09.06.2017.

Iz tiska je izašla hrvatska hodočasnička putovnica Put svetog Jakova

Žigovi se mogu početi udarati!

Iz tiska je izašla hrvatska hodočasnička putovnica Put svetog Jakova

Bratovština sv. Jakova iz Samobora primljena je u veliku zajednicu bratovština koje djeluju na raznim stranama svijeta i žele u Hrvatskoj popularizirati hodočašće svetom Jakovu. Time je mala bratovština koja djeluje u župi svete Anastazije u Samoboru dobila odgovornost za hodočasnike koji na hodočašće u Španjolsku, na grob svetog Jakova apostola putuju iz Hrvatske.

Iz tiska je izašla hrvatska inačica Credentiala (hodočasničke putovnice) za Camino de Santiago (Put svetog Jakova) koju je za tisak pripremila Bratovština svetog Jakova iz Samobora, koja djeluje unutar Udruge Ekosspiritus. Tako se i Hrvatska pridružila brojnim europskim narodima koji imaju hodočasničku putovnicu otisnutu na svom jeziku. Hrvatska hodočasnička putovnica odobrena je u Uredu za hodočasnike pri katedrali u Santiago de Composteli u Španjolskoj, a projekt je realiziran među članovima Bratovštine svetog Jakova iz Samobora, koja je osnovana krajem 2015. godine i u svojim ciljevima ima brigu i pomoć hodočasnicima koji iz Hrvatske kreću na taj glasoviti hodočasnički put. Putovnica se koristi za udaranje žigova tijekom putovanja na bilo kojoj hodočasničkoj ruti koja vodi prema grobu svetog Jakova.

Putovnicu možete nabaviti u Samoborskom gorju (Planinarski dom Cerinski vir, Cerina 61 - u uredovno vrijeme doma), u Zagrebu (Samoborska 85a) ili je naručiti na www.putsvjakova.com i bit će isporučena na kućnu adresu, a platit ćete je pouzećem. Cijena hodočasničke putovnice je 15 kuna, s dostavom (u RH) je 45 kuna.

Radovan Librić

 
09.06.2017.

Skup ravnatelja javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima

Izuzetno važna razmjena iskustava

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije domaćin je ovogodišnjeg Skupa ravnatelja županijskih i lokalnih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima koji se održava od 7. do 9. lipnja 2017. godine. Cilj okupljanja je razmjena iskustava u upravljanju zaštićenim područjima različitih kategorija zaštite, dijelova europske ekološke mreže te problematike iz djelokruga rada ravnatelja.

- Iznimno je važna razmjena iskustava, jer kod upravljanja zaštićenim područjima imamo slične probleme. Prilika je to da razjasnimo mnoge dvojbe te oko nekih stvari donesemo zajednički zaključak. Ovaj skup je prigoda da ravnatelji iz cijele Hrvatske vide naše izazove u upravljanju, ali i naše vrijednosti i prirodnu baštinu te dobru suradnju s korisnicima prostora - istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten.

U sklopu skupa održan je radni sastanak s predstavnicima Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na kojem se raspravljalo o izmjenama Zakona o zaštiti prirode te o projektu ″Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000″.

U sklopu terenskog dijela obišli su Samoborski muzej, posjetili Park šumu Tepec-Palačnik-Stražnik, krški fenomen Medjame i geomorfološki spomenik prirode Grgosova spilja. U nastavku skupa ravnatelji će obići te upoznati ljepote i problematiku Ornitološkog rezervata Sava-Strmec, koloniju crvenokljunih čigri na jezeru Rakitje, Natura 2000 područje Save kod Hruščice i Save nizvodno od Hruščice, značajni krajobraz Odransko polje i Turopoljski lug, Botanički rezervat Cret Dubravica i park u Lužnici.

Svečanom otvorenju skupa nazočili su pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer sa suradnicima iz Uprave za zaštitu prirode te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec te pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Ante Mandarić.

Ž.Š.

 
09.06.2017.

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola

Prijenosna računala i novčani pokloni najboljima

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola

Zagrebačka županija nagradila je 214 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta te 62 mentora. Nagrade najboljima uručili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenik Hrvoje Frankić i predstavnik Hrvatskog Telekoma Boris Sesar.

- Sva priznanja i medalje koje ste osvojili na natjecanjima izazvali su ponos prvenstveno vaših roditelja i mentora, zatim svake pojedine škole i na kraju, no ne i manje važno, Zagrebačke županije. I upravo zato vas danas, neposredno pred završetak školske godine želimo nagraditi za vaše sjajne rezultate i potaknuti vas da i dalje budete uporni i marljivi - rekao je župan Kožić. Podsjetio je i kako je u posljednjih 15 godina na području Zagrebačke županije izgrađeno 50-ak škola i sportskih dvorana. - Na nama je da vam osiguramo svu potrebnu infrastrukturu i kvalitetne uvjete obrazovanje, a vaši rezultati dokaz su da se ulaganje u mlade i znanje itekako isplati - zaključio je Kožić, poželjevši učenicima duge i sretne ljetne praznike.

Nagrade su uručene za postignute rezultate na predmetnim, strukovnim, umjetničkim i sportskim natjecanjima te natjecanju Crvenog križa, mladih tehničara i smotrama – natjecanja vizualnih umjetnosti i dizajna i Domijade. Zagrebačka županija pobrinula se za novčane poklon bonove u iznosu od 500, 700 i tisuću kuna te prijenosna računala, dok je Hrvatski Telekom i ove godine donirao tablete i smartphone. Od spomenutih 214 učenika nagrade je primilo 70 učenika, ekipno i pojedinačno, za osvojeno prvo mjesto na natjecanju, 105 za osvojeno drugo mjesto i 39 za osvojeno treće mjesto.

U sklopu svečanosti, koja se održala u Dugom Selu, prigodni program izveli su članovi podmlatka KUD-a Preporod, učenici OŠ Ivan Benković i zajednički zbor učitelja OŠ Ivan Benković i OŠ Josipa Zorića.

M.B.

 
09.06.2017.

Samoborski HDZ analizirao je minule izbore

Okretanje mladima i novim projektima

Samoborski HDZ analizirao je minule izbore

7. je lipnja održana proširena sjednica Gradske organizacije HDZ-a Samobor s predsjednicima temeljnih organizacija, na kojoj je predsjednik GO HDZ-a Grada Samobora Vladimir Skendrović podnio izvješće o rezultatima na minulim lokalnim izborima, a tema je bila i priprema za rad u Gradskom vijeću Grada Samobora u novom mandatnom razdoblju.

Rezultati koje je stranka postigla ocjenjeni su realnima u ovom trenutku, a zabilježen je i blagi rast u odnosu na izbore 2013. Predsjednik Skendrović je detaljno obrazložio sve elemente izbornog procesa, a izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

Stavljen je naglasak i na temeljitu rekonstrukciju stranke u narednom razdoblju i pripremu stranke za izradu programa i projekata koji bi trebali dovesti do promjene lokalne vlasti u Samoboru na narednim lokalnim izborima, kao i okretanje mladim ljudima koji su, prema mišljenju vodstva stranke, temelj za napredak.

Na sjednici je predstavljen savjetodavni odjel u kojem se ističu imena Velimira Bašića, Tomislava Muslima i Borisa Makaruna, koji će svojim iskustvom, društvenim statusom i željom za doprinosom dati obol rastu i prepoznatljivosti novog HDZ-a u Gradu Samoboru.

Predsjednik Skendrović posebno je istaknuo potrebu da svu energiju, znanje i vrijeme vijećnici HDZ-a usmjere na konstruktivan dijalog i doprinos razvoju Grada na svim razinama.

- Zajedno s oporbenim vijećnicima MOST-a i stranke MB365 želimo biti snaga koju će Samoborci prepoznati kao kvalitetu više u političkom životu Grada Samobora - naglasio je Skendrović.

I.H.

 
09.06.2017.

Komunalni radovi na području Grada Samobora

Uskoro novi most u Grdanjcima

Radovi na izgradnji kružnog toka u Ulici Matice iseljenika, na ulasku u Bobovicu napreduju prema planu, a njihov završetak očekuje se kroz mjesec dana.

Što se tiče kružnog toka na križanju Hebrangove, Ulice Matice iseljenika i "Betonke", Grad Samobor izradio je prometnu dokumentaciju koja je predana Hrvatskim cestama, budući da je cesta u međuvremenu postala državna. Izgradnja kružnog toka planirana je u sklopu radova na rekonstrukciji "Betonke" koju će izvoditi Hrvatske ceste.

Radi se i na izgradnji produžetka Ulice Grigora Viteza u Bregani, kako bi se omogućila veća sigurnost djece u prometu, a zbog neposredne blizine škole.

Započeli su radovi na sanaciji klizišta u Rudama, u naselju Šicli II, gdje postava betonskih elemenata započinje sljedeći tjedan.

Novi most uskoro će biti izgrađen u Grdanjcima, na prometnici prema Noršić Selu, čime će se sanirati oštećenja uzrokovana vremenskim nepogodama.

P.A.

 

Iz tiska je izašla hrvatska hodočasnička putovnica Put svetog Jakova

Skup ravnatelja javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola

Samoborski HDZ analizirao je minule izbore

Komunalni radovi na području Grada Samobora

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002