15.05.2005.

Završeni sukobi unutar samoborskog HSS-a

Repinec potpisao za HDZ

Završeni sukobi unutar samoborskog HSS-a

U prostorijama samoborskog HDZ-a održana je konferencija za medije na kojoj su o zbivanjima u HSS-u i njihovim refleksijama na međustranačke odnose na samoborskoj političkoj sceni govorili donedavni predsjednik HSS-a Berislav Repinec i predsjednik HDZ-a Tomislav Masten.

Masten je u uvodnom izlaganju pojasnio da su se pokazala točnim njihova stalna upozoravanja na nepotizam u samoborskom Poglavarstvu i na dodjeljivanje javnih poslova poduzećima u vlasništvu članova Poglavarstva ili njima bliskim osobama, a o svemu tome svjedoči i sukob u HSS-u, koji je, prema Mastenu, nastao baš na tim osnovama.

O tome je podrobnije govorio suspendirani predsjednik HSS-a Berislav Repinec, koji je rekao da se HSS u Samoboru rascijepio na dvije struje; onu koja u obnašanju vlasti vidi isključivo svoj interes i onu koja ga nema i ne traži. U HSS-u se, nažalost, nametnula ova prva struja, koja je, u suglasju sa županijskom organizacijom provela čistku koja je rezultirala padom ugleda jedne od najjačih stranaka u Gradu. U Poglavarstvu je, svaki put kad se suprotstavio sukobima interesa, bio nadglasan, a nezakoniti poslovi nastavljaju se i dalje. I sada, pred same izbore, Grad obavlja poslove za koje nema sve valjane dozvole.

Za vrijeme njegovog vođenja stranke HSS je, prema Repinčevim riječima, narastao do 600 članova u 25 ogranaka, a sada, uz njega i nekolicinu njegovih istomišljenika iz vrha HSS-a, iz stranke izlaze cijeli ogranci.

A kamo odlaze, pokazao je sam Repinec potpisavši pred novinarima pristupnicu u HDZ. Tomislav Masten naglasio je tom prilikom da je HDZ time još više ojačan i da sada s velikom sigurnošću može računati na pobjedu na narednim izborima.

Na press konferenciji je bilo riječi i o kaznenoj prijavi zbog prisvajanja, odnosno nezakonitog raspolaganja stranačkim novcem u visini od 150.000 kuna, koju je protiv Repinca podnio povjerenik za Gradsku organizaciju samoborskog HSS-a Žarko Adamek. Repinec je demantirao bilo kakve malverzacije novcem, potkrijepivši to blagajničkim izvještajem koji je podijelio novinarima.

Robert Škiljan

 
15.05.2005.

Press konferencija samoborskog HSS-a

Repinec nas je odvlačio u HDZ!

Press konferencija samoborskog HSS-a

Svega nekoliko minuta po završetku HDZ-ove, počela je i pressica samoborskog HSS-a na kojoj su bili povjerenik stranke Žarko Adamek, nositelj liste na izborima Josip Berčić, te kandidati na listi Pavao Grom i Ljiljana Jenko. Žarko Adamek je komentirao razloge sukoba u HSS-u i suspenziju Repinca s mjesta predsjednika. - Radi se o dugotrajnim pokušajima, koji se stalno ponavljaju i kojima je cilj utopiti HSS u HDZ, a to je ovaj put efikasno spriječeno - rekao je Adamek. Sada će u HSS-u zavladati mir, o čemu svjedoči brojnost i sastav lista HSS-a za predstojeće izbore, na kojima HSS ima velike ambicije.

Pavao Grom je demantirao masovni odlazak članstva, kazavši da se radi o 20 do 25 članova koji odlaze s Repincem, ali da im zbog toga pristupa i stotinjak novih članova. Grom je upoznao nazočne i s podizanjem kaznene prijave protiv Repinca zbog neovlaštenog trošenja financijskih sredstava stranke, a istakao je da su stranački izbori, kada je za predsjednika izabran Repinec, bili sumnjivi. Izborna komisija loše je odradila svoj posao, budući da su kasnije ubačeni listići na kojima je bilo zaokruženo Repinčevo ime.

Time će se, ukoliko ih bude volja, u HSS-u baviti i nakon izbora, a za dva do tri dana vidjet će se tko je iz svih tih sukoba profitirao.

Robert Škiljan

 

Završeni sukobi unutar samoborskog HSS-a

Press konferencija samoborskog HSS-a

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002