07.06.2005.

4. olimpijski festival dječjih vrtića Grada Samobora

Olimpijada radosti

4. olimpijski festival dječjih vrtića Grada Samobora

Samoborski športski savez po četvrti put je organizirao Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Samobora. Priredba je održana u četvrtak, 2. lipnja, na gradskom stadionu, a započela je u devet sati smotrom 276 malih natjecatelja i donošenjem olimpijske baklje. Baklju je donio uspješni samoborski karatist Davor Mrzak. Festivalu su nazočili i predstavnici Grada Samobora, Hrvatskog olimpijskog odbora i sportskih udruga i saveza, a gradonačelnik Žarko Adamek proglasio je igre otvorenima. Boje Samobora predstavljali su vrtići iz Perkovčeve, Preradovićeve, Bregane i Mlinske, a od ove godine festival postaje pravi olimpijski, pa su se za medalje natjecali i vrtići iz općina Križ i Sveta Nedelja. Olimpijski festival održavao se pod sloganom Što se nauči u djetinjsvu nikad se ne zaboravlja i s ciljem da približi djeci iskonske vrednote olimpizma, a naročito onu najvažniju - Važno je sudjelovati. Djevojčice i dječaci od šest do sedam godina iz šest vrtića natjecali su se u trčanju, skoku u dalj, bacanju loptice i malom nogometu sve do iza podneva, kada su dodijeljena priznanja, pehari i diplome, a olimpijada na kojoj je pobijedila radost, svečano zatvorena.

Nenad Kobasić

 
07.06.2005.

U Slavoniji održan 28. festival hrvatske tamburaške glazbe

Samoborci nadmašili svu konkurenciju

U Slavoniji održan 28. festival hrvatske tamburaške glazbe

Na 28. festivalu hrvatske tamburaške glazbe mladi Samoborci osvjetlali su obraz našega grada i ponovno pokazali da su u samom vrhu tamburaške glazbe. Na festivalu koji je trajao od 20. do 28. svibnja i održavao se u nekoliko slavonskih gradova, tri samoborska orkestra koja su sudjelovala, osvojila su najbolja mjesta.

Stariji tamburaški orkestar Ferde Livadića pod ravnanjem prof. Siniše Leopolda nastupio je u Vinkovcima i osvojio najviše bodova: 98,8 od 100 mogućih. To im je donijelo već tko zna koju Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića.

Prvo mjesto i Zlatnu plaketu osvojio je i Mlađi tamburaški orkestar Ferde Livadića u kategoriji dječjih orkestara s 97,5 bodova, te je, pod ravnanjem prof. Anamarije Šimičić, bio najbolji u svojoj kategoriji. Mlađi Livadići nastupili su u Osijeku.

U istoj kategoriji, ali ovaj put u Našicama, Tamburaški orkestar Glazbene škole Ferde Livadića, pod ravnanjem Dražena Varge, osvojio je 96,6 bodova (Zlatna plaketa) i plasirao se odmah iza mlađih Livadića. Nastup ovog orkestra pomoglo je Poglavarstvo Grada Samobora i Samoborska banka d.d.. Ravnateljica Glazbene škole, prof. Zdenka Merčep, i roditelji svih 34-ero članova orkestra i ovim putem zahvaljuju se na pomoći.

Žiri koji je ocjenjivao orkestre broji 5 članova, a ocjenjuje se: tehnika sviranja, izražajnost, uravnoteženost odnosa među dionicama, ukupni dojam, dinamika... Svaki je orkestar izveo 4 kompozicije, od kojih najmanje jedna mora biti praizvedba, odnosno izvodi se prvi put za ovu prigodu. Treba spomenuti da je i maestro Siniša Leopold za svoju kompoziciju Snovi i sjećanja osvojio Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića, a Dražen Varga, koji inače vodi TO samoborske glazbene škole, brončanu plaketu za svoju praizvedbu.

Nažalost, medijska praćenost najvećeg festivala na svijetu posvećenog hrvatskom narodnom instrumentu – tamburi, bila je katastrofalna. Na festivalu je sudjelovalo oko 1300 glazbenika, a vijesti o uspjehu naših tamburaša niste mogli pročitati niti u jednom tiskanom izdanju u Hrvatskoj, osim Glasa Slavonije, čija je naklada desetak puta manja od poznatijih dnevnih izdanja.

Nenad Kobasić

FOTO: Mlađi tamburaški orkestar Ferde Livadića

 

4. olimpijski festival dječjih vrtića Grada Samobora

U Slavoniji održan 28. festival hrvatske tamburaške glazbe

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002