17.02.2017.

Dječji fašnik i ove godine jamči dobru zabavu

Fašnički provod za 2500 djece

Više od 2500 djece iz vrtića i osnovnih škola te onih starijih iz srednjih škola predstavit će se tijekom dva fašnička vikenda na Dječjem fašniku.

Već u petak, 17. veljače, oko 18,30 sati na glavnom gradskom trgu predstavit će se maskirane grupe samoborskih srednjoškolaca iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Srednje strukovne škole, Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole te Centra Lug.

Prvog fašničkog vikenda u subotu, 18. veljače, na Trgu fašničkih velikana (glavni gradski trg) nastupit će gostujuće grupe iz Zagreba i okolice, a u nedjelju, 19. veljače, u 10,20 nastupaju Dječji zborovi Pikići i Samoborček, a od 11 sati kreće povorka dječjih vrtića, dok u 12,30 počinje predstava Maša i prijatelji Balansovih plesnih grupa. Na Trgu Srakinih mališana (Trgu Matice hrvatske) u subotu i nedjelju od 10 do 17 sati u Maloj dvorani Galerije Prica održavat će se JumpingClay radionice i predstave Laboratorija zabave, dok će se na pozornici od 10 sati odvijati predstave Šarenog svijeta i Udruge Antuntun. U 11 će sati u kino dvorani biti prikazan Lego movie. Na klizalištu će se u subotu, 18. veljače, u organizaciji KHL Srake odvijati sad već tradicionalne fašničke sportske discipline Metloboj i Krafling, od 15,30 sati.

Drugog fašničkog vikenda u subotu, 25. veljače, na Trgu fašničkih velikana od 10 sati predstavit će se gostujuće dječje grupe, dok u 11 sati na Trgu Srakinih mališana starta Srakotrk, orijentacijska utrka po centru Samobora u organizaciji OK Japetić. U nedjelju, 26. veljače, program Dječjeg fašnika sadrži nastup Dječjeg zbora Smješak od 10,40 te od 11 sati maskiranu povorku grupa osnovnih škola. Djeca i odrasli potom će od 13 sati moći uživati u nastupu Cirkuske udruge Razbibriga. Također, i drugog fašničkog vikenda na Trgu Srakinih mališana od 10 do 17 sati odvija se program JumpingClay radionica i predstave Laboratorija zabave u Maloj dvorani Galerije Prica te predstave Šarenog svijeta i Udruge Antuntun na maloj pozornici od 10 sati. U 11 sati u kino dvorani bit će prikazan dječji film Anka Brazilijanka.

Detaljan program nalazi se na www.fasnik.com.

Najrazglednica Dječjeg fašnika

I ove godine Samoborski fašnik i Hrvatska pošta nastavljaju suradnju u potrazi za najrazglednicom Dječjeg fašnika.

Hrvatska pošta omogućila je posjetiteljima Fašnika sudjelovanje u natječaju putem mobilne aplikacije ePostcard. Potrebno je samo besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju s web adrese: www.epostcard.hr i na Samoborskom fašniku pronaći atraktivan kadar Dječjeg fašnika. U par klikova od fotografije fašničkih aktivnosti djece kreirajte atraktivnu razglednicu, upišite adresu Turističke zajednice grada Samobora (Trg kralja Tomislava 5, 10430 Samobor) uz napomenu "Za nagradni natječaj Najrazglednica Dječjeg fašnika" i navedite osobne podatke (ime i prezime, adresu, e-mail adresu, broj mobitela). Natječaj traje od 17. do 28. veljače, a rezultati će biti objavljeni u četvrtak, 9. ožujka, na www.fasnik.com i www.posta.hr. Najatraktivnija razglednica znači i vrijednu nagradu, u ovom slučaju mobitel.

Pravila natječaja dostupna su na www.fasnik.com.

 
17.02.2017.

Oproštajna misa za preminulog vlč. Stjepana Drugčevića

Otišao voljeni župnik

Oproštajna misa za preminulog vlč. Stjepana Drugčevića

U četvrtak, 16. veljače, u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Rakovom Potoku župljani su se oprostili od svojeg voljenog župnika vlč. Stjepana Drugčevića. Svetu misu u prepunoj župnoj crkvi predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije i župnik župe Presvetog Srca Isusova u Rakovom Potoku Stjepan Drugčević umro je u utorak, 14. veljače, u Rakovom Potoku u 72. godini života i 46. godini svećeništva.

Vlč. Drugčević rođen je 18. kolovoza 1945. u Dijankovu, župa Križevci. Nakon srednje škole u Križevcima i položene velike mature te odsluženoga 18-mjesečnog vojnog roka, upisuje se na zagrebačku bogosloviju i zaređen je za svećenika 27. lipnja 1971. U jesen, 23. rujna 1971. godine preuzima službu župnog vikara u župi sv. Blaža u Zagrebu.

Zbog pastoralnih potreba javlja se dobrovoljno za upravitelja župe sv. Petra u Zaprešiću od 3. rujna 1973. godine, s tim da još 4 naredne godine ostaje i u službi župnog vikara u župi sv. Blaža u Zagrebu.

Službu župnika župe sv. Petra u Zaprešiću obnaša do 3. rujna 1986. godine. Od 14. rujna 1986. godine pa do 28. kolovoza 2004. godine obnaša službu upravitelja župe sv. Nikole biskupa u Bistri. bOd 1. srpnja 2001. godine do 2004. godine obnaša službu dekana Zaprešićkoga dekanata.

Župnikom župe Presvetog Srca Isusova u Rakovom Potoku imenovan je 29. kolovoza 2004. godine i na toj službi ostaje sve do svoje smrti.

S.S.

 
17.02.2017.

Učnici OŠ Milana Langa posjetili zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva

Gledali izbijanja visokih napona i osjetili miris ozona

Učenici osmih razreda koji pohađaju izbornu nastavu informatike posjetili su u četvrtak, 16. veljače, pod vodstvom učiteljice informatike Arijane Volmost i učitelja fizike Tihomira Ivanca, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Dočekali su ih Ana Sović Kržić, Anamari Nakić i Tomislav Jagušt te ih proveli kroz Zavod za visoki napon i Zavod za telekomunikacije, na kojima su im pokazali dio istraživanja koji se provode na fakultetu.

U laboratoriju za visoki napon učenici su gledali izbijanja visokih napona kroz nekoliko pokusa i osjetili miris ozona, a u laboratoriju za telekomunikacije imali su priliku isprobati VR naočale, doživjeti svijet stanica u tijelu, upravljati računalom pokretom bez dodira. Sve to izazvalo je veliko uzbuđenje i veselje, jer nemaju baš svaki dan prilike isprobati tako nešto. Poželjeli su vidjeti kako izgleda laboratorij za obnovljive izvore energije, ali, nažalost, to tada nije bilo moguće, pa su samo nakratko uživali u pogledu s 12. kata zgrade u kojoj se obavljaju sva ta ispitivanja.

Krenuli su zatim prema učionicama, na radionice o mrežama računala i LEGO Mindstorms robotima. Kako su bili podijeljeni u dvije grupe, svi su učenici aktivno sudjelovali u radionicama. LEGO Mindstorms bio je pun pogodak gdje su učenici osim sastavljanja robota isprobali i njihovo programiranje. To je postao pravi izazov, ali i natjecanje u tome tko će uspjeti riješiti postavljeni zadatak što točnije.

Na radionici i o mrežama računala učenici su na vrlo zanimljiv način čuli kako su mreže nastale i kako one funkcioniraju, te su se prisjetili i gradiva iz 6. razreda. Najzabavnije na toj radionici je bilo praktično objašnjenje rada mreže kroz igru pomoću loptica, papirića s brojevima i trakama na podu.

Na kraju svega svi su bili jako umorni, ali i zadovoljni onime što su vidjeli, isprobali i naučili.

I.M.

 
17.02.2017.

Zagrebačka županija sufinancira troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje

3.290.000 kuna za razvoj pametnih gradova

Zagrebačka županija sufinancira troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje

Zagrebačka županija i ove godine, putem javnih poziva ukupne vrijednosti 3.290.000 kuna, nastavlja sufinancirati troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje, izradu projektne dokumentacije te izradu Strategija razvoja pametnih gradova na području županije. Javni pozivi su otvoreni do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2017. godine.

Od navedenog iznosa 2,2 milijuna kuna osigurano je gradovima i općinama s područja županije za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije u 2017. godini za projekte koji će se financirati iz fondova i programa EU. Izrada projektne dokumentacije neophodan je preduvjet za prijavu razvojnih i kapitalnih projekata na EU natječaje, a visina iznosa sufinanciranja utvrđivat će se sukladno indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Svaki prijavitelj može prijaviti najviše 4 dokumenta za sufinanciranje, a maksimalan iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 280 tisuća kuna.

Također za jedinice lokalne samouprave, ali i pravne osobe kojima je osnivač Zagrebačka županija, izuzev trgovačkih društava, otvoren je milijun kuna vrijedan Javni poziv za sufinanciranje tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje u 2017. godini. U smislu ovog natječaja Županija će sufinancirati stručnu pomoć konzultanata za identifikaciju i evaluaciju projektnih ideja, pripremu projekata te izradu potpune prijave na EU natječaj. Maksimalni iznos potpore po jednom prijavitelju iznosi 30.000 kuna, a sama visina potpore ovisi o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište prijavitelja.

S ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva, razvoja poduzetništva, posebice u sektoru informacijsko-komunikacijske (IK) tehnologije, te podizanju kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IK tehnologija, Županija je osigurala 90.000 kuna za sufinanciranje izrade Strategija razvoja pametnih gradova na svom području.

Iz Zagrebačke županije pozivaju gradove, općine i pravne osobe koje zadovoljavaju uvjete natječaja da svoje prijave dostave preporučenom pošiljkom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Ulica grada Vukovara 72/VI, 10000 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u Pisarnici na 6. katu.

Tekst javnih poziva, upute za prijavitelje, potrebne izjave i prijavni obrasci nalaze se na web-stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a mogu se podići i u Upravnom odjelu za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju na adresi: Ulica grada Vukovara 72/VI, Zagreb. Više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6052-860.

M.B.

 
17.02.2017.

Naš poznati sugrađanin Zvonimir Jakobović u Gradskoj knjižnici predstavio svoju novu knjigu

Sve o brojevima i brojkama

Naš poznati sugrađanin Zvonimir Jakobović u Gradskoj knjižnici predstavio svoju novu knjigu

Velik broj članova Rotary cluba Samobor, Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, Društva inženjera i tehničara Grada Samobora i korisnika Gradske knjižnice, okupio se u četvrtak, 16. veljače, na predstavljanju nove knjige našeg uglednog sugrađanina i istaknutog člana spomenutih udruga i institucija Vladimira Jakobovića naslova Brojevi i brojke.

O knjizi koja na znanstveno-popularan način prikazuje povijesne, civilizacijske i kulturne činjenice o brojevima i brojkama te neke neobične primjene brojeva i brojki, kao i njihovu simboliku, uz samog autora govorili su Stjepan Črnjak, predsjednik samoborskog Rotary cluba i Društva inženjera i tehničara, voditeljica Povijesnog odjela Matice hrvatske Samobor Sandra Sinkovića, a u ime nakladnika Kiklos – Krug knjige d.o.o. iz Zagreba ovo izdanje predstavio je njegov urednik i recenzent prof.dr.sc. Zvonko Benčić.

Jakobović je svoju knjigu predstavio kao neobičnu priču o brojevima i brojkama kakvu niste mogli čuti u školi niti na fakultetu, a posebna je i njezina naslovnica, na kojoj je čuveni Dürerov bakrorez iz 1514. godine, Melankolija 1, koja se čuva u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Naime, za ovu naslovnicu je izvučen magični kvadrat s brojkama koje u takozvanoj magičnoj konstanti, po vertikalama, horizontalama i dijagonalama, daju uvijek zbroj 34. Taj magični kvadrat ima i drugih svojstava, a pri dnu sadrži brojku koja obilježava godinu nastanka slike.

Predstavljanje Brojeva i brojki glazbeno je upotpunila naša mlada gitaristica Marija Crljen.

M.K.

 

Dječji fašnik i ove godine jamči dobru zabavu

Oproštajna misa za preminulog vlč. Stjepana Drugčevića

Učnici OŠ Milana Langa posjetili zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagrebačka županija sufinancira troškove tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje

Naš poznati sugrađanin Zvonimir Jakobović u Gradskoj knjižnici predstavio svoju novu knjigu

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002