10.09.2017.

Obnovljena škola u Rudama

800.000 kuna za nekad "malu školu"

Za oko 130 učenika OŠ Rude prvi dan škole bio je posebno uzbudljiv. Naime, dočekala ih je obnovljena škola koja je sada u potpunosti prilagođena njihovim potrebama.

Radovi na energetskoj obnovi školske zgrade u Rudama ukupno su iznosili oko 800.000 kuna, od čega je s 400.000 kuna projekt sufinancirala Zagrebačka županija, a otprilike isto toliko uložio je i Grad Samobor.

Energetska obnova škole obuhvatila je novu fasadu, zamjenu stolarije, ugradnju nove i energetski učinkovite LED rasvjete te toplinsku izolaciju stropova.

Svoje zadovoljstvo izrazila je ravnateljica Kristina Halužan, koja je naglasila kako se posebno cijene ulaganja u male škole, s manjim brojem učenika, kako bi se i njima omogućila jednaka kvaliteta školovanja koju imaju učenici većih škola.

U ime Grada nazočne su pozdravili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i resorni pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

Inače, vrijedi napomenuti da i ova, kao i ostale samoborske škole, bilježi rast broja učenika.

OŠ Rude trenutno pohađa 137 učenika, od čega su 22 prvašića, u dva objekta - matičnoj školi u Rudama i područnom objektu u Manjoj Vasi.

P.A.

 
10.09.2017.

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Školska kuhinja postala je "menza"

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Uz ormariće za učenike koji su se već u startu pokazali kao pun pogodak, budući da ih mnogo učenika koristi za odlaganje stvari, u rujnu je u OŠ Milana Langa u Bregani zaživjela još jedna novina.

Školska kuhinja je nakon dugog niza godina "posložena" na drugačiji način - učenici sami dolaze u blagovaonicu, uzimaju svoj pladanj s hranom, a zatim odlaze do stolova u holu namijenjenima za jelo.

Već prvog dana svi učenici su odlično usvojili novitet, a strahovanja da će možda biti premalo vremena tijekom velikog odmora pokazala su se neopravdanima. Školska kuhinja postala je tako "menza", a učenici su odgovornim ponašanjem opravdali epitet naše eko-škole koja brine o hrani.

I.M.

 
10.09.2017.

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Koji primjer danas izabrati?

U subotu, 9. rujna, u kapeli Uvoda Presvete Bogorodice u hram u selu Kravljak (u sklopu popularnog izletišta Žumberačko eko selo) svečanom svetom liturgijom i posvetom novog pila završena je Godina obitelji na području Žumberka i Prvi kongres iseljenih Žumberčana. Liturgijsko slavlje predvodio je stojdraški župnik stavrofor Mile Vranešić, u susluženju s okolnim grko i rimokatoličkim svećenicima.

Predvoditelj liturgijskog slavlja u propovijedi je istaknuo dvije biblijske obiteljske zajednice. Prva su bili Adam i Eva, koji su živjeli u rajskom blagostanju, ali su zloupotrijebili dar darovane slobode, ne upuštajući se u avanturu spoznaje dobra i zla.

U drugoj biblijskoj obitelji Marije i Josipa susrećemo siromaštvo i progon, ali i držanje Božjih zapovijedi koje u sebi nosi žrtvu i trajnu pobjedu.

Aktualizirajući primjere ovih dviju obitelji Vranešić je naglasio da smo i mi danas stavljeni na kušnju: koji primjer uzeti - blagostanje, oholost i kršenje Božjih zapovijedi ili birati neimaštinu, ali i pridržavanje Božjeg zakona. Ako smo se opredijelili za put nazaretske obitelji, onda nam se valja vratiti trajnim vjekovnim vrijednostima katoličke obitelji, svakodnevne obiteljske molitve i kateheze obiteljskog stola, a ne medijske manipulacije gospodara suvremene brutalne neopoganštine.

U nastavku propovijedi naglasio je da se danas molimo i za mnogobrojne iseljene Žumberčane i njihovo potomstvo, da ne zaborave trajne moralne i vjerske vrijednosti koje su namrli u rodnom zavičaju. Svjesni žalosne činjenice da, ako se ne pojačaju veze domovinske i zavičajne crkvene zajednice s našim brojnim iseljeništvom, zakoni globalizacije i asimilacije izbrisat će i zadnji trag nacionalne i vjerske pripadnosti.

Nakon liturgijskog slavlja mnogobrojni su se vjernici, u procesiji s likom Žumberačke Bogorodice, uputili prema novopodignutom pilu uz potok Rakovac, koji je podignut u povodu stogodišnjice fatimskih poruka. Nakon blagoslova, Voditelj uresa za život i obitelj HBK Petar Krešimir Hodžić okupljenom vjerničkom mnoštvu prenio je pozdrave predsjednika tog vijeća, dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. Hodžić je u svom govoru podsjetio na riječi pape Franje kako bi u našim obiteljima, usprkos svim poteškoćama, moralo biti više dijaloga, tolerancije i veselja.

Na kraju slavlja cjelokupno vjerničko mnoštvo izmolilo je posvetnu molitvu pape Lava XIII. za obitelj. Prijepodnevni dio Obiteljskog dana završio je milenijskom slikom poznatog majstora fotografije Šime Strikomana.

U popodnevnim satima, nakon zajedničkog agape, kojeg su priredili sami vjernici svojim darovima, uslijedio je kulturno-umjetnički program za starije, a za mlađe sportski program, uz obaveznu nogometnu utakmicu gdje su i mlađi svećenici pokazali svoje umijeće.

Ž.V.

 

Obnovljena škola u Rudama

Još jedan novitet u OŠ Milana Langa

Svečano proslavljena Godina obitelji i Prvi kongres iseljenih Žumberčana

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.