04.08.2005.

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak

ČUVAM SVOJE GORJE

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak

Već treću godinu za redom Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje organizira besplatni Eko-kamp Čuvam svoje gorje za djecu koja žive na području Parka. Ovogodišnji Eko-kamp održao se krajem lipnja i početkom srpnja u Eko-centru Budinjak. Sudjelovalo je desetoro djece viših razreda osnovnih škola koja žive u različitim dijelovima Parka.

Djelatnici Parka zajedno sa stručnim vodičima i civilnim ročnicima organizirali su raznovrsne radionice u kojima su djeca imala priliku koristiti se suvremenom tehnologijom – kompjutorima, digitalnim fotoaparatima, GPS uređajem, multimedijom, bat-detektorom, mikroskopima i slično. Djeca su istraživala život u lokvi, tražila noćne životinje i proučavala zanimljive krške fenomene kao što su špilja, ponor, rasjed i krške stijene. Posjetili su arheološka nalazišta i iskapanja koja su u tijeku u Budinjačkom polju. Ti su nalazi svjetski prepoznatih vrijednosti, a datiraju iz starijeg željeznog doba (prije 3.000 godina). Uz to, savladali su i snalaženje u prirodi uz pomoć karte, kompasa i GPS-a u uzbudljivoj potrazi za blagom, a okušali su se i u postavljanju šatora.

Po završetku Kampa, djeca su okupljenim roditeljima prikazala što su sve radila u proteklih pet dana. Uz pomoć kamera, fotoaparata i kompjutora svo su vrijeme bilježili događaje, sami napravili kratki šaljivi film, PowerPoint prezentaciju, te Internet stranicu Kampa koju ćete i vi kroz nekoliko dana moći posjetiti na www.ppzsg.org. Djeca su za dugo sjećanje na Eko-kamp od Parka dobila prigodne majice, CD Kampa s fotografijama i ostalim uradcima, te posebna priznanja za sudjelovanje. Isto tako, National Geographic Junior darovao im je šestomjesečnu pretplatu na svoj časopis.

Kao i svake godine, troškove Kampa pokriva Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, te je za sudionike Kamp bio potpuno besplatan. Redovitim organiziranjem ovakvih kampova želja Javne ustanove je razviti kod djece osjećaj ponosa na svoj zavičaj, naučiti ih promatrati svoj okoliš kroz oči istraživača, te ih međusobno upoznati i potaknuti na druženje. Na taj način stvara se trajna poveznica i suradnja s lokalnim stanovništvom. Zato pozivamo da se već krajem iduće školske godine prijavi čim više djece iz svih područja Parka prirode na idući Eko-kamp Čuvam svoje gorje.

Iva Antolić,

voditeljica kampa

 
04.08.2005.

Mladi Farkaševca uređivali okoliš

Misli globalno – očisti pred svojom kućom

Mladi Farkaševca uređivali okoliš

Bivše mjesne zajesnice, nestale na izborima 1993., vraćene su zakonski prošle godine u život pod imenom mjesnih odbora, sa nešto promijenjenim, manjim ovlaštenjima. Sada, poslije izbora na kojima se glasalo i za predstavnike te najlokalnije vlasti, konstituiraju se njihova izabrana izvršna tijela.

Tako je bilo i u Farkaševcu, gdje je na konstituirajućoj sjednici izabrano novo vodstvo i donesen plan rada s posebnim naglaskom na dovršenje vodovodne mreže te uređenje okoliša i okupljališta mladih iz mjesta i okolice.

I to bi bila jedna od mnogih istih, konstituirajućih vijesti da grupa mladih iz Farkaševca nije sve shvatila vrlo ozbiljno i odmah se prihvatila posla. Organizirali su akciju uređenja mjesta te uredili ulaz u mjesto, okoliš stare škole i školsko igralište i pritom se odlično zabavljali.

Ako su ovakve, hvale vrijedne, inicijative mladih na lokalnoj razini, znak i pokazatelj da će se nešto dobro početi događati i na višim razinama vlasti – dobro nam se piše.

N.K.

 

EKO KAMP u Eko-centru Budinjak

Mladi Farkaševca uređivali okoliš

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002