01.05.2005.

Treća eko – akcija Ekološkog društva Žumberak

Uklonjeno 400 kubika otpada!

Treća eko – akcija Ekološkog društva Žumberak

"EKOLOŠKA KRIZA JE PONAJPRIJE KRIZA MORALA I ISTINSKI PREZIR SPRAM ČOVJEKA" (papa Ivan Pavao II.)

U organizaciji Ekološkog društva Žumberak, nakon više mjeseci priprema, u subotu 16. travnja 2005. na gotovo cijelom području Žumberka i porječja Kupčine do ispod Krašića, uz financijsku potporu Zagrebačke županije, provedena je treća velika eko-akcija uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode u kojoj je sudjelovala cjelokupna lokalna zajednica i brojne interesne skupine s više od 400 sudionika: predstavnici lokalne samouprave, lokalno stanovništvo (stari i mladi), članovi Ekološkog društva Žumberak i planinari iz planinarskih društava Vihor, Kapela i Sisak, članovi Udruge za boljitak sela župe Grabar, članovi ogranka Krašić PPP Lijepa naša iz Osnovne škole bl. kardinala A. Stepinca, štićenici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, članovi Kluba mladih SUVAG, ribiči ŠRD Jastrebarsko, članovi DVD Gornja Vas i Višći Vrh, te ljubitelji prirode iz Zagreba, Samobora i Jaske.

Pozive lokalnom stanovništvu uputili smo kroz stotine osobnih kontakata, putem lokalnih radio postaja (Jaska i Samobor) s 500 letaka i plakata, oglasom u Glasniku, a zamolili smo pred Uskrs i župnike iz Krašića i Žumberka da pozovu vjernike u eko-akciju.

Zamjenika gradonačelnika Grada Samobora Željka Koščicu zamolili smo da samoborsko komunalno poduzeće Komunalac odveze prikupljeni otpad sa samoborskog područja Žumberka na recikliranje u C.I.O.S., te na službeno odlagalište, a Miljenko Rebić, tajnik MO Žumberak, te Duško Stić iz Komunalca zamoljeni su da skrbe za brzi odvoz prikupljenog otpada.

Čelnici Općina Žumberak i Krašić, Nikola Hranilović i Matija Ilijanić, preuzeli su odvoz prikupljenog otpada preko svog koncesionara Eko-flora s područja svojih općina, a voditelj cijele eko-akcije je skrbio da što veće količine prikupljenog otpada budu odvezene od strane C.I.O.S.-a na recikliranje.

Dan prije eko-akcije podijeljeno je 900 vreća, 520 radnih rukavica i oko 600 sendviča prethodno imenovanim voditeljima eko-akcije u 70 zona diljem cijelog Žumberka. Jedna zona je obuhvaćala selo ili nekoliko kilometara potoka ili određene dionice (ispod) cesta.

U eko-akciji su sudjelovali tijekom dva dana s teškom mehanizacijom za utovar i istovar glomaznog otpada i svojim djelatnicima Hrvatske ceste - Ceste Karlovac d.d. Drugi dan njihova rada financirala je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije.

Traktorima s vitlima, kao i sa svojim djelatnicima, sudjelovale su Uprave šuma Karlovac - Šumarija Krašić, pod vodstvom Damira Gnjilca, kao i Uprava šuma Zagreb - Šumarija Samobor, pod vodstvom Srećka Juričića. Hrvatsko šumarsko društvo dalo je na raspolaganje kombi kojim je iz Kostanjevca do Sopota prevezena jedna skupina volontera - planinara.

Osobito je vrijedna donacija autobusnog prijevoznika Samoborček iz Samobora, kojoj je na čelu Božo Grgurić, koji je spremno ustupio 2 autobusa za prijevoz volontera – planinara, članova Ekološkog društva Žumberak iz Zagreba, do Kostanjevca, a potom su oba autobusa razvažala volontere po zonama uklanjanja otpada na cjelokupnom području Žumberka u sklopu općina Krašić i Žumberak, te Grada Samobora.

Zbog nabujale Kupčine i vlažnosti područja uz obale odgođena je za mjesec dana velika akcija uklanjanja oko 100 olupina automobila uz obale Kupčine od Pribića do Karlovačke ceste, koju će pod vodstvom Mire Vlašića izvesti Vodoprivreda Karlovac, a prikupljene olupine otpremit ćemo u C.I.O.S. na recikliranje. Međutim, na tom potezu u području Pribića uklonjen je sitniji otpad, a u akciji je sudjelovalo 7 ribiča predvođenih Nikolom Bauerom, a akciju je snimio i OTV.

Od pozvanih, u akciji ove godine nije sudjelovala jedino Javna ustanova Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Najteži dio posla je organizacija tako obimne akcije i, dakako, izvlačenje s vitlima glomaznog otpada, uključivši i automobilske olupine iz provalija, gudura, potoka i drugih teško dostupnih mjesta. Više ekološki osviještenih ljudi radilo je sa svojim bagerima, osobito čelnik Općine Žumberak Nikola Hranilović, te Milan Morduš, oba iz Sošica, a znatan broj mještana sudjelovao je u eko-akciji sa svojim traktorima prevozeći prikupljeni otpad na privremena sabirališta. Lijep je primjer kako su tri generacije obitelji Kekića s elanom uklanjali otpad iz Talanskog brijega. Po završetku eko-akcije osobito mi je bilo drago čuti iskusnog vatrogasca iz DVD Gornja Vas, kako mu je bilo veliko zadovoljstvo sudjelovati u eko-akciji, jer su u jednom danu složno uklonili velike količine kroz puno godina odbacivanog krupnog otpada ispod ceste za Mrzlo Polje.

Upravo to je najpoželjniji učinak ove eko-akcije; da se uz uklanjanje otpada razvije snažna svijest kod lokalnog stanovništva i drugih korisnika prostora o nužnosti čuvanja zaštićene prirode od svih vrsta zagađenja.

Članovi ED Žumberak i planinari iz zagrebačkih društava Kapela i Vihor, kao i sisačkog planinarskog društva HPD Sisak sudjelovali su u čišćenju na brojnim lokacijama, ukazujući lokalnom stanovništvu vlastitim primjerom kako se treba odnositi prema zaštićenoj prirodi.

To je osobito došlo do izražaja u Stojdragi, gdje se pozivima upućenim plakatima, lecima i usmeno voditelju čišćenja od mještana nitko nije odazvao, jer su taj dan bili zaokupljeni drugom akcijom. Tako su Stojdragu pred Jurjevo pod vodstvom Miljenka Rebića čistili članovi ED Žumberak – planinari iz Siska, a Stojdražani će zasigurno odlučiti da i sami nešto ubuduće učine za bolji okoliš svoje Stojdrage, tradicionalnog planinarsko - izletničkog odredišta i Jurjevskog prošteništa! Inače, ove treće godine provođenja eko-akcije, odziv lokalnog stanovništva je bio znatno veći, te je od oko 400 sudionika eko-akcije više od pola njih bilo iz redova lokalnog stanovništva.

Po završetku eko-akcije za sudionike je, osim sendviča, na dvije lokacije priređena bogata zakuska s veselicom. Donatori prehrane volontera eko-akcije su: SUPERKONZUM - Jastrebarsko, Klaonica, prodaja i prerada mesa Milivoj Medven iz G. Prekrižja, Trgovina na veliko i malo mesnim proizvodima iz Krašića Željka Štajcera, ŽE-MA - PVC stolarija iz Krašića Josipa Rajakovića, LD Fazan iz Krašića, LD Jastreb iz Kostanjevca, LD Kuna iz Kalja i Pekara Mikuš iz Krašića.

Dodajmo na kraju da je Ekološko društvo Žumberak u protekle tri eko-akcije (2003., 2004. i 2005.) uz financijsku potporu Zagrebačke županije, uspjelo organizirati uklanjanje oko 300 tona glomaznog i sitnog otpada, te oko 250 olupina automobila iz zaštićene prirode Žumberka. Sela, potoci i šume su danas bitno čišći i uređeniji. Ostali su uglavnom seoski deponiji u koje su žitelji odlagali otpad, jer nisu imali drugog rješenja. Procjenjujemo da na oko stotinu lokacija diljem Žumberka ima još najmanje 500 tona otpada, kojega bi, uz lokalno stanovništvo, trebale uklanjati profesionalne radne ekipe uz pomoć mehanizacije i direktnog utovara u kamione za odvoz na recikliranje. Broj olupina automobila bitno je smanjen, premda još po selima ima trajno "parkiranih" automobila bez registarskih tablica! Barem što se tiče uklanjanja napuštenih automobila zakonodavac bi mogao uvesti strože mjere, jer na osnovi broja motora i šasije moguće je uz suradnju MUP-a, otkriti zadnjeg vlasnika i naplatiti mu odvoz, a još bolje rješenje bi bilo da se odvoz na reciklažu plaća vrijednošću olupine! Od 2004. godine svaki vlasnik vozila uz tehnički pregled pri registraciji uplaćuje za Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Novčana sredstva iz spomenutog Fonda bi se morala trošiti za zbrinjavanje olupina automobila!

Zahvaljujemo svima koji su ove godine dali svoj doprinos eko-akciji uklanjanja otpada iz zaštićene prirode Žumberka, nakon koje ED Žumberak nastavlja akciju uređivanja sela, okućnica i vrtova Žumberka raspisivanjem nagradnog natječaja u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije za:

1. lijepo uređenu kuću, okućnicu – cvjetnjak

2. cvjetni balkon, cvjetni prozor

3. cvjetnjak – park u selu, te za još 7 kategorija!

uz geslo:

ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ - VIŠE CVIJEĆA MANJE SMEĆA!

Josip Šintić Zlatko

voditelj eko-akcije

 
01.05.2005.

Jasenovac nakon 60 godina

Komemoracija na fašističkom stratištu

Jasenovac nakon 60 godina

Državni vrh i mnoštvo ljudi, pretežno preživjeli logoraši i njihova rodbina, položili su 24. travnja vijence i svijeće u spomen stradalima na fašističkom stratištu logora u Jasenovcu.

Tužna lica posjetitelja pažljivo su slušala riječi predstavnika svih nacionalnosti, a posebno govor premijera Sanadera koji je istakao da se ovakvo zlo više nikada ne smije ponoviti i ne smije zaboraviti, a da se prava istina o broju žrtava treba utvrditi bez manipulacija brojkama. Sanader je strogo odijelio antifašizam od komunizma, te dodao da je pobjeda antifašizma utkana u temelje današnje moderne i suvremene Europe i Hrvatske.

Ovakav stav Hrvatske vlade pozdravio je i Slavko Goldstein, koji je u ime Židova govorio na ovom skupu.

Komemoracija je nastavljena molitvama svih vjerskih predstavnika, na četiri jezika.

Intoniranje hrvatske himne izazvalo je poseban dojam i potaklo zatomljene emocije kod preživjelih logoraša. Jedan od njih objasnio je to sljedećim riječima: "Kad bi se vidjela sva krv koja je prolivena za našu današnju domovinu Hrvatsku, od Jasenovca, pa do danas, onda bi umjesto zelene imali crvenu travu, jer tu je i krv moga unuka".

Uz tihi razgovor s preživjelim logorašima zaboravila sam na vrijeme i na naš autobus, koji je čekao samo mene. Zahvaljujem svima, a posebno organizatorima, na strpljenju i razumijevanju.

Anica Jednar - Jähn

 

Treća eko – akcija Ekološkog društva Žumberak

Jasenovac nakon 60 godina

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002