20.05.2017.

Objavljeni rezultati haiku natječaja o bijeloj rodi

Najbolji radovi bit će otisnuti u zborniku

Objavljeni rezultati haiku natječaja o bijeloj rodi

U cilju promicanja očuvanja i zaštite strogo zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia), u Godini bijele rode u Zagrebačkoj županiji, JU Zeleni prsten i Udruga Tri rijeke proveli su natječaj za haiku na temu Bijele rode. Natječaj je zatvoren 31. ožujka, a raspisan je za neobjavljene haikue, za sve pjesnike, i to u četiri kategorije: na engleskom jeziku (1 rad), na hrvatskom jeziku za odrasle autore (3 rada), na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola (3 rada) i ilustrirani haikui za učenike osnovnih škola (1 rad).

Ukupno je na natječaj pristiglo 776 radova: 378 haikua za odrasle autore na hrvatskom jeziku iz 62 hrvatska grada (i nekoliko radova iz 4 zemlje regije), 170 haikua (propozicije su nalagale po jedan haiku) na engleskom jeziku iz 38 zemalja i 228 dječjih radova, nižih i viših razreda iz 17 osnovnih škola u RH.

34 dječja uratka su izvan konkurencije, a dolaze iz Rumunjske i Poljske, uključujući radove dva dječja vrtića iz Ivanić-Grada. S ovim radovima, na natječaj je ukupno pristiglo 810 radova. U privitku priopćenja se nalaze rezultati natječaja.

Najbolji radovi bit će otisnuti u dvojezičnom zborniku. Nagrade autorima najboljih haiku pjesama sastojat će se od zbornika i plakete, a bit će dodijeljene u povodu Dana bijele rode krajem kolovoza 2017. godine.

M.G.

Pobjednički haiku

deep winter

a stork feather trembles

in the dream catcher

duboka zima

pero bijele rode drhti

u hvataču snova

MARIA TOMCZAK

Dambonia

Poland

 
20.05.2017.

Zajednička vježba vatrogasaca u Svetom Martinu pod Okićem

Vatrogasci oduvijek znače sreću u nesreći

Članovi Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Galgova, Molvica, Drežnika, Petkovog Brega i Pavučnjaka su u petak, 19. svibnja, u prijepodnevnim satima ispred Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem održali pokaznu vježbu tijekom koje su proveli spašavanje i evakuaciju djece i zaposlenika škole.

Vatrogasna vježba imala je dva dijela, od kojih je prvi dio bio vezan uz provedbu evakuacijske vježbe i mogućeg stvarnog scenarija požara na samom objektu škole, dok je drugi dio vježbe bio neposredno vezan uz mjesto događaja, gdje se zbio splet nesretnih okolnosti. Korištenjem planiranih putova unutar i izvan objekta svi ugroženi izvedeni su na sigurno, a spašena je i školska imovina.

Vježba je izvedena kao još jedna u nizu preventivnih vježbi koje naši vatrogasci održavaju u sklopu mjeseca zaštite od požara i obilježavanja Dana Vatrogasne zajednice grada Samobora.

M.K.

 
20.05.2017.

I samoborski maturanti Norijadom proslavili zadnji dan škole

Norite dok možete, a sutra pamet vglavu!

U organizaciji Kluba učenika i studenata i ove je godine za sve samoborske maturante organizirana Norijada. Tako su u petak, 19. svibnja, naši maturanti, puni nade u bolju budućnost, krenuli proslaviti završetak svojeg srednjoškolskog obrazovanja uz glazbu, ples i druženje. Krenuli su u povorci iz svoje škole, kratko se zaustavili na središnjem gradskom trgu te krenuli prema bivšoj vojarni, gdje ih je dočekala okrepa, živa glazba i DJ-evi, uz koje su uživali sve do 17 sati.

A nakon gotovo cjelodnevnog druženja, ovogodišnja generacija maturanata ima priliku ostati družiti se i veseliti u Bunkeru, u društvu svojih starijih kolega studenata.

Za njihovu sigurnost pobrinuli su se i ovaj put djelatnici PP Samobor, dežurni liječnici i profesori naših srednjih škola.

M.K.

 

Objavljeni rezultati haiku natječaja o bijeloj rodi

Zajednička vježba vatrogasaca u Svetom Martinu pod Okićem

I samoborski maturanti Norijadom proslavili zadnji dan škole

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002