30.06.2005.

Popravljena cesta Rakov Potok – Mala Gorica

Asfaltira se i poslije izbora

Popravljena cesta Rakov Potok – Mala Gorica

Iako su lokalni izbori već poodavno za nama, radovi na obnavljanju i popravljanju prometnica ne staju. Dugo očekivano i pripremano asfaltiranje ceste od Rakovog Potoka prema Maloj Gorici, koja je uništena prometovanjem velikog broja kamiona s tog područja, ovih je dana privedeno kraju.

I.H.

 
30.06.2005.

Memorijalni vatrogasni kup Pavao Ivanec

U počast preminulom zapovjedniku i predsjedniku

Memorijalni vatrogasni kup Pavao Ivanec

U subotu, 25. lipnja, na nogometmom igralištu NK Sloga u Svetoj Nedelji, održan je vatrogasni Memorijalni kup Pavao Ivanec.

Kup je natjecateljskog karaktera, a održava se u spomen prerano preminulom profesionalnom vatrogasnom zapovjedniku i predsjedniku DVD-a Sveta Nedelja.

Na ovogodišnjem, četvrtom natjecanju, sudjelovalo je 25 DVD ekipa iz cijele Hrvatske, a pobijedili su vatrogasci iz Bilajskih Toplica i ženska vatrogasna ekipa iz Breškog Jalšovca.

N.K.

 
30.06.2005.

Obilježen Dan antifašističke borbe

Cvijeće i vijenci na spomen obilježja

Obilježen Dan antifašističke borbe

Samoborski antifašisti i članovi SAB-a i ove su godine obilježili Dan antifašističke borbe. Posjet spomenicima i spomen područjima trajao je dva dana, 21. i 22. lipnja.

21. su položili vijence pred spomenik nepoznatom partizanu ispred POU Samobor, te nakon toga i kod spomenika u Parku domovinske zahvalnosti. Obišli su spomen obilježja u Svetoj Nedelji, Rakitju, gdje se nalazi još uvijek devastirani spomenik Ivanu Sokolčiću, školu u Kerestincu i Malu Goricu.

Kod grobnice u Stupničkoj šumi zajedno sa zagrebačkim antifašistima prisustvovali su komemoraciji, a cvijeće su položili i na Omladinskom groblju u Rakovom Potoku.

Na kraju obilaska u Galgovu su položili cvijeće kod spomenika i spomen ploče poginulim pripadnicima NOB-a.

Na sam Dan antifašističke borbe zaputili su se na Žumberak, te posjetili i položili cvijeće na spomen obilježja u Otruševcu, Bregani, Grdanjcima i Stojdragi. Posjetili su i Priseku, gdje je bila zajednička slovensko – hrvatska bolnica. Na kraju su stigli i do Budinjaka, do spomenika na kojem su, uz prigodni ceremonijal, položili cvijeće.

U ovogodišnjim je aktivnostima oko obilježavanja Dana antifašističke borbe sudjelovalo sedamdesetak članova SAB-a, a kod bivše bolnice u Priseki bilo je prisutno i dvadesetak antifašista iz Slovenije.

Nenad Kobasić

 
30.06.2005.

U prepunoj križevačkoj katedrali brojni hodočasnici bez daha pratili svečani čin ređenja

Zaređen Danijel Vranešić

U prepunoj križevačkoj katedrali brojni hodočasnici bez daha pratili svečani čin ređenja

Nakon dugogodišnje intelektualno – odgojne formacije (klasične gimnazije, završenog studija teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i dvogodišnje pastoralne prakse) u subotu, 18. lipnja, u križevačkoj katedrali grkokatolički biskup u Republici Hrvatskoj, monsinjor Slavomir Miklovš, zaredio je za svećenika Daniela Vranešića. Kako je đakon Daniel većinu svog pripravničkog pastoralnog iskustva stjecao na području žumberačkih i samoborskih župa nikakvo iznenađenje nije bilo kada je nekoliko autobusa punih hodočasnika iz Samobora i okolice krenulo u Križevce. Među mnogima bilo je i puno pobožne radoznalosti, jer doista je rijetkost biti sudionikom svećeničkog ređenja na ovim prostorima, pogotovo grkokatoličkog. U prepunoj križevačkoj katedrali gotovo bez daha pratio se svečani čin svećeničkog ređenja. Istaknimo tek ono najdojmljivije.

Arhiđakon predvodi ređenika pred biskupa pri čemu ređenik čini tri duboka poklona s glavom do poda. Zatim pred cijelom zajednicom ispovijeda svoju vjeru i obećava poslušnost crkvenom učiteljstvu na čelu s papom i mjesnim biskupom. Nakon toga pristupa oltaru gdje klekne i stavi glavu na oltar, a biskup polaže svoje ruke na ređenikovu glavu i moli Duha Svetoga. Poslije te molitve arhiđakon vodi ređenika tri puta oko oltara, a ovaj svaki puta ljubi uglove oltara. Ovaj puta to je bilo posebno dojmljivo, budući da je taj svečani čin ophoda obavio ređenikov otac, župnik stojdraški Mile Vranešić.

Za mnoge je najdojmljiviji bio trenutak kad budući svećenik legne na pod raširenih ruku u obliku križa, a cijela zajednica moli za ređenika. Nakon toga slijedi biskupova molitva nad ređenikom, poslije koje kandidat dobiva u svjetlu vjere punoću svećeničkog sakramenta. U znak punine sakramenta svećeništva počinje oblačenje novog svećenika i primanje kaleža i liturgijske knjige. Sam obred ređenja bio je toliko dojmljiv da nije bilo nikakvo čudo da je bilo puno emocija i suza. Isto tako, od mnogih vjernika moglo se čuti da nakon ovoga bolje razumiju svećeničko poslanje.

Na kraju svete liturgije djevojčice u žumberačkim narodnim nošnjama mladomisniku pokloniše stručak žumberačkog planinskog cvijeća i tradicionalnu pogaču. Cijelu crkvenu svečanost pratio je mješoviti ćirilometodski zbor iz Zagreba. U poslijepodnevnim satima članovi KUD Žumberčani iz Zagreba za mnogobrojne uzvanike prirediše koncert iz bogatog repertoara.

Stjepan Stanić

FOTO: Svećenički kandidat leži pred oltarom raširenih ruku u obliku križa, što simbolizira njegovo potpuno predanje u službu Bogu

 
30.06.2005.

U Svetoj Nedelji ne žele da im buduću izgradnju određuju urbanisti sa županijske ili državne razine

Sveta Nedelja uskoro grad?

U Svetoj Nedelji ne žele da im buduću izgradnju određuju urbanisti sa županijske ili državne razine

Kako stvari stoje, Općina Sveta Nedelja uskoro bi službeno mogla postati gradom. Takvu je inicijativu na drugoj sjednici 27. lipnja podržalo Općinsko vijeće, uz samo jedan glas protiv i to vijećnika SDP-a Božidara Jedvaja. O samoj ideji govorio je na početku predsjednik Vijeća i donedavni načelnik Krunoslav Markovinović, koji je istaknuo da ideja postoji već duže vrijeme, budući da je Sveta Nedjelja netipična općina i po broju stanovnika i po veličini proračuna. Uskoro bi se pred Saborom moglo naći nekoliko zakona o decentralizaciji, pa i tu Svetonedeljčani žele biti spremni zbog budućih ovlasti. Prije svega se to, kako je rekao Krunoslav Markovinović, odnosi na područje urbanizma. U Svetoj Nedelji ne žele da im buduću izgradnju određuju urbanisti iz županije ili države, jer je do sada bilo već nekoliko problema oko tumačenja Generalnog urbanističkog plana.

Jedan je od razloga ove inicijative i želja očuvanja identiteta, budući da se intenzivnom izgradnjom sve više brišu granice između naselja. Smatra se da će ovo biti jedna od zaštitnih mjera u očuvanju statusa jedinice lokalne samouprave.

Vijećnici su imali nekoliko pitanja i dilema, prije svega o samom postupku i prilagodbama, te o kapacitetima škola i komunalnoj infrastrukturi. Rečeno im je da se teritorijalno ništa ne mijenja, kao niti sam ustroj sadašnje općine. Zbog toga je i sama procedura jednostavna, jer će dokumentaciju proučiti Državni ured za upravu, a odluku donosi Hrvatski sabor.

Pritjecanjem stanovništva računa se i na povećanje proračuna, a kao jedan od važnijih projekata izdvaja se gradnja škole u Rakitju, za što je već predan zahtjev državnom fondu. Načelnica općine Ines Balint istaknula je još jedan važan segment, a to je prilagodba zakonodavstva europskim normama i standardima. Administracija se ne bi povećala, a dobili bi ingerencije za područja zdravstva i školstva. Zamjenik načelnice Zlatko Habdelić dometnuo je kako svaka odluka može izazvati dilemu, ali je vijećnike pozvao da iskažu hrabrost rekavši da je sad pravo vrijeme za ovakvu odluku.

Božidar Jedvaj, koji je jedini bio protiv, smatra da će se ponovno sve morati raditi iz početka, a iskazao je i bojazan da bi uskoro mogli postati jedna od gradskih četvrti Grada Zagreba!

Nakon što je prihvaćena inicijativa o pokretanju postupka za dobivanje statusa grada, općinski vijećnici Svete Nedelje prihvatili su i rebalans proračuna. Biserka Delač, zadužena za općinske financije, u uvodu je novim vijećnicima pojasnila samu strukturu proračuna. Što se rebalansa tiče, nastali višak od 5 i pol milijuna kuna, nastao zbog povećanja stavke od građevinskih dozvola, utrošit će se na pojačano održavanje cesta, izgradnju doma u Maloj Gorici, za projekt dogradnje škole u Rakitju, dodatna sredstva za socijalnu skrb, te za sufinanciranje odvoza kućnog smeća.

Sa sjednice još samo izdvajamo da su umjesto članova Poglavarstva Ratimira Slavića, Stjepana Čakanića i Miroslava Benića, novim vijećnicima postali Josip Jakopač, Miroslav Hriberski i Ivica Pavlić.

Mato Šipuš

FOTO: Božidar Jedvaj - jedini protiv

 
30.06.2005.

Samoborski lavovi za djecu u Klaićevoj

10.000 € dječjoj bolnici

Samoborski lavovi za djecu u Klaićevoj

Velika ovogodišnja akcija Lions kluba Samobor završena je svečanom predajom gotovo deset tisuća eura vrijednih endoskopskih instrumenata dječjoj bolnici u Klaićevoj. U akciji je, uz Lionse, sudjelovalo i poduzeće HKO iz Zagreba, koje posluje s proizvođačem medicinskih instrumenata, tvrtkom Storz iz Njemačke. Predstavnici HKO-a Mario Satinović, te predsjednički odbor Lionsa - Gordana Rubčić, Ančica Bošnjak, Marcel Vuković, Irena Borovečki, Davor Brkić i Stipe Lucić, 24. lipnja razveselili su liječnike i kompletno osoblje dječje kirurgije u Klaićevoj. Da se radi o vrlo vrijednom daru potvrdio je i predstojnik klinike za dječju kirurgiju, doc.dr.sc. Župančić.

- Ovim poklonom omogućava se razvoj dječje neurokirurgije. Ovim uređajem omogućava se minimalno invanzivna kirurgija centralnog nervnog sistema. Nadalje, bit će podignuta kvaliteta naših zahvata u dječjoj dobi i mogućnost da i neke bezizlazne zahvate učinimo najbolje za izlječenje djeteta. Zato ističem da je ovo vrlo velika pomoć za dječju kirurgiju i na tome smo vrlo zahvalni. Zahvalni su vam i roditelji i djeca koja su najvažnija, jer kad vidite da se nakon jednog tako teškog zahvata dijete dobro oporavlja nema veće sreće. Ovime ste omogućili najoptimalniju i kvalitetnu skrb dječje kirurgije – rekao je Župančić.

Okupljenima se, uz prigodnu zakusku, obratio i dr. Gjurašin, neurokirug dječje kirurgije, pozdravivši goste i prijatelje iz Lions kluba Samobor, posebno istaknuvši poznanstvo s Davorom Brkićem.

- Naše je prijateljstvo vremenom učvršćeno, a dovelo je i do ove lijepe donacije. Ovaj endoskop koristit ćemo za otvorene zahvate na dječjem mozgu, u sklopu pristupa minimalnoj invanzivnoj neurokirurgiji. To znači da više nećemo morati raditi velike rezove na glavama djece, već ćemo moći kroz male otvore na lubanji doći do svih mjesta na kojima obavljamo potrebne zahvate. Ovakva vrsta liječenja je napredna, koristi se posljednjih desetak godina i smatra se najboljom, jer se i operativni zahvat i vrijeme oporavka u bolnici značajno skraćuju u odnosu na klasične zahvate. Zato se iskreno zahvaljujemo Lionsima i tvrtki HKO.

Na koncu se prisutnima obratila i, tada još aktualna, predsjednica Lionsa Gordana Rubčić, koja je napomenula da im je bilo drago pomoći, ali je naglasila da je to u skladu s djelovanjem Lionsa, obzirom da su oni najveća humanitarna organizacija na svijetu i da često djeluju upravo u pomoći liječnicima, koji humanitarno djeluju u svom svakodnevnom poslu.

Time su samoborski lavovi realizirali najveći projekt ove godine, a, po našim spoznajama, novi predsjednički odbor koji kreće s radom 1. srpnja, nimalo neće zaostajati za prethodnicima.

Tamara Vrančić Sokač

 

Popravljena cesta Rakov Potok – Mala Gorica

Memorijalni vatrogasni kup Pavao Ivanec

Obilježen Dan antifašističke borbe

U prepunoj križevačkoj katedrali brojni hodočasnici bez daha pratili svečani čin ređenja

U Svetoj Nedelji ne žele da im buduću izgradnju određuju urbanisti sa županijske ili državne razine

Samoborski lavovi za djecu u Klaićevoj

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002