21.02.2005.

Samoborski SDP počeo kampanju za lokalne izbore

Saslušati građane i krenuti u bitku za njihove glasove

Samoborski SDP počeo kampanju za lokalne izbore

Socijaldemokratska partija Hrvatske započela je s kampanjom za predstojeće lokalne izbore. U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana je tribina pod nazivom Recite nam!. Cilj tribine bio je u neposrednoj komunikaciji s građanima saznati što oni žele da lokalna uprava učini za njihov bolji život.

Uz predstavnike Gradske organizacije SDP-a gosti tribine bili su Slavko Linić, saborski zastupnik i Palma Posavec Klun, predsjednica Županijske skupštine. Građani su postavljali pitanja o raznim problemima: asfaltnoj bazi, javnom gradskom prijevozu, odlagalištu smeća. Povela se i zanimljiva rasprava o projektu željeznice koji se već dugo najavljuje. No, kako je naglasila Palma Posavec Klun, dok Hrvatske željeznice to ne uključe u svoj program, sve ostaje samo u planu.

Skupu se obratio i Slavko Linić, te obećao veliku borbu SDP-a za lokalne interese svojih birača. Ispričao je svoje iskustvo kao gradonačelnika Grada Rijeke i rekao da upravo lokalni političari najbolje mogu provoditi program stranke.

Gradski čelnici stranke najavili su još ovakvih tribina na kojima će birači iskazivati svoju volju, što SDP mora imati uu program, ako se želi izboriti za povoljnu poziciju na predstojećim lokalnim izborima.

Sanja Horvat

 
21.02.2005.

Izgradnja Hospicija svetog Luke - prve ustanove palijativne skrbi u Hrvatskoj

27. veljače - veliki dobrotvorni koncert

U Hrvatskom liječničkom domu, 15. veljače održana je press konferencija Hrvatskog društva za hospicij - palijativnu skrb, HLZ i Hrvatske udruge prijatelja hospicija, na kojoj je predstavljena akcija za prikupljanje sredstava za izgradnju prve ustanove palijativne skrbi, Hospicija sv. Luke. Za početak realizacije ovog projekta potrebno je prikupiti oko 14 milijuna kuna, a tome će sigurno pomoći i veliki humanitarni koncert koji je u pripremi. Koncert će se održati 27. veljače s početkom u 19.30 u KD Vatroslav Lisinski, pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Zagreba. Osim Simfonijskog orkestra HRT, uz dirigenta Đelu Jusića, pozivu na koncert odazvali su se eminentni glazbenici kao Arsen Dedić, Gabi Novak, Kemal Monteno, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Vanna, Vesna Pisarović, Richard Simonelli, Vlado Kovačić, Ibrica Jusić, Paula Jusić, Drago Diklić, Sandra Bagarić, Petar Grašo, Danijela, Vinko Coce, Danijela Brešković i mnogi drugi.

Na konferenciji su, uz utemeljiteljicu palijativne skrbi, prof.dr. Anicu Jušić, sudjelovali i prim. dr. Egidio Ćepulić – predsjednik HUPH, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb – Zvonimir Šostar, dr. Matija Rimac, v.m. sestra Mirjana Majurec, časna sestra Ruža Andlar, te volonterka Jadranka Zdelić. Okupljenim su novinarima pokušali kratko objasniti što je to čime se bave posljednjih 11 godina. Najvažnije je bilo reći da ovakva ustanova nije "umiralište", već mjesto gdje neizlječivo bolesni pacijenti, te pacijenti s terminalnim bolestima i njihove obitelji mogu kvalitetno uz punu medicinsku skrb dostojanstveno živjeti do trena smrti, a članovi obitelji umirućih dobiti pomoć u žalovanju. Prema riječima prof.dr. Anice Jušić, nakon što je 2003., zahvaljujući aktivnostima povjerenstva za palijativnu skrb Ministarstva zdravstva, palijativna skrb ušla je u Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Članak 81. omogućava organizaciju Ustanove za palijativnu skrb, a ona bi trebala imati tri tijela: hospicijske kućne posjete, ambulantu za bol, te dnevni hospicijski boravak.

- Prostor koji danas imamo kao Regionalni centar hospicija u Hirčevoj 1 u Zagrebu, ne pruža tehničke uvjete za dobivanje suglasnosti sa strane Ministarstva zdravstva i zato smo ponovno krenuli u akciju za dobivanje prostora u kojem to možemo kvalitetno učiniti. Zato nam je pomoć obećao gospodin Šostar, kako bi dobili lokaciju koja nam je obećana još 2000. godine. Radi se o zemljištu u Dubravi, nedaleko bolnice, pored franjevačkog samostana - rekla je prof.dr. Anica Jušić.

Upravo zbog svega navedenog, Grad Zagreb pridružio se ovoj akciji obećanjem osiguravanja zemljišta za izgradnju Hospicija sv. Luke. U ime Grada Zagreba prisutnima se obratio pročelnik za socijalnu skrb.

- Vjerujem da će u bliskoj budućnosti Poglavarstvo donijeti odluku o dodjeli zemljišta za ovu namjenu. Dapače, postoji još jedno zemljište koje smo u međuvremenu našli, a koje je po Generalnom urbanističkom planu upravo namijenjeno za zdravstvene svrhe - to je naše malo iznenađenje danas, na ovoj konferenciji. Ono se nalazi oko 50 m od Opće bolnice Sveti duh. Naime, navodno postoje neki problemi oko imovinsko - pravnih poslova, vezano za zemljište u Dubravi, te ukoliko to ne bude "čisto", imamo rezervnu lokaciju na kojoj možemo pokrenuti cijeli projekt. Grad Zagreb će se aktivno uključiti, jer hospicij je nešto što je civilizacijska tekovina. On je neophodno potreban u Hrvatskoj, gdje bolesnike u terminalnoj fazi neizlječivih bolesti, poglavito one zloćudnih tumora, nemamo gdje smjestiti.

- Zagreb mora biti "svjetionik" za sve ostale gradove - dodala je prof. dr. Jušić - Ako uspijemo osnovati takvu ustanovu za palijativnu skrb, postoji mogućnost da dobijemo "full time" hospicijske timove s kojima možemo ići u pregovore s HZZO-om. Dok to ne budemo imali, ne možemo govoriti o poslu koji može dugo trajati.

Valja napomenuti da se prije svega čeka izmjena Zakona, te vrlo ozbiljno promišljanje i dogovaranje Ministarstva zdravstva i HZZO, oko reguliranja statusa liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, psihologa i sadašnjih volontera o njihovom statusu. Jer, ruku na srce, sve ove godine oni to čine besplatno. Dobije li Hrvatska ovakvu ustanovu, namjera je da se to širi diljem zemlje, pogotovo stoga što je na primjerima ostalih zemalja u Europi dokazano, da se radi o velikim uštedama u zdravstvu. Ovoga se trena sigurno nitko ne pita, koliko bolnicu "košta" terminalni umirući bolesnik, što je šteta, jer palijativnom skrbi i ustanovama hospicijskog tipa, mnogo bi uštedjelo upravo naše skrahirano zdravstvo. I što reći, osim, podržite ovakve akcije, jer ono što nam one svojim učincima donesu odraz je kulture jednog naroda. I odraz svakog od nas kao čovjeka. Jer, ako se ne varam, mi bi u Europu!

Četiri liječnika, dvije sestre

2003. godine u radu hospicijskog tima sudjelovala su četiri liječnika, koja su obradila 81 pacijenta, u 193 kućne posjete. Istovremeno su im pomagale dvije medicinske sestre, u 207 posjeta.

2004. godine i dalje rade četiri liječnika, obrađen je 291 pacijent, u 364 posjeta, dok su dvije medicinske sestre odradile 349 posjeta. Ovdje nisu navedeni posjeti volontera, te duhovna i psihološka pomoć! Svi ovi ljudi imaju vlastite obitelji, a ovo čine u slobodno vrijeme!

Tamara Vrančić Sokač

 
21.02.2005.

Ususret novom Zakonu o predškolskom obrazovanju i novim standardima na tom području

Spremni za promjene

Ususret novom Zakonu o predškolskom obrazovanju i novim standardima na tom području

U samoborskoj Kavani Livadić održan je sastanak predstavnika samoborskih političkih stranaka LS-a i HNS-a s ravnateljicama dječjih vrtića, predstavnicama udruge Roditelja u akciji - Roda, te potencijalnim investitorima u izgradnji vrtića.

Cilj razgovora bio je razmatranje situacije u skrbi o najmlađim članovima društva, a u svjetlu novog Zakona o predškolskom odgoju, koji bi trebao ustanoviti i nove standarde u toj djelatnosti. Naime, kako se predviđa, prema novom će standardu broj djece u vrtićkim skupinama biti znatno smanjen, a to pretpostavlja izgradnju novih vrtića ili/i proširenje postojećih.

Namjera inicijatora sastanka, LS-a i HNS-a, bila je jasna: iz prve ruke čuti sve probleme koji tište ovu prevažnu društvenu djelatnost, ali i procijeniti moguća poboljšanja i perspektive na ovom području.

Dogovoreno je da se priđe izradi dugoročne strategije razvoja predškolskog obrazovanja, u kojoj bi bili definirani svi prioriteti na tom području, kako nas novi zakon ne bi zatekao nespremne. No, potrebno je već sada, u okviru sredstava kojima Grad raspolaže, krenuti s proširenjem vrtića koji za to imaju uvjeta: DV Grigor Vitez u Preradovićevoj i DV Izvor u Mlinskoj. Naravno, uz izgradnju novih gdje je god to moguće.

R.Š.

 

Samoborski SDP počeo kampanju za lokalne izbore

Izgradnja Hospicija svetog Luke - prve ustanove palijativne skrbi u Hrvatskoj

Ususret novom Zakonu o predškolskom obrazovanju i novim standardima na tom području

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002