22.05.2017.

14. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

Samoborski vinari ponovno ovjenčani uspjesima

14. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

Iznimno velik broj uzoraka pristiglih iz vinogorja Zagrebačke županije na 14. po redu ocjenjivanje u Sveti Ivan Zelinu potvrdio je zanimanje vinogradara i vinara za vrednovanjem onoga čemu su podarili gotovo sve svoje slobodno vrijeme. Vina su kvalitetom itekako zadovoljila kriterije ocjenjivanja pa je tako dodijeljen velik broj zlatnih medalja za kvalitetu. Ukupni šampioni su vlasnici OPG-a Đurinski iz Zaprešića za svoj Traminac - izbor prosušenih bobica.

Pokazali su se i samoborski vinogradari i vinari. Zlatnu medalju za svoj Cabernet sauvignon osvojio je Ivica Rozjan. Zlatna medalja našla se i u rukama Marijana Sokolovića, koji je dobio zlato za Rizvanac, kao i za svoj Cabernet sauvignon, koji je ovaj put prezentiran izvan konkurencije. Iz OPG-a Pavlin zlatnim medaljama nagrađena su dva bermeta, a uspjelo je to za bermet i Sandiju Slaku. Silvanac zeleni donio je srebrno odličje OPG-u Mahović, a za istu sortu i Dragutinu Ščukancu. Tomislav Žaler za Sauvignon i Marijan Radulović za Rajnski rizling osvojili su srebrne medalje. Srebro su još uzeli Graševina OPG-a Mahović i Portugizec bijeli Damira Kirina. Jurici Hržiću za Sauvignon i Sandiju Slaku za Chardonnay pripale su brončane medalje.

U aktivnosti ocjenivanja vina Zagrebačke županije uključeni su i novinari, koji svake godine dodjeljuju svoje nagrade za Rajnski rizling i Chardonnay. Naslov šampiona u konkurenciji Rajnski rizling pripao je OPG-u Branka Crnića iz Zaprešića, a srebrna medalja našla se i u rukama Marijana Radulovića iz Samobora.

Neizvjesno je bilo i u konkurenciji za novinarsku nagradu sorte Chardonnay, a šampion dolazi iz OPG-a Jarec iz Zeline. Dva srebra imaju vlasnici iz samoborskog vinogorja - Davor Sirovica (Plešivica-Okić) i Sandi Slak (Samobor).

Još jednom se pokazalo da vina samoborskog vinogorja spadaju među najbolja u županiji, ali i daleko šire. Konačno, velike izložbe u zemlji i inozemstvu na koje odlaze samoborski vinogradari i vinari bit će, vjerujemo, tek potvrda ovih rezultata.

F.S.G.

 
22.05.2017.

U Samoboru održan radni sastanak Mreže Sava Parks

Ujedinjeni za Savu

Predstavnici organizacija iz 4 zemlje Savskog sliva okupili su se 19. svibnja na radnom sastanku Mreže Sava Parks u Samoboru, nastavljajući suradnju na očuvanju rijeke Save, koje je započela 2014. godine. Tema sastanka bila je prijava projekta "Zajedničko upravljanje invazivnim vrstama u slivu rijeke Save" na Program transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020. Cilj projekta je smanjiti fragmentaciju ekosustava i poboljšati povezanost staništa transnacionalnog ekološkog koridora rijeke Save razvijanjem sektorskih mjera za praćenje, kontrolu i iskorjenjivanje invazivnih vrsta na zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Važno je predlagati mjere za usklađivanje sektorskih politika radi poboljšanja upravljanja koridorima i obnove staništa u slivu rijeke Save.

Predviđeno vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci, od travnja 2018. do ožujka 2021. godine. Vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura.

Na Svjetski dan močvara i močvarnih staništa, 2. veljače 2015. godine, predstavnici 20-ak institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su "Deklaraciju mreže Sava Parks". Taj datum smatra se i početkom djelovanja Mreže Sava Parks.

Potpisnice su potpisivanjem deklaracije preuzele odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe.

M.G.

 
22.05.2017.

Kraljici Hrvata i dalje odani

Za Kraljicu, spremni!

Treću nedjelju u svibnju tradicionalno se na Palačniku uz pil Majke Božje, Kraljice Hrvata, okupe hodočasnici sa svih strana, planinari, vikendaši i domaći mještani koji obrađuju okolne vinograde. Tako je to običaj od 1933. godine kada je Društvo katoličkih muževa podiglo pil Majke Božje.

Ovogodišnje proštenje započelo je ulaznom procesijom koju su na samom vrhu Palačnika formirali bratimi Bratovštine Kraljice Hrvata te stigli među okupljene vjernike koji su ih dočekali uz sam pil. Svečanu misu predvodio je domaći župnik vlč. Darko Banfić potaknuvši vjerničko mnoštvo na čuvanje vjerskih obilježja na našim bregima, jer su to mjesta gdje svaki putnik Bogu može izreći molitvu i zahvalu. I upravo je vlč. Darko sve okupljene potaknuo na zahvalu za osobni život. Na kraju mise promoviran je poklič Bratovštine Kraljice Hrvata koji glasi: "Vitezovi Bratovštine Kraljice Hrvata, za Kraljicu, spremni! Kraljici vjerni!"

Na misi je pjevao zbor iz župe Rude, a u narodnim nošnjama sudjelovali su i članovi Društva svetog Izidora Seljaka, koji već sedmu godinu zaredom obilaze proštenja obučeni u tradicionalnu seljačku nošnju želeći okupljene svojim primjerom potaknuti na čuvanje narodne nošnje i kršćanskih korijena.

Domaćini, članovi Bratovštine Kraljice Hrvata i Bratovštine svetog Martina pripremili su nakon mise agape za sve prisutne, koji se održao na obližnjoj livadi. Pjesma i veselje odzvanjali su Palačnikom sve do kasnih popodnevnih sati, a i kasnije iz kleti i vikendica razasutih uokolo.

Radovan Librić

 
22.05.2017.

Završen 7. Cirkuski ulični festival u Samoboru – CU'FUS

Četiri dana novih cufusarija

Od 18. do 21. svibnja trajao je ovogodišnji 7. po redu CU'FUS - Cirkuski ulični festival u Samoboru, koji je i ove godine ponudio niz noviteta i iznenađenja. Na glavnom gradskom trgu i u parku kod Samoborskog muzeja CU'FUS je kroz bogat program ponudio brojne predstave i performanse majstora cirkuske umjetnosti. Osim naših udruga Antuntun i Razbibriga, koje su uz Turističku zajednicu grada Samobora i organizatori festivala, nastupili su i umjetnici iz Austrije, Slovenije, Španjolske, Francuske te balkanskih zemalja, a brojni posjetitelji svih uzrasta mogli su uživati u interaktivnim sadržajima te se i sami okušati u nekoj od prikazanih vještina.

Nakon kišne subote, sunčana nedjelja je bila idealna za veliko finale, koje je u večernjim satima kod Muzeja priredio CirkoBalkana Kaos Cabaret.

Obzirom da su svi programi bili besplatni, gledatelji su rado u šešire i kutije umjetnika ubacivali donacije, na čemu su im majstori cirkusarija zahvaljivali dodatnim izvedbama.

M.K.

 
22.05.2017.

24. Dan otvorenih vrata Vinogradarsko vinarske udruge Samobor

Pojelo se, popilo i nazdravilo najboljima

Već tradicionalno druženje vinogradara i vinara znane samoborske udruge i ovaj je put u svemu opravdalo organizaciju Dana otvorenih vrata. Prezentacija i degustacija vina nagrađenih nakon ocjenjivanja pridonijela je da se druženje velikog broja prijatelja dobre kapljice u samoborskoj Brenti, uz neizostavan paprikaš otegne do večernjih sati 20. svibnja.

- Za sve naše prijatelje i dobronamjernike pripremili smo preko 100 litara paprikaša - s ponosom je rekao poznati samoborski vinar Marijan Geušić, koji je ovaj put imao priliku, uz svoje prijatelje Stjepana Sirovicu i Sandija Slaka prezentirati i umijeće pripremanja kvalitetnog obroka.

- Za naš paprikaš (koji je nestao u samo tri sata, op.a.) uptorijebili smo 30 kg svinjetine i srnetine, zatim 10 kg luka,6 kg mrkve, 3 kg celera, 5 kg šampinjona, 2 kg paprike i vreću krumpira, što su glavni sastojci, a ima tu i tajni u još nekim dodacima o kojima ne govorimo - dodao je Geušić.

Vino je nakon jela itekako dobro sjelo. Moglo se kušati čak 106 uzoraka sortnih, miješanih ružičastih ili pak crvenih vina, ali i samoborskog bermeta.

- Uvjeren sam da smo ponovno pokazali da znamo i možemo - rekao je predsjednik udruge Marijan Žganjer.

Naši vinogradari i vinari zaista se imaju čime podičiti.

Dodijeljene su medalje za uspješnost. Tako je šampion izložbe vina od 22. travnja Marijan Žganjer sa svojim vinom sorte Chardonnay, za koje je dobio i zlatnu medalju. Isto tako šampion je i njegov Cuvee bijeli.

Marijanu Sokoloviću pripao je naslov šampiona za Cabernet Sauvignon, dok je u konkurenciji aromatiziranih vina naslov šampiona za bermet osvojio Marijan Mihelić. Mihelić svoju prozvodnju od cca 300 litara bermeta duguje nasljeđu svoje obitelji. Kako je sam rekao, sve se prenosi s koljena na koljeno, pa tako do današnjih dana. Tajna recepta? Postoji, ali se ne odaje... barem za sada.

Zaključak je jasan - dečki, kapla je prava i daj Bog da je bu čim više.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 

14. ocjenjivanje vina Zagrebačke županije

U Samoboru održan radni sastanak Mreže Sava Parks

Kraljici Hrvata i dalje odani

Završen 7. Cirkuski ulični festival u Samoboru – CU'FUS

24. Dan otvorenih vrata Vinogradarsko vinarske udruge Samobor

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.