05.03.2005.

Nikola Maričić, osvajač brončanog odličja s Tai Chi prvenstva održanog u Nizozemskoj

Kontrolirajte stres - upražnjavajte Tai Chi

Nikola Maričić, osvajač brončanog odličja s Tai Chi prvenstva održanog u Nizozemskoj

Tai Chi za zdravlje i kontrolu stresa - naslov je predavanja i video projekcije održanih u četvrtak, 3. ožujka, u samoborskoj knjižnici. Skromnom broju promrzlih Samoboraca, Nikolu Maričića, učitelja Tai Chija, predstavila je ovoga puta predstavnica domaćina Ratka Juratović – Skender.

Maričić je osvajač brončanog odličja s Tai Chi prvenstva održanog u Nizozemskoj i predstavnik Republike Hrvatske u službenim Tai Chi savezima u Europi i svijetu. Kao zanimljivost, napomenula je Juratović – Skender, Maričić će nastupiti na Olimpijadi 2008. u Pekingu, gdje će Tai Chi biti predstavljen kao pokazni sport. Po predstavljanju, Maričić je nazočne upoznao s osnovama Tai Chija, te napomenuo kako je Tai Chi vrlo zdrav i pomaže u koncentraciji i poboljšanju zdravlja. Dokazano je da već nakon nekoliko mjeseci prakticiranja, a naročito kod starijih osoba, dolazi do poboljšanja imunitetnog sustava. Također, dolazi i do poboljšanja u fizičkom funkcioniranju. Napomenuo je još kako u Kini na svakom koraku možete naići na ljude kako vježbaju u parku, na radnom mjestu i na svim javnim površinama.

Na kraju je pokazao nekoliko vježbi koje su nazočni s velikim elanom i sami pokušali izvesti. Šteta je što se zbog lošeg vremena nije odazvalo više zainteresiranih, jer u današnje vrijeme užurbanosti i ubitačnog životnog ritma potrebno je više vremena posvetiti sebi i očuvanju svog mentalnog i fizičkog zdravlja, a Tai Chijem se to može i ostvariti.

T.M.

 
05.03.2005.

Problemi u Ulici Ante Starčevića u Bregani

Pod vodom i u mraku

Problemi u Ulici Ante Starčevića u Bregani

Ulica Ante Starčevića u Bregani prošle je godine zasjala u punom sjaju, a novi sloj asfalta donio je osmijehe na lica stanara. Ali, vrijeme je pokazalo da i nije baš sve tako lijepo kako se na prvi pogled činilo. Rubnjaci su postavljeni samo s jedne strane kolnika, a pitanje je jesu li bili predviđeni i s druge. I, što se sad događa? Pada kiša i voda donosi zemlju, granje i kamenje na kolnik, koji je onda zbog toga dodatno sužen, a kanali za odvod ubrzo se napune i začepe zemljom i kamenjem. Jasno je da su potrebni rubnjaci i s druge strane, a bilo bi dobro izgraditi i nogostup.

Još veći problem stanarima te ulice je struja. U razgovoru s njima saznali smo da je napon preslab, a električni vodovi su stari i dotrajali. Dovoljno je da netko uključi stroj za kukuruz i napon opasno pada. Jedan dio ulice dobio je nove vodove, ali veći dio je na starom i trošnom vodu. Ni ulična rasvjeta nije u ništa boljem stanju. Ulica Ante Starčevića je uz samu granicu sa Slovenijom, kod drvenog mosta, pa možda mrak nekom više odgovara.

A trebalo bi samo zamijeniti žarulje...

Miroslav Taboršak

 

Nikola Maričić, osvajač brončanog odličja s Tai Chi prvenstva održanog u Nizozemskoj

Problemi u Ulici Ante Starčevića u Bregani

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002