29.04.2017.

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora

Za pokazane vještine nagrađeni i pljeskom

Da Samoborci uvijek mogu računati na svoje vatrogasce ako im, nedajbože, neka od njihovih intervencija zatreba, pokazali su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, koji su u subotu, 29. travnja, u suradnji s kolegama iz dobrovoljnih vatrogasnih društava, prvi put od preseljenja u zgradu na prostoru bivše Vojarne Taborec organizirali Dan otvorenih vrata JVP-a.

Iako su i dan prije u goste pozvali djecu iz vrtića i škola, ali im je kiša pokvarila planove, naši su vatrogasci bili i više nego ugodno iznenađeni velikim odazivom Samoboraca, koji su iskoristili sunčano subotnje prijepodne i došli s djecom u posjet svojim vatrogascima. I djeca i njihovi roditelji zaista su uživali, jer su mogli sjesti za volan velikog vatrogasnog vozila ili gumenog čamca za spašavanje, isprobati kacige i odijela vatrogasaca, crijevima "gasiti" zamišljenu vatru i upoznati se sa sustavom dojave i brojevima koje trebaju upamtiti da bi pozvali vatrogasce, nakon čega su im pravi profesionalci tijekom pokazne vježbe gašenja požara na vozilu pokazali kako se to zaista radi.

U drugom dijelu programa vatrogasci su iz ugašenog vozila spašavali unesrećenog vozača, a za brzinu i vještine koje su pokazali nagrađeni su i zaluženim pljeskom.

Kroz cijeli program Dana otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe posjetitelje je vodio zapovjednik Mladen Žitković, koji je na početku pozdravio sve prisutne i posebno zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, zahvalivši još jednom gradskim čelnicima na velikoj brizi za vatrogasce, nakon čega su njegovi kolege vatrogasci udovoljavali željama mališana i odgovarali na brojna pitanja koja su im bila postavljena.

Samoborski vatrogasci iskazali su se i kao dobri domaćini pripremivši za sve prigodnu okrepu, uz koju su se još dugo nastavili družiti sa svojim gostima i sugrađanima.

M.K.

 
29.04.2017.

Samoborski majalesi u novom ruhu

Ni negda baš se bilo loše, al nam ni sad ni puno bolše!

Od sredine 19. stoljeća, zalugom tadašnjeg gradonačelnika Ljudevita Šmidhena i ostalih znamenitih Samoboraca, traje uređenje park šume ponad samog centra grada na Anindolu, poznatije kao Anin-perivoj. Početak je to i majalesa, građanske tradicije kićenja zdenaca i izvora vode ispod Staroga grada na Vugrinščaku, poznatih proštenja ispred crkvica skrivenih u šumi i okupljanja na uređenom Tancplacu, gdje se, naravno, i plesalo.

Već niz godina tradicija se polako obnavlja, park šuma i staze se sustavno uređuju, a ni Tancplac više nije prazan. Inicijativa je krenula iz Udruge Oživljena povijest Samobora, a priključili su im se i Javna ustanova Zeleni prsten, Šumarija i Komunalac, Turistička zajednica grada Samobora, Udruga Etno-fletno i brojni drugi Samoborci kojima je stalo da cijeli prostor ponovno oživi i vrati svoj stari sjaj.

I ove godine, u petak, 28. travnja, učenici samoborskih škola, članovi udruga i brojni građani krenuli su, kiteći izvore bukovim grančicama, od Vugrinščaka do Tancplaca, gdje je održan središnji dio manifestacije.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović pozdravila je i uvažene goste, među kojima su bili i gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, županijski pročelnik Ante Mandarić te pročelnica Ksenija Čuljak. Zahvalila je svima koji sudjeluju u projektu obnove Anin-perivoja, a posebno Miroslavu Ivanščaku, Milanu Žegarcu Peharniku i Gradu Samoboru, jer projekt obnove upravo je dobio građevinsku dozvolu, temeljem koje se mogu prijaviti na fondove EU za sredstva kojima će urediti park.

Uz poznate samoborske pjesme posvećene Anindolu, koje je otpjevala Đurđica Pleše Vujica, i Vrazove stihove (Milan Žegarac Peharnik), na Tancplacu su građanske plesove 19. stoljeća najprije zaplesali članovi Plemićke mladeži iz Zaprešića u svojim prekrasnim krinolinama i odorama. Lagani, profinjeni koraci i plemićko držanje mladih gospa privukli su i ostale posjetitelje, koji su ovom prilikom dobili i profesionalnu poduku iz valcera, poloneze, slavonskog kola, ali i uvriježenog protokola kako se odnositi prema damama.

Naš pročelnik Frankić, koji je na početku obećao i daljnju podršku Grada projektu uređenja parka, odlično se snašao i u plesu.

Na kraju su svi zajedno pogledali i film Tko pjeva, zlo ne misli, dobro se zabavili i uživali u domaćim kolačima iz radionice Marije Lindić i njezinih kolegica iz Udruge Etno-fletno.

M.K.

 
29.04.2017.

Zagrebačka županija potiče poduzetništvo

3,2 milijuna kuna poduzetnicima

Zagrebačka županija potiče poduzetništvo

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 3,2 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u 2017. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 29. svibnja ove godine.

Prijaviti se mogu mikro i mali subjekti malog gospodarstva, a za pojedine mjere i srednji subjekti malog gospodarstva koji su registrirani isključivo kao obrti, a koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije.

Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000 kn do 100.000 kn.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 29. svibnja 2017. godine. Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail v.ljubesic@zagrebacka-zupanija.hr i uog@zagrebacka-zupanija.hr.

Također, kako bi zainteresiranim poduzetnicima olakšali postupak prijave na natječaj, Upravni odjel za gospodarstvo održat će javne konzultacije u prostorijama Zagrebačke županije u srijedu, 3. svibnja, petak, 12. svibnja i utorak, 23. svibnja 2017. godine od 9:00 do 11:00 sati.

Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, P.P. 974, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

M.B.

 
29.04.2017.

Za Zagrebačku županiju proglašena elementarna nepogoda

Zahvaćeno 8 gradova i 14 općina

Za Zagrebačku županiju proglašena elementarna nepogoda

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za 8 gradova i 14 općina s područja Zagrebačke županije zbog vremenske nepogode, nastale u razdoblju od 20. do 23. travnja 2017. godine, uzrokovane mrazom koji je na navedenom prostoru nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine: Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pušća i Rugvica.

Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

M.B.

 

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora

Samoborski majalesi u novom ruhu

Zagrebačka županija potiče poduzetništvo

Za Zagrebačku županiju proglašena elementarna nepogoda

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.