13.07.2017.

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

Suvremenija i prilagođenija poslovnica

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

Samoborska poslovnica Zagrebačke banke u Šmidhenovoj ulici od četvrtka, 13. srpnja otvorena je u svom preuređenom, suvremeno dizajniranom izdanju. Predstavnici čelništva Zagrebačke banke, među kojima je bila i članica Uprave Dijana Hrastović, izrazili su zadovoljstvo što će otprilike 11 tisuća klijenata banke iz Samobora i okolice svoja financijska pitanja moći ubuduće rješavati u funkcionalnijem i ugodnijem prostoru uz asistenciju 16 djelatnika poslovnice.

Direktor poslovnice Drago Suntešić također je iskazao zadovoljstvom novim iskorakom u dizanju kvalitete usluge u Samoboru jer u poslovnici u Šmidhenovoj 1 posjetiteljima je dostupan besplatni wifi, prostor je prilagođen i osobama u invalidskim kolicima, a postavljena je i taktilna podna traka za slijepe i slabovidne osobe kao i uređaj za osobe s poteškoćama sa sluhom. Tu su i dva bankomata spremna za transakcije od 0 do 24 sata, dnevno-noćni trezor te uređaj za zaprimanje bezgotovinskih naloga za plaćanje. Klijente bi moglo razveseliti i da su vizualno odvojene zone za brze transakcije i savjetničke zone.

Okupljene je u ime Grada pozdravio pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić koji je istaknuo kako je ovo preuređenje poslovnice još jedan doprinos razvoju Samobora kao grada po mjeri čovjeka. Otvorenje novouređenih prostorija poslovnice Zabe bilo je i prilika kako bi se najmlađoj i najdugovječnijoj klijentici uručili prigodni darovi, a za okupljene je u kratkom glazbenom programu pjevala HPD Jeka.

K.S.

 
13.07.2017.

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Interes mladih iznad očekivanja

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Samoborski centar za mlade, Bunker, svoja je vrata otvorio krajem travnja, a u prva dva mjeseca, prema podacima Pučkog otvorenog učilišta Samobor, različite aktivnosti imale su ukupno 11.239 posjetitelja, što je brojkom gotovo trećina broja stanovnika Samobora. Stoga u POU Samobor zaključuju da su mladi u Samoboru napokon dobili prostor za sebe, a da se čekanje isplatilo pokazuje njihov interes za programe koji se u Bunkeru provode. To i ne čudi budući da sve aktivnosti predlažu sami, a djelatnici Pučkog otvorenog učilišta, na čelu s ravnateljicom Jelenom Vojvodom, pomažu im u realizaciji programa.

Kao što su pokazale i ankete, najviše mladih zainteresirano je za programe zabave i opuštanja, tako je 9 partyja posjetilo preko 4.100 posjetitelja, a gotovo isto toliko mladih redovito posjećuje i chill out zonu. Velik broj mladih posjetitelja, njih više od 600, našlo je u Bunkeru odgovarajući prostor za učenje, a posjećeni su i kulturni programi. Tako je 11 filmskih projekcija posjetilo 487 posjetitelja, a njih 523 pogledalo je 3 izložbe mladih autora. Na ostalim programima, kvizovima, radionicama, predstavljanjima knjiga, turnirima, kao i programima drugih organizatora, sudjelovalo je više od 1.300 posjetitelja.

I u ljetnim danima Bunker je otvoren za mlade koji se ovdje mogu družiti svakim danom od 10 do 22 sata, osim ponedjeljka, a na jesen se očekuju nova uzbuđenja i programi.

I.H.

 
13.07.2017.

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Vratile se rode!

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Nakon mnogo godina u Svetu Nedelju je stigla bijela roda. Iako samo privremeno roda je stigla u potrazi za hranom vjerojatno s područja općine Klinča Sela. Njezin dolazak veseli jer roda je simbol očuvanih prirodnih staništa, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

Po dojavi zabrinutog građana da se na području livade ispod crkve Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji protekla dva dana nalazi roda koja ne leti, djelatnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije izašli su na teren.

Radi se o odrasloj jedinki, potpuno zdravoj, koja je na popularno zvanoj "cvjetnoj livadi" pronašla velike količine hrane jer je u tijeku košnja livade. Učestala je pojava da roda hoda iza kosilice i lovi skakavce i ostale kukce koji nakon košnje ostaju bez zaklona, što je i ovdje bio slučaj. Inače, bijela roda preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane (vodozemaca, gmazova, riba, glodavca, kukca, i sl.).

Svi građani koji negdje ugledaju rodu to mogu javiti ustanovi Zeleni prsten, posebno ako na nozi bijele rode primjete prsten. Podaci s prstena otkrivaju da li je roda prstenovana u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji, kad je došla na svijet, pokazuju njeno kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Iako je nekad na području Samobora i Svete Nedelje bilo roda, zadnjih desetak godina ih se susreće izuzetno rijetko. Dolazak ove rode veseli i za željeti je da će možda već sljedeće godine neka roda izgraditi svoje gnijezdo ovdje, a Svetonedeljčanima donijeti mnogo djece.

M. Glasnović

 
13.07.2017.

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Šljunčara Rakitje kao siguran dom za čigre

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Upravljačko tijelo sa slovenskim i hrvatskim vodećim partnerima potpisalo je 4. srpnja 2017. u Slovenskoj Bistrici ugovore o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Program suradnje Slovenija – Hrvatska ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade ili samo posjećuju programsko područje. U okviru 2. roka odobreno je 12 projekata u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja.

Jedan od odobrenih projekata je Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) koji je prijavljen na Prioritetnu os 2: Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa, Specifični cilj: Očuvanje i obnova biološke raznolikosti i promicanje usluga ekosustava. Nositelj projekta je Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a partneri Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Udruga BIOM iz Hrvatske te Nacionalni inštitut za biologijo i Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Glavni cilj projekta je povećanje stupnja očuvanosti kontinentalnih populacija crvenokljune čigre (Sterna hirundo) na područjima Natura 2000 u Hrvatskoj i Sloveniji kroz dugoročno osiguranje uvjeta gniježđenja. Novim pristupom, postavljanjem nepropusne podloge na šljunkovite otoke i izgradnjom splavi (platforme), povećat će se površina povoljnih gnjezdilišta u slovenskom i u hrvatskom dijelu projektnog područja. Ove aktivnosti će se provesti na četiri lokacije – Ptujska akumulacija (Natura 2000 Drava u Sloveniji), akumulacija Ormož (Natura 2000 Dravske akumulacije), šljunčara Abesinija (Natura 2000 Sava kod Hruščice) i šljunčara Rakitje uz Savu u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 579.182,35 EUR. Udio troškova aktivnosti JU Zeleni prsten u ukupnoj vrijednosti projekta je 40.910,00 EUR (7,25 posto), a iznos koji mora osigurati iznosi 6.136,50 EUR. Planirani datum početka projekta je 1. rujan 2017., a završetak 29. veljače 2020. godine.

Ovaj projekt je nastavak i potvrda trogodišnje suradnje Zavoda za ornitologiju HAZU-a i Javne ustanove Zeleni prsten u provođenju monitoringa crvenokljunih čigri na području šljunčare Rakitje.

M.G.

 

Preuređena Zabina poslovnica u Šmidhenovoj 1 otvorila vrata građanima

U prva dva mjeseca rada Bunker posjetilo više od 11.200 mladih posjetitelja

Nakon dugo vremena u Svetoj Nedelji uočene bijele rode

Projekt Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave (ČIGRA) počinje u rujnu

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.