05.05.2017.

Vikend na Žumberku

Bilo je živo u Sošicama

Proteklog vikenda bilo je više događanja u Sošicama, a posebno je bio lijepo to što su tamošnji vatrogasci isprobali svoju opremu. Kod bazena i potoka u selu provedena je akcija gašenja manje vatre, a usput su očišćeni tamošnji bazen i odvodne cijevi. Vatrogasna oprema je dobra, a u skoroj budućnosti trebalo bi je nadopuniti i nabaviti moderniji kombi. Seoski bazen sagradili su 1985. mještani Sošica. Vatrogasno društvo Sošice osnovano je 21. prosinca 1930. i najstarije je društvo u gorskom dijelu Žumberka. Danas je predsjednik društva Zdravko Radić.

U nedjelju, 30. travnja, u Sošicama je održan turnir u stolnom tenisu. Turnir je održan u vatrogasnom domu, na stolu kojeg su tadašnja sošička djeca kupila 1972. godine od novaca kojeg su dobili od svog rada na pošumljavanju šuma. Stolni tenis se oduvijek najbolje i najmasovnije igrao u Sošicama. Inicijator ovog turnira bio je Željko Ličko. Pobjednik turnira bio je David Radić iz Sošica, a na idućem će biti još više sudionika iz cijelog Žumberka.

Udruga Žumberačke vile održala je svoju godišnju skupštinu i najavila da će se 27. svibnja u Sošicama održati blagoslov polja i procesija oko križeva krajputaša.

M.R.

 
05.05.2017.

Predavanje i izložba o moliškim Hrvatima u Samoborskom muzeju

Prisjećanje na naše najstarije emigrante

Bježeći pred Turcima, Hrvati iz makarskog primorja i okolice već u 15. i 16. stoljeću tražili su novi dom i našli ga u južnoj Italiji, u brdima Apenina koja se spuštaju prema Jadranskom moru, u pokrajini Molise. Po tome su moliški Hrvati jedna od najstarijih naših poznatih emigracija, a njihovi potomci i danas žive u gradovima Molisea.

U Samoborskom muzeju je u petak, 5. svibnja, održano predavanje i postavljena izložba naziva Moliški Hrvati, autorica prof. Marte Račić i kustosice Gordane Remussini, koje su pred velikim brojem posjetitelja govorile o ovoj maloj zajednici Hrvata koja već stoljećima čuva svoj identitet, običaje i jezik zemlje iz koje su potekli.

Obzirom na svoju dugu povijest, moliški Hrvati, koji su sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća i opet morali tražiti bolji život u iseljeništvu, pa ih je sada tek oko 2000, uspjeli su zadržati svoju tradiciju i izboriti se za opstanak.

Tome su uvelike pomogle različite udruge, glazbene skupine i sportska društva, a posebice i Zaklada Agostina Piccoli na čelu s Antoniom Sammartinom, koja od 1999. godine potiče izdavačku djelatnost i pjesničko stvaralaštvo na zaista posebnom govoru kojeg čuvaju moliški Hrvati.

Dakle, ako vas put nanese u ovaj dio Italije, svakako posjetite i naše Hrvate u Moliseu, u kojem ćete otkriti neizmjerno vrijednu sačuvanu hrvatsku kulturnu baštinu, a do tada posjetite izložbu u muzeju i upoznajte se s njihovom poviješću i životom.

M.K.

 
05.05.2017.

Tuga Tarle u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Moja australska priča

Roman o jednoj iseljeničkoj avanturi

Tuga Tarle u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Moja australska priča

Vrsna diplomatkinja i promotorica hrvatske kulture u svijetu Tuga Tarle, koja je radila i živjela u Čileu, Španjolskoj, Australiji i Slovačkoj, svoje je doživljaje i susrete s našim iseljenicima opisala i u svojim knjigama. U Gradskoj knjižnici je u četvrtak, 4. svibnja, najviše govorila o životu među Hrvatima u Australiji i tako predstavila svoju knjigu Moja australska priča, koja sadrži izvorne zapise razgovora s našim sunarodnjacima na dalekom kontinentu, dijelove pisama, ali i dnevničke bilješke njezine kćeri Maše.

Tarle u knjizi iskreno progovara o ljudima koji su se, nastojeći u novom svijetu osigurati financijsku sigurnost svojim obiteljima, tijekom vremena udaljili od domovine, a nisu se u potpunosti prilagodili načinu života države u kojoj žive. Većina naših iseljenika prvih generacija tako je pomalo zaboravljala svoj materinji jezik, a engleski nikad u potpunosti nisu savladali, što je dovelo i do rasipanja nacionalnog bića. Unatoč nastojanjima da sačuvaju svoju tradiciju i običaje, ostajući u svojim zatvorenim zajednicama, malo kome od njih je uspjelo "pomiriti" dva različita svijeta, način života zemlje u koju su doselili i izazove modernog doba.

M.K.

 

Vikend na Žumberku

Predavanje i izložba o moliškim Hrvatima u Samoborskom muzeju

Tuga Tarle u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Moja australska priča

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.