13.06.2017.

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Samobora

Novi predsjednik Vijeća Miran Šoić!

Miran Šoić (SDP) novi je, jednoglasno izabran, predsjednik Gradskog vijeća grada Samobora, a Maja Gračanin (SDP) je većinom glasova ponovno izabrana za potpredsjednicu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, 13. lipnja. Drugi potpredsjednik nije izabran, jer je na tu funkciju ponovno predložen Vinko Jaklenec (HSS), koji je bio zbog bolesti odsutan, pa je najavljeno da će izbor biti proveden na sljedećoj sjednici.

Iako je devet vijećnika oporbe (5 iz HDZ-a, 2 iz stranke Bandić Milan 365 i 2 iz MOSTA) za drugog potpredsjednika predložilo oporbenog vijećnika Vladimira Skendrovića (HDZ), uz obrazloženje da Poslovnik o radu Gradskog vijeća predviđa da je ta funkcija, u pravilu, predviđena za predstavnika oporbe, koja osim toga ima nešto više od trećine vijećničkih mandata (9 od 25), vladajuća koalicija (po 8 vijećnika HSS-a i SDP-a) to nije željela podržati.

Uz obrazloženje da žele unijeti nešto novo u rad Gradskog vijeća i biti konstruktivna opozicija koja radi za dobrobit građana Samobora, Vladimir Skendrović, kao i čelnica samoborskog MOST-a Irena Franceković te čelnik samoborske stranke BM 365 Damir Skok, iskazali su razočaranost neizborom njihova kandidata za potpredsjednika Vijeća i rekli da smatraju to nedemokratskim činom.

Kasnije je, u svojoj izjavi novinarima, gradonačelnik Krešo Beljak rekao da je to praksa koju je (dok je bio na vlasti) uveo HDZ, pa ju oni nisu željeli mijenjati.

Osim Gradskog vijeća, izabrana je i Mandatna komisija (predsjednica Irena Kapor, SDP), Odbor za izbor i imenovanja (predsjednica Petra Babojelić, HSS), Odbor za statutarno – pravna pitanja (predsjednik Krešo Sokolović, SDP, koji nije gradski vijećnik) te Odbor za dodjelu nagrada i priznanja, u koji po funkciji ulaze predsjednik Gradskog vijeća (koji je predsjednik odbora) i njegova dva potpredsjednika te još četiri izabrana člana.

Na izboru za predsjednika Gradskog vijeća zahvalio je Miran Šoić, kao i potpredsjednica Maja Gračanin, uz napomenu da se nadaju da će svi zajedno raditi u interesu Grada Samobora i njegovih građana. Tome se nadaju i predstavnici oporbe, koji su ipak u svojim izjavama izrazili sumnju, zbog nezadovoljstva time što nisu dogovorno uspjeli dobiti mjesto jednog potpredsjednika, a imaju nešto više od trećine vijećnika.

Uz čestitke na izboru za gradske vijećnike, gradonačelnik Krešo Beljak pohvalio se da je Samobor najjači i najbolji grad u Hrvatskoj, s najjačom i najtransparentnijom gradskom upravom te poduzetnicima koji pune gradski proračun. To je potkrijepio činjenicom da je Državna revizija već treću godinu za redom Samoboru dala bezuvjetan nalaz što, tvrdi Beljak, nije uspjelo niti jednom gradu u Hrvatskoj. Također, Krešo Beljak je poručio vijećnicima da će tek sada vidjeti kako zapravo funkcionira Gradsko vijeće, uz napomenu da će im Gradska uprava i on osobno biti na usluzi, kako bi u najkraćem mogućem roku naučili kako funkcionira Grad i gradska poduzeća te proračun. Također, rekao je da se nada da će novi oporbeni vijećnici biti aktivniji u radu Gradskog vijeća i, za razliku od prijašnjih, dolaziti na sjednice.

Na kraju je gradonačelnik pozvao vijećnike da uoči Dana Grada u listopadu, zajedno obiđu gradska gradilišta kako bi se upoznali sa svim gradskim investicijama i projektima.

D.K.

Čak 13 novih lica

Osim novog predsjednika, u ovom sazivu samoborskog Gradskog vijeća čak je natpolovična većina novih vijećnika, njih 13 i to ne samo iz 2 stranke koje po prvi put imaju vijećnike u Gradskom vijeću (Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti i MOST). To su Franjo Bedeničić (HDZ), Davor Daničić (SDP), Irena Franceković (MOST), Đurđica Jančikić (HSS), Ivan Kaselj (HDZ), Svebor Labura (HDZ), Lovro Mihelić (HDZ), Ivan Patekar (BM 365), Zlatko Rešetar (MOST), Vladimir Skendrović (HDZ), Damir Skok (BM 365), Miran Šoić (SDP) i Ivana Šolčić (HSS). Osim njih, iz bivšeg saziva ponovno su izabrani: Petra Babojelić (HSS), Miljenko Bišćan (HSS), Željko Bošković (HSS), Marinko Džepina (SDP), Damir Gorišek (HSS), Maja Gračanin (SDP), Ivan Horvat (HSS), Vinko Jaklenec (HSS), Irena Kapor (SDP), Željko Mataušić (HSS), Andrija Noršić (SDP) i Franjo Štefanić (SDP).

Radno i na konstituirajućoj sjednici

Zbog zadovoljenja zakonskih rokova, dnevni red ove sjednice je proširen i Izvještajem o izvršenju proračuna za 2016. godinu. U malo duljem obrazloženju, pročelnik za financije Željko Radovanić, iskoristio je priliku da nove vijećnike upozna s procedurom donošenja i izvršenja proračuna te najavio da se u rujnu očekuje rebalans ovogodišnjeg proračuna. Vladimir Skendrović (HDZ) je rekao da vijećnici HDZ-a ne mogu podržati izvještaj u čijem kreiranju i donošenju nisu sudjelovali te je zatražio pojašnjenje o 200 tisuća kuna izdvojenih za odvjetničke usluge. Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da će vijećnik odgovor dobiti pisanim putem na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Izvješće je usvojeno većinom od 17 glasova, dok ih je 7 bilo suzdržano.

 
13.06.2017.

Završna konferencija EU projekta Prsten potpore u Zagrebačkoj županiji

Porast broja pomoćnika u nastavi

Završna konferencija EU projekta Prsten potpore u Zagrebačkoj županiji

U Dvorcu Lužnica u Zaprešiću održana je završna konferencija EU projekta Prsten potpore koji se u školskoj godini 2016./2017. provodio u 26 osnovnih i 6 srednjih škola na području Zagrebačke županije. U sklopu ovog projekta bilo je angažirano 92 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji su pomagali u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.

Drugi po redu projekt Prsten potpore započeo je 8. kolovoza 2016. godine, a završit će 7. kolovoza 2017. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 4.242.152,00 kn, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iznose 2.500.000,00 kn, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano 871.076,00 kn, a preostali dio od 871.076,00 kn Zagrebačka županija je osigurala sama.

- U odnosu na prošlu školsku godinu kad smo imali 70 pomoćnika u nastavi za 80 učenika u 28 škola, projekt je narastao kako brojem učenika, pomoćnika te partnera na projektu tako i financijski - izjavila je voditeljica projekta Prsten potpore Ivančica Prugovečki izrazivši zadovoljstvo što je projekt zaživio u svim krajevima Zagrebačke županije i svim školama koje su iskazale potrebu za zapošljavanjem pomoćnika u nastavi.

- Ispunili smo sva tri cilja zacrtana projektom. Osigurali smo pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u našim osnovnim i srednjim školama, ojačali smo stručne kapacitete pomoćnika u nastavi s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu rada i na kraju sustavno podižemo svijest javnosti o pravima i mogućnostima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju - zaključila je Prugovečki.

Kako bi se među školskom populacijom razvila empatija prema učenicima s teškoćama u razvoju, ovogodišnji projekt bio je obogaćen predstavom Varijete u kojoj glume osobe s teškoćama u razvoju, štićenici Centra za rehabilitaciju Zagreb. Predstava je odigrana u 10 škola ispred više od 1000 učenika pod vodstvom Andreja Peklića, ravnatelja Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca.

Nova aktivnost u sklopu projekta bile su i radionice Udruge Srce iz Svetog Ivana Zeline organizirane za roditelje učenika s teškoćama u razvoju, nastavnike, stručne suradnike i djecu čiji je cilj bio olakšati prelazak iz kućne njege u redovni odgojno-obrazovni sustav svim uključenim dionicima.

Konferenciji je prisustvovao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić naglasivši kako je važnost ovog projekta upravo u tome da se pruži pomoć svakom djetetu kojem je ona potrebna.

- Pred nama je upravo raspisivanje natječaja za sljedeću školsku godinu i uvjeren sam da ćemo povući sredstva iz Europskog socijalnog fonda te osigurati vlastita kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju na području Zagrebačke županije imali jednake uvjete za kvalitetno obrazovanje - rekao je Frankić.

Konferenciji je nazočilo stotinjak uzvanika, ravnatelja škola, koordinatora te pomoćnika u nastavi koji sudjeluju u projektu.

T.I.

 
13.06.2017.

U Svetoj Nedelji bogatim vikend programom obilježen Dan grada

Trodnevna fešta u čast Svete Nedelje!

Nizom manifestacija za svoje građane Sveta Nedelja obilježila je tijekom vikenda od 9. do 11. lipnja svoj Dan grada. Počelo je svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja u počast poginulim braniteljima Grada Svete Nedelje. Počast su odali novi gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec u pratnji svojih zamjenika Marije Hršak i Davora Nađija zajedno s predstavnicima brojnih svetonedeljskih i samoborskih braniteljskih udruga.

Glazbena uvertira u vikend manifestacije bila je Rock večer u petak kad je na središnjem svetonedeljskom trgu nastupila Porinom ovjenčana grupa Detour, a predgrupa ima je bila grupa Nibru. Za posjetitelje osigurani su bili besplatani hotdog i pivo.

U subotu, 10. lipnja, u jutarnjem dijelu dječjeg programa u sklopu proslave Dana grada održane su kreativne radionice svetonedeljskih dječjih vrtića - DV Slavuj, SV sv. Male Terezije, DV Inigra i DV Osmijeh. Također je predstavljana knjiga Afra autorice Anđe Marić, a održan je i tradicionlani 15. dječji glazbeni festival Radost u pjesmi. Organizatori iz Dječjeg zbora Prva ljubav na ovom izdanju festivala okupili su brojne dječje zborove, Svetonedeljske mažoretkinje, plesne skupine i mlade pjevače soliste.

U subotnjem dijelu programa dodijeljena su i priznanja te nagrade za najljepše okućnice Grada Svete Nedelje u 2017. godini! Turistička zajednica Svete Nedelje natječaj je organizirala u svibnju, a temeljem zaprimljenih prijava, ocjenjivačka komisija u sastavu Ivana Petravić iz tvrtke Svenkom, Jelena Žužul iz Grada Svete Nedelje te Monika Golubić iz Turističke zajednice grada Svete Nedelje, obišla je teren te ocijenila prijavljene kandidate. Najuspješnijima su nagrade od 400 do tisuću kuna i priznanja svečano su uručili gradonačelnik Zurovec i zamjenica Hršak na središnjoj pozornici i to: Sanji Čačković iz Svete Nedelje za prvo mjesto, Moniki Posavec iz Brezja za drugo te Anti Bratiću iz Jagnjić Dola za treće mjesto. Zahvalnice i prigodni dar za sudjelovanje u akciji dodijeljene su: Josipi Regvat iz Orešja, Jadranki Šeketa iz Brezja, Ingrid Šokac iz Kerestinca, Ivani Filipović iz Bestovja, Zdenki Resar iz Orešja, Tajani Golik iz Svete Nedelje i Mihaeli Fauković iz Brezja.

U subotu su se na Trgu Ante Starčevića građanima Svete Nedelje predstavile i povijesne postrojbe u svojoj smotri, članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje te Tamburaški sastav Gospodari tambura. Uživati se moglo i u promociji, prezentaciji i ponudi proizvoda svetonedeljskih proizvođača i udruga.

Posljednji dan trodnevne proslave Dana grada počeo je Biciklijadom oko svetonedeljskih jezera u organizaciji Biciklističkog kluba Sveta Nedelja. Start je bio na Trgu Ante Starčevića, a cilj na jezeru Kipišće. U povodu blagdana Presvetog Trojstva u nedjelju, 11. lipnja odražana je i svečana misa uz proštenje kod Župne crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji.

Sva završna događanja preselila su potom na jezero Kipišće gdje je najmlađe dočekao animacijski park s velikim toboganom, bazenom s mini pedalinama, dvorcem s toboganom te terenom za mini golf i košarku. Odrasle je pak čekala Roštiljada, uz velik broj prosjetitelja, čak 28 natjecateljskih ekipa, bogat zabavni program za djecu i odrasle, promociju i prezentaciju OPG-ova i udruga, promociju i prezentaciju Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje, nastup grupe Loco i koncert Lidije Bačić.

Prema ocjeni ocjenjivačkog povjerenstva (zamjenik gradonačelnika Davor Nađi, vlasnik Kampa Zagreb Krešimir Dubrović i modni dizajner Ivica Skoko), prvo mjesto za nabolje ćevape osvojila je ekipa Grešnici iz Svete Nedelje, drugo mjesto pripalo je ekipi Fotokluba KLIK, a trećeplasirani je bio KUD Strmec. U njihovu kvalitetu mogla se uvjeriti i publika jer je bila oranizirana besplatna degustacija između 13 i 18 sati. Za sve to vrijeme svetonedeljski OPG-ovci i udruge na štadovima oko jezera nudili su svoje domaće proizvode,Vatrogasna zajednica grada Svete Nedelje upoznala je posjetitelje sa svojom novom opremom, a publiku je zabavljala Grupa Loco. Za mlađe je tu bio i nastup Svetonedeljskih maožoretkinja, Plesnog kluba Balans te mađioničara, dok je na oduševljenje monogobrojnih posjetitelja na kraju programa nastupila Lidija Bačić.

Organizatori proslave Dana grada bili su Grad Sveta Nedelja, tvrtka Svenkom i Turistička zajednica grada Svete Nedelje.

I.H.

foto: FB Turističke zajednice Svete Nedelje, Svenkom, Foto klub Klik

 

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Samobora

Završna konferencija EU projekta Prsten potpore u Zagrebačkoj županiji

U Svetoj Nedelji bogatim vikend programom obilježen Dan grada

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002