05.01.2017.

Blagoslov obitelji u župama grada Samobora

U ime Onoga koji je rođen u Betlehemu

Blagoslov obitelji u župama grada Samobora

Ovih dana u župama samoborskog kraja traju blagoslovi kuća, blagoslovi obitelji, godišnji susret svećenika i malih kućnih Crkvi. U manjim župama blagoslov se još uvijek na gotovo neizmijenjen način obavlja kao i u onim godinama nakon Koncila. Tako u župi Duha Svetog u Noršić Selu blagoslov obitelji obavlja samo župnik, Darko Banfić uz asistenciju odraslih muškaraca, zvonara i pojedinih mještana sela kroz koja prolazi. U svaku kuću ulazi se s pjesmom, a tako i izlazi iz kuće. Pjevaju se stihovi naše božićne himne Narodil nam se Kralj Nebeski.

Župnik Darko u selima je od jutra do večeri, svaki dan. Iako ga je gripa pokušala smjestiti u krevet, odupro se bolesti i blagoslov teče prema planu. Završio je posjet svojim župljanima župe Noršić Selo, koji stanuju u četrnaest sela i zaselka u utorak 3. siječnja obilazeći zaselak Cerinu. Zadnja kuća bila je u Donjoj Cerini gdje je župnik, kao i nekoliko proteklih godina, nakon blagoslova sjeo za stol zajednice Ekosspiritus koja ga radosno dočekuje preko svojih predstavnika. Posebno se župnik Darko radovao obiteljima koje su blagoslovljene djecom. Na poseban način susreo se župnik s prvopričesnicima i krizmanicima i potaknuo ih na zauzeto življenje vjere u euharistiji i sakramentima. Veliku pažnju posvetio je župnik bolesnima i nemoćnima, starcima i staricama, pružajući riječi blagoslova i utjehe. Župnik Darko obilazi i svoje župljane u župi Rude. No, gotovo sva sela su smještena na bregovima Samoborskog gorja, a snijeg i led samo su još veći izazov ovom pothvatu.

Župljani rado primaju svog župnika u svoj dom. Raduju se blagoslovu. Toga dana dok dolazi svećenik, kuća se čisti do najsitnijih detalja, a stol priprema za svečani trenutak susreta svećenika koji nosi Krista u domove ukućana.

Iako mnogi mediji omalovažavaju blagoslov obitelji o božićnom vremenu, samoborski puk još uvijek prima svoje svećenike radosno i s velikim poštovanjem.

Župnici nastoje u vremenu do Sveta Tri Kralja obići sve svoje župljane. Tako je od starine. No, tada su pastoralne prilike bile drugačije. Nekoliko generacija ljudi živjelo je u jednoj kući. Župe su bile manje i malobrojnije. Neki župnici produže blagoslov iza blagdana Sveta Tri Kralja još koji dan, jer žele as župljanima se duže sresti i porazgovarati.

U većim župama župnicima su u pomoć stigli pomoćnici: bogoslovi, đakoni te svećenici koji djeluju na manjim župama. U nekim župama popratni običaji poput pjevanja, pratnje odraslih muškaraca i slično su dokinuti. Vjerujemo da će i oko toga Sinoda Crkve zagrebačke raspravljati i odrediti pobliže kako će izgledati godišnji susret svećenika s obiteljima te tako dati smjernice za blagoslov kuća.

Nedavno je u župi Samobor, gotovo pred sam blagoslov obitelji, umro gospodin Vid Mučnjak, mještanin sela Kladje, dugogodišnji župni vijećnik, jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg župnika Ivana Horvata. Upravo je Vid bio jedan od muškaraca koji je bio u pratnji župniku za vrijeme blagoslova obitelji u božićno vrijeme i time se pribrojio "samoborskim kraljevima". Vid je poznavao svaku kuću našega grada, svaku obitelj i dobro je znao u onim, ne tako lijepim vremenima za vjernike, u koju kuću se ulazi, a u koju ne. Učio je i druge pratitelje "zanat kraljeva", koji su obiteljima dolazili s pjesmom, molitvom, radosno i u vjerničkom duhu. Župnik bi tim suradnicima davao nagradu koja je bila godišnja nagrada za njihovo služenje u svim poslovima koji su bili potrebni u tako prostranoj župi. Koliko je Vid samo napravio građevinskih radova u župi? Koliko je Vid skupio povrća za Nadbiskupijsko sjemenište u selima? Koliko je Vid bio na usluzi svom župniku, za sve što bi trebalo učiniti?

Vid je bio župljanin "stare garde". Bez pjesme nije se ulazilo ni izlazilo iz kuće. Znao je napomenuti župniku ili nekom drugom svećeniku gdje ne treba uzeti novac, jer je obitelj bila siromašnija ili brojnija djecom. Vid je živio za godišnji blagoslov obitelji. I naučio mlađe pratitelje mnogočemu. Tada kada je Vid bio pratnja župniku, krajem prošlog stoljeća, bile su još obitelji na okupu. Svećenika je dočekivala puna kuća ljudi. Danas u mnogim kućama čekaju svećenika starci. Drugi ukućani rade. Ostavljaju ključeve svojih kuća susjedima, jer u vrijeme dolaska svećenika moraju biti na poslu.

Jedno je ostalo isto kao i u vremenima koji su iza nas. Blagoslov se daje u ime Onoga koji je rođen u Betlehemu, pri volu, osleku, ni od vas daleko. Zbog blagoslova kojeg poštuju, vjernici samoborskih župa ostali su vjerni ovom prelijepom običaju.

Radovan Librić

FOTO: Župnik Darko Banfić obilazi svoje župljane

 

Blagoslov obitelji u župama grada Samobora

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.