najviše dva člana u kolektivnom stanovanju.

Potpisom Izjave potvrđuje se istinitost podataka (o broju članova domaćinstva) pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, stoji u njoj, a Izjavom se popust može zatražiti najkasnije do 25. dana tekućeg mjeseca.

 

Nove cijene Energo metana u 2010. godini

Dijelu građana Samobora stigla dva računa za odvoz komunalnog otpada u prosincu

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002