09.12.2005.

U Poduzetničkom centru održan informativni skup o neformalnim načinima ekonomskog udruživanja

Udružiti se i uspjeti

U Poduzetničkom centru održan informativni skup o neformalnim načinima ekonomskog udruživanja

U dvorani Poduzetničkog centra u Bregani održano je 8. prosinca informativno predavanje o clusterima. Iako je po riječima Silve Lamot, tajnice Udruženja obrtnika Grada Samobora, sastanak održan na traženje samoborskih sekcija gumara, kožara, metalaca i krojača, odaziv je bio prilično slab. To je istaknuo i Darko Terihaj, direktor Poduzetničkog centra koji je otvorio ovo edukativno druženje. On je istaknuo da će upravo programe koji u sebi sadržavaju elemente clustera u vremenu koje dolazi podupirati i hrvatska Vlada i Europska zajednica te je poželio da se i Samobor uključi u te tokove budućnosti sa svim specifičnostima koje naš kraj ima. Potom je najavio gostujućeg predavača, Zlatka Pavičića iz Hrvatske gospodarske komore, koji je održao vrlo iscrpno predavanje o tome što su to clusteri te koje su njihove prednosti. A cluster je, da sažmemo predavanje, neformalna grupacija ljudi, obrtnika (i)ili tvrtki koji se neformalno udružuju, ujedinjuju i potpomažu iz ekonomskih interesa. Radeći zajedno, nadopunjujući se, dijeleći posao, udruživanje u clustere osigurava konkurentnost na tržištu ili, kako je stvar radikalizirao Juraj Petrić, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, udruživanje u clustere bit će u budućnosti jedina mogućnost izlaska na tržište. Kako su među slušateljima predavanja bili i Mladen Guliš i Milan Suban, oboje uspješni poduzetnici, za očekivati je u budućnosti i veći odaziv drugih proizvođača.

Nenad Kobasić

 
09.12.2005.

Kinčenje dva nova neuobičajena bora na glavnom gradskom trgu

Klinci okitili božikovinu

Kinčenje dva nova neuobičajena bora na glavnom gradskom trgu

U blagdane pred nama samoborski trg krasit će dvije božikovine. Kao i svake godine čast i zadovoljstvo da ga okite pripalo je djeci samoborskih osnovnih škola i vrtića. Učenici OŠ Samobor, OŠ Bogumila Tonija te klinci iz vrtića Grigor Vitez prionuli su svojski 8. prosinca na kićenje crnogoričnih ljepotana. Iako je već zima dobrano naoštrila zube, djeca su, uz svesrdnu pomoć gradonačelnika Filipca koji im je marljivo dodavao licitarske ukrase, u rekordnom roku završila posao te navalila na vrući čaj i kekse koji su ih čekali ispred slastičarnice.

N.K.

 
09.12.2005.

Sastanak koordinacije osnovnih škola i lokalne zajednice posvećen smanjenju zlostavljanja i nasilja u školama

Treba nam savjetovalište!

Sastanak koordinacije osnovnih škola i lokalne zajednice posvećen smanjenju zlostavljanja i nasilja u školama

U jednoj od učionica Osnovne škole Samobor održan je drugi po redu sastanak predstavnika OŠ Rude, OŠ Samobor, lokalne zajednice, policije, predstavnika udruga i predstavnika medija, a povodom provođenja UNICEF-ovog programa Stop nasilju u školama.

Gotovo istom sastavu ljudi koji su bili prisutni i na prvom sastanku, priključile su se Tanja Milek, nova ravnateljica OŠ Rude i Sanja Lukežić, pedagoginja iste škole.

Nakon što su svi govornici izrazili zadovoljstvo dosadašnjim načinom provođenja programa, sudionici sastanka podijelili su se u radne grupe, gdje se razgovaralo o daljnjem provođenju programa. Istaknuto je da se pokazala velika potreba za savjetovalištem u Samoboru gdje bi pomoć mogla potražiti nasilna djeca i njihovi roditelji, ali i žrtve nasilja.

Juro Horvat, tajnik samoborskog i županijskog sportskog saveza, u ime 47 sportskih udruga, predložio je da naredne godine svi članovi ovih sportskih udruga nose na natjecanjima majice s natpisima kojima se propagira nenasilje.

Samoborski "bobi", Slobodan Pantelić, obavijestio je okupljene da će kontakt policajci, nakon što polože još neke tečajeve, držati predavanja vezana za program nenasilja svim razredima osnovnih škola i vrtićkim grupama.

S novim radnim zadacima krenulo se među djecu.

Nenad Kobasić

 
09.12.2005.

Obilježena 30. godišnjice rada samoborskog Kluba starijih osoba

Najbolje godine tek slijede!

Obilježena 30. godišnjice rada samoborskog Kluba starijih osoba

Klub za brigu o starijim osobama osnovan je 20. studenog 1975. godine kao Gerijatrijski klub pri Kliničkoj bolnici dr. Mladena Stojanovića u Zagrebu. Tada je brojio 32 člana. Odmah je organizirana i podružnica u Samoboru, a od ondašnjih članova još je samo 5 živih: Dragica Paar, Adela Senica, Anica Venne, Marija Vuletić i Božica Gaal. Matični klub pri bolnici vodio je brigu o samoborskoj podružnici, a članovi su, osim drugih pogodnosti, imali i besplatne preglede u bolnici.

U prvi Odbor samoborske podružnice izabrani su Gašpar Kumer za predsjednika, Jelena Mažuran za tajnicu, Alojz Tkalčić, Mato Bosanac, Rudolf Kanceljak, Dragica Paar i Nada Belan. To su bili članovi utemeljitelji.

Prvu pomoć Klubu je pružio Mijo Lisec, odnosno SIZ socijalne skrbi, zatim Crveni križ, Mjesna zajednica Samobor, Općina Samobor, Sindikat Samobor, SIZ zdravstva, Samoborska banka, poduzeća SA-MA, Vimat, Aris, Samoborka, Chromos, Ress Brković, Tehnoplast, Saki te obrtnici Neda i Marko Šebalj, Mladen Širok, Himzo i Maja Musemić, Dragica Vrbenski i mnogi drugi.

Uz takvu pomoć Klub je mogao proširiti svoju djelatnost: brigu o bolesnim, nemoćnim i nezbrinutim članovima, ali i nečlanovima, patronažnu pomoć stručnih osoba, rekreacijske vježbe u sportskoj dvorani OŠ B. Tonija, besplatno korištenje Gradske knjižnice (knjige je dovozio čak i kombi), organizaciju priredbi povodom 750. obljetnice Grada Samobora, izložbe ručnih radova i narodnih nošnji u Samoborskom muzeju i drugo.

Klub je osnovao i pjevačku skupinu, koja se kasnije stopila s HPD Jeka, a u Klubu su gostovala brojna kulturno umjetnička društva: TD Ferdo Livadić, HPD Jeka, VA Samoborke, skupine školske djece, Matica hrvatska sa svojim sekcijama, dječji pjevački zborovi, KUD Kustošija, KUD Maksimir...

Sami članovi kluba pripremili su također dva igrokaza: Samoborske dogodovštine i Babica je zbetežala, članice Julije Mihelić. Obje predstave prikazivane su i u Staračkom domu Svetice.

Za Domovinskog rata Klub se izuzetno angažirao u pomaganju Crvenom križu, zbrinjavane su izbjeglice, sortirala se humanitarna pomoć, a sedam članica za svoj je humanitarni rad dobilo i zahvale Crvenog križa.

Sve ove godine bez prestanka se članovi Kluba brinu za svoje članstvo, pogotovo za one koji su na minimumu egzistencije - obilaze se, pruža svekolika pomoć i pomoć pri smještaju u domove.

Klub odlično surađuje s Udrugom umirovljenika, čiju dvoranu koriste za svoja okupljanja, a za uzvrat se nabavljaju namirnice, drva i sve drugo potrebno našim starijim građanima. Također, članovi su Humanitarne mreže Hrvatske.

Za članove boljeg zdravstvenog stanja organiziraju se izleti u zemlji i van nje. Tako su članovi kluba mogli posjetiti Krakov, Prag, Beč, Rim, Veneciju, Lourdes, a sudjeluje se i na karavanama hrvatskih umirovljenika. Organiziraju se i natjecanja u prikladnim sportovima i igrama.

Posebno se ističu i ponosni su nastupima na Samoborskom fašniku. Od 1976. godine izrađuju kostime iz vlastitih sredstava, a grupno nastupaju i u Senju, Opatiji, Novom Vinodolskom, Rijeci, Topuskom, Čakovcu... Taj rad prepoznat je i od Turističke zajednice Grada Samobora, ali i od Samoborskog poglavarstva, koji zadnjih godina doniraju Klubu sredstva za tu namjenu. Posebno uspješni kostimi - Licitarsko srce i Licitarska beba - izloženi su i u Rukotvorinama na zagrebačkom Jelačić placu, a tri kostima poklonjena su Samoborskom muzeju.

Sve izneseno govori o potrebi rada s ljudima u trećoj životnoj dobi, a o priznanjima za njihov rad govori i velik broj prisutnih članova i gostiju koji su došli čestitati i prisustvovati svečanosti koja se održala 5. studenog.

Prisutni su bili u ime Samoborskog muzeja Ivanka Brekalo, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, dr. Slavko Lovasić, Ranka Novosel, zatim predstavnici Udruge umirovljenika i Gradskog društva Crvenog križa i mnogi drugi.

Svi prisutni odali su priznanje organizaciji rada Kluba starijih osoba, cijelom odboru i svim članovima, a posebno predsjednici Kluba Ljubici Braja, koja doslovno živi za svoj Klub.

O ovoj obljetnici Ljubica Braja dala je i svoj pjesnički prilog:

Izgradili smo brod ljubavi.

Uplovio je u more prijateljstva.

Vodili ga hrabri kapetani, kormilari i brodari.

Plovio je kroz bure, oluje i orkane,

ali se uvijek vraćao u domaće strane.

Jer ljubav mornara je jača od svih nedaća.

Ona srca grije, veže duše, nevolje pobjeđuje.

Ranka Novosel

 

U Poduzetničkom centru održan informativni skup o neformalnim načinima ekonomskog udruživanja

Kinčenje dva nova neuobičajena bora na glavnom gradskom trgu

Sastanak koordinacije osnovnih škola i lokalne zajednice posvećen smanjenju zlostavljanja i nasilja u školama

Obilježena 30. godišnjice rada samoborskog Kluba starijih osoba

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002