23.06.2017.

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Svečano položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima

Dva dana uoči Dana državnosti, u petak, 23. lipnja, u Parku domovinske zahvalnosti, ispred spomenika poginulim braniteljima, održana je svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Nakon što je HPD Jeka otpjevalo himnu, minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima, čija su imena tradicionalno pročitana prije polaganja vijenaca.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Samobora, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, policije, vatrogasaca, roditelji te rodbina i prijatelji.

Ispred Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje o značaju ovog praznika govorio je Rudolf Jedvaj.

On je naglasio kako je prije 27 godina najvažnije bilo stvaranje slobodne, demokratske, suverene i neovisne hrvatske države. Taj strateški cilj hrvatskog naroda i hrvatske države je ostvaren, ali se kasnije hrvatska država našla pred brojnim iskušenjima u kojima se nalazi i danas kada treba ostvariti drugi temeljni cilj politike, a to je gospodarski sigurnija, sretnija i za građane prosperitetnija, socijalna i pravednija država.

- Nakon ratnih godina hrvatski su branitelji očekivali poštenu vlast koja će promijeniti nakaradni gospodarski model pretvorbe i krađu tvornica i imovine, da će zatvoriti kriminalce i ratne profitere, da će modernizirati i pojeftiniti državu i da će to biti država građana kojima će služiti državni aparat. Danas se, nažalost, hrvatski branitelji bore samo za "golu egzistenciju", suočavajući se s ovrhama, bankovnim kreditima i iseljenjima iz vlastitih domova - zaključio je Rudolf Jedvaj.

Prisutne je na značaj Dana državnosti RH podsjetila i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je posebno naglasila da su poginuli branitelji u hrvatsku državu utkali ono najvrednije - svoje živote.

Prigodnu molitvu predvodio je samoborski župnik Davor Štuljan, a svečanost je završena glazbenim programom HPD-a Jeka.

R.Š.

 

Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002