08.09.2017.

Novoasfaltirani prostor u OŠ Milana Langa

Kreativni i na asfaltu

U tijeku je realizacija još jednog inovativnog projekta u OŠ Milana Langa u Bregani.

U prostoru ispred školske zgrade u Bregani učiteljica likovne kulture Kornelija Turić Dorotić započela je s iscrtavanjem oblika Novoasfaltirani prostor. Time će, različitim igrama na otvorenom prilagođenim djeci - popularnom školicom, skokom u dalj, orijentaciji u prostoru i sl., ispuniti i osmisliti do sada "prazan" prostor školskog okloliša.

I.M.

 
08.09.2017.

Proglašena elementarna nepogoda za Samobor

Nadoknadite štetu od suše

Proglašena elementarna nepogoda za Samobor

Župan Zagrebačke županije proglasio je elementarnu nepogodu uslijed suše za područje Samobora i ostalih područja Zagrebačke županije (Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Brckovljani, Brdovec, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Pokupsko).

Slijedom toga, Grad Samobor poziva građane da prijave štetu uzrokovanu sušom na poljoprivrednim kulturama. Prijava štete podnosi se u sobi 316 Gradske uprave Grada Samobora, Trg Kralja Tomislava 5, zaključno s petkom, 15. rujna do 12 sati.

Za prijavu štete potrebno je ispuniti obrazac temeljem kojeg će Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode izaći na teren i utvrditi zatečeno stanje.

Obrazac se može preuzeti na internet stranici www.samobor.hr ili u sobi 316 Gradske uprave Grada Samobora, Trg kralja Tomislava 5.

Iz Gradske uprave mole građane da za sve dodatne informacije kontaktiraju Krunoslava Zniku u Upravni odjel za gospodarstvo na broj telefona 091 3366 507.

P.A.

 
08.09.2017.

U Gradskoj knjižnici Bruno šimleša predstavio je svoju knjigu Bez rukavica - O ljubavi, životu, Bogu i duhovnosti

Za sreću je potreban trud

U našoj knjižnici u četvrtak, 7. rujna, opet nije bilo dovoljno mjesta za sve one koji su uživo htjeli čuti Brunu Šimlešu, koji je došao u Samobor predstaviti svoju knjigu Bez rukavica – O ljubavi, životu, Bogu i duhovnosti.

Šimleša već niz godina čitko i pitko u svojim knjigama, od kojih su vrlo popularne Ljubavologija i Škola života, govori o "gorućim" i svima bliskim temama iz područja sociologije, psihologije i duhovnosti.

Jasan u stavovima, ovaj diplomirani sociolog vrlo je aktivan na društvenim mrežama i u medijima, a sebe smatra sretnim čovjekom koji svoja životna i profesionalna iskustva želi javno podijeliti i tako doprinijeti razbijanju brojnih predrasuda koje su još uvijek duboko ukorijenjene u našem društvu.

Svoju sreću, zadovoljstvo i razmišljanja prenio je tako i brojnim Samoborcima, koji su nakon ljetne pauze jedva dočekali nova kulturna zbivanja u našem gradu.

Šimleša je u Samoboru gostovao na poziv Gradske knjižnice i Volonterskog centra "Kad bi svi...".

M.K.

 
08.09.2017.

Predavanje o skoroj berbi i uspješnoj proizvodnji vina

Opreza nikad dosta

Predavanje o skoroj berbi i uspješnoj proizvodnji vina

Berba u vinogradima bit će po količini grožđa ove godine manja nego prošle godine - jednoglasan je zaključak vinogradara i vinara, baš kao i predavača dip.ing. Nenada Masleka, na skupu na temu berbe u vinogradima i proizvodnji vina, kojeg je 6. rujna u svojim prostorijama organizirala Samoborska vinogradarsko vinarska udruga. Nažalost, ovaj puta predavanje je održano pred relativno malim brojem zainteresiranih vinogradara i vinara, jer su mnogi, obzirom na vremenske prilike, svoju berbu već obavili. No, svi oni koji su došli mogli su dobiti nove spoznaje kako i na koji način dobiti iz uroda u konačnici kvalitetno vino.

Govorilo se o tehničkoj proizvodnji vina te prirodnim rješenjima koja pridonose konačnoj kvaliteti. Suvremena biotehnologija, suradnja s istraživačkim institutima, kao i primjena najnovijih preparata, samo su olakšanje u proizvodnji, rekao je Maslek. Ova godina za vinogradare nije bila baš povoljna zbog vremenskih prilika. Grožđe je dozrelilo dosta ranije nego obično, što pak kod spremanja traži i posebne uvjete. Vinari trebaju, kako je naglašeno, posebnu pozornost posvetiti higijeni i čistoći fermentacije, kako bi dobili željeni konačni proizvod. Tu su nova dostignuća u primjeni novih sredstava, prvenstveno kvasaca, nedjeljiva od cjelopkupnog rada u podrumu. Upravo je o fermentaciji, kao i dodatku novih sredstava tijekom tog procesa, bilo najviše riječi. Ostaje također činjenica da će, za razliku od bijelih, dosta problema biti oko proizvodnje crnih vina. Nažalost, kako je konstatirano, crno grožđe kasnije dozrijeva, a suša je bila osnovni problem. Da bi se uspjelo dobiti kvalitetu i u takvim okolnostima, primjena novih sredstava u dozrijevanju vina jednostavno je nezaobilazan postupak.

Bilo je dosta pitanja nazočnih, koji su otišli u svoje podrume s dosta novih saznanja, a koja će, ako ih primijene, sigurno u konačnici rezultirati dobrim i kvalitetnim vinima.

Da ovakva predavanja imaju itekako veliku korist za vinogradare, potvrđuju i poznata lica javnih osoba. Ovaj puta na predavanju su bili glumci HNK-a iz Zagreba Zlatko Ožbolt i Franjo Kuhar, koji su na upit kako su saznali za predavanje rekli da im je pomoglo naše glasilo (Glasnik SSN op.a.) u kojem su pronašli termin i mjesto održavanja. Kako su rekli, imaju svoje nasade vinograda i žele biti što bolji vinogradari i vinari. Eto, tako i javne osobe malo po malo ulaze u svijet toliko znane i prepoznatljive kapljice.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 

Novoasfaltirani prostor u OŠ Milana Langa

Proglašena elementarna nepogoda za Samobor

U Gradskoj knjižnici Bruno šimleša predstavio je svoju knjigu Bez rukavica - O ljubavi, životu, Bogu i duhovnosti

Predavanje o skoroj berbi i uspješnoj proizvodnji vina

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002