07.04.2017.

Udruženje obrtnika Samobor, Grad Samobor i samoborske srednje škole prezentirali programe za upis učenika osmih razreda u srednje škole

I osmaši buju došli!

U dvorani samoborskih srednjih škola je u petak, 7. travnja, i ove godine prezentiran program "Dojdi osmaš u Samobor", kojim se učenicima osmih razreda osnovnih škola s našeg područja predstavljaju samoborske srednje škole, ali i srodne zagrebačke škole. Već 5. godinu zaredom ovaj projekt zajednički provode Grad Samobor, Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika i samoborske srednje škole, s ciljem da osmašima olakšaju izbor za nastavak njihovog daljnjeg obrazovanja.

Od 9 do 14 sati oko 500 učenika 8. razreda moglo se upoznati sa zanimanjima i programima koji se nude u Srednjoj strukovnoj školi i Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi u Samoboru, a svoje prednosti i obrazovne programe predstavile su i Elektrotehnička škola, Graditeljska tehnička škola i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija iz Zagreba. Poziv budućim srednjoškolcima da im se priključe u radu uputila je i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, a izostala je ove godine Gimnazija Antuna Gustava Matoša, koja svoj program osmašima kani predstaviti uskoro.

Učenike, nazočne ravnatelje i nastavnike pozdravili su predsjednik Udruženja obrtnika Marijan Karlović i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, nakon kojih su se svojim budućim đacima obratili ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan i ravnateljica ETUŠ-a Mirjana Kroflin.

Svi su govornici redom, uz upućene želje djeci za uspješan nastavak školovanja, naglasili važnost izbora onog zanimanja koje će im prije svega omogućiti stručnost, ali i prosperitet i financijsku neovisnost, što je posebno važno u nesigurnom ekonomskom ozračju u kojemu sada živimo.

A što se toga tiče, upravo samoborske strukovne škole prednjače u izvrsnosti postavljajući nove standarde i šireći programe temeljem kojih, uz opće obrazovanje, učenici stječu i praktična znanja u odlično opremljenim učionicama te na praksi kod vrsnih samoborskih obrtnika.

Naši osmaši su, nakon što su dobili prigodne promotivne materijale koje su škole za njih pripremile na svojim štandovima, obišli i specijalizirane učionice kako bi se što bolje upoznali sa svakim od zanimanja i programa koji im se nude u samoborskim srednjim školama.

M.K.

 
07.04.2017.

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

Bez uvijanja o Crkvi, svećenicima i duhovnosti

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

U povodu četvrte godišnjice pontifikata pape Franje, naša sugrađanka, dr. Jadranka Brnčić, predavačica na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, 2016. napisala je podeblju knjigu naslova Biti kršćanin s papom Franjom, koju je u četvrtak, 6. travnja, predstavila u samoborskoj Gradskoj knjižnici.

Neka vas ne obeshrabri obujam ove knjige, jer u njoj dr. Brnčić temeljito, bez uvijanja i stručno govori o Crkvi, svećenicima, duhovnosti i promjenama koje je tijekom svojeg dosadašnjeg pontifikata među katolike unio papa Franjo.

Knjiga počinje poglavljem Parezija, što doslovno znači sve govoriti, odnosno govoriti slobodno i otvoreno, a parezija je antička govorna figura koju govornik koristi kada govori o neugodnim istinama koje se tiču pojedinca i društva.

Smatrajući kako je danas parezija itekako potrebna, ne samo u Crkvi, koja je do dolaska pape Franje toliko okoštala u sustavu u kojem se riječi sve više razlikuju od djela, ali i vlastitom licemjerju, Jadranka Brnčić propituje uvriježene tradicije koje su danas u raskoraku sa životom vjernika i same Crkve te nudi dijalog.

O knjizi dr. Brnčić vrlo pohvalno govorio je i naš žumberački vikar Mile Vranešić, koji je, uz brojne primjere kojima je papa Franjo svojim načinom rada unio svojevrsni nemir u svećeničke redove, podsjetio i na Drugi vatikanski sabor, održan 60-ih godina prošlog stoljeća, čije su najvažnije odluke bile otvaranje Crkve prema modernom društvu, vjernicima i drugim svjetskim religijama, a čemu, po svemu što smo do sada mogli iz medija saznati, teži i papa Franjo.

U razgovoru s posjetiteljima koji su nazočili predstavljanju ove knjige, dr. Brnčić dodatno je pojasnila svoje stavove i mišljenja, kao i potrebu da napiše ovu knjigu.

Knjiga je to koja "talasa", naglasio je vlč. Vranešić, a mi ćemo za poticaj da knjigu i pročitate, dodati i naslov iz jednog od poglavlja - Franjo razvezuje čvorove.

M.K.

 

Udruženje obrtnika Samobor, Grad Samobor i samoborske srednje škole prezentirali programe za upis učenika osmih razreda u srednje škole

Dr. Jadranka Brnčić u Gradskoj knjižnici predstavila svoju knjigu Biti kršćanin s papom Franjom

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.