06.03.2005.

Obilježena 15. godišnjica osnivanja samoborskog HDZ-a

Spremni za preuzimanje vlasti

Obilježena 15. godišnjica osnivanja samoborskog HDZ-a

Skupom u kino dvorani Hrvatskog doma 4. ožujka obilježena je 15. godišnjica osnivanja samoborskog HDZ-a.

Domaćin i uvodničar na ovom svečarskom okupljanju bio je predsjednik Tomislav Masten koji je, pozdravivši goste, podsjetio na osnivačke dane i prve korake u demokraciji sada već davne 1990. godine, u domu pokojnog Lovre Moguta. Govorio je i o usponima i padovima stranke, od kojih je najteži bio 2000. godine, nakon katastrofalnog poraza na prijevremenim lokalnim izborima. Uslijedila je njena mukotrpna konsolidacija, a danas je samoborski HDZ opet najjača i najorganiziranija politička stranka na području Samobora.

Vladajuću garnituru u Gradu Masten je okvalificirao elementarnom nepogodom za Samobor, nečim poput tsunamija, te najavio njen odlazak na narednim lokalnim izborima. Na njima bi HDZ trebao ponovno preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom, za to se priprema i za to je sposoban, naglasio je Masten.

Načelnik svetonedeljske općine i saborski zastupnik Krunoslav Markovinović pozdravio je ponajprije sve one koji su bili među osnivačima stranke i ustvrdio da je HDZ s Tomislavom Mastenom na čelu u stanju preuzeti odgovornost za razvoj Samobora, a ponudio je pritom i svu svoju pomoć kao saborski zastupnik budući da ga sadašnja gradska vlast nije niti jedanput pozvala ni na običan razgovor.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Branimir Pasecky, a prigodnim im se riječima obratio i ministar financija u Vladi RH Ivan Šuker.

Iako je prilika bila svečarska, Šuker je rekao i nekoliko riječi o lokalnim temama, a u vezi s novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, te optimistički ocrtao gospodarske trendove u Hrvatskoj.

E.K.

FOTO: Ministar financija Ivan Šuker

 
06.03.2005.

Sjednica Općinskog vijeća Svete Nedelje

Unapređenje ili uneređenje stanja u prostoru

Sjednica Općinskog vijeća Svete Nedelje

Već je početak sjednice Općinskog vijeća Svete Nedelje, na kojoj se trebalo raspravljati o stanju u prostoru, izazvao živahne reakcije vijećnika.

- Bez kvalitetnog izvješća o bespravnoj gradnji na našem području, koji tražim već četiri godine ovoga mandata, ni ne možemo danas raspravljati o izvješću o stanju u prostoru Općine Sveta Nedelja i mjerama za njegovo unapređenje u budućnosti – rekao je već prigodom utvrđivanja dnevnoga reda SDP-ov vijećnik Miroslav Milonjić i predložio da se o toj točki ne raspravlja dok takvog izvješća nema. Replicirao mu je HDZ-ovac Ivan Galic pitajući i Milonjića i ostale koja jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj uopće posjeduje takvo izvješće, a loptu na zemlju pokušao je spustiti načelnik Općine Krunoslav Markovinović napomenuvši pomirujućim tonom da je Općina u nekoliko navrata od inspekcijskih službi pokušala doći do bilo kakvog izvješća u vezi s bespravnom gradnjom, ali "gospoda inspektori kažu da to nisu obavezni nikome podnositi" - rekao je Markovinović. To znači – nastavio je – da bismo ovu temu mogli odgađati unedogled. Milonjić je, ipak, opetovano ukazivao na besmislenost bilo kakve rasprave bez slike stanja bespravno sagrađenog, ali je točka ipak ostala na dnevnome redu.

Za riječ se opet javio Miroslav Milonjić i tražio da se u izvješću o stanju u prostoru isprave tri faktografske pogreške, ukazujući na to da prometna povezanost Općine sa Samoborom i Zagrebom nije baš odlična kako se navodi, s čime se svi i nisu suglasili, s obzirom na to da se izvan špica do Zagreba dolazi za 15-ak, a do Samobora za 5 minuta. Zatim je zatražio da se među značajnije vodene površine u Općini ubaci i strmečko jezero s ribičkim domom, što je prihvaćeno, a za područje između Male Gorice, Brezja i Kerestinca, za koje je navedeno da je relativno velika poljoprivredna površina, kazao je da se to područje, inače, naziva "velikom sjenokošom" i da zbog svoje aluvijalnosti nije pogodno za neke ratarske kulture, pa ga se teško može svrstati u vrijedan resusrs za proizvodnju hrane.

Nakon kraće rasprave načelnik Markovinović je rekao da "napisano nije Sveto pismo i, ukoliko nam sredstva dopuste, program ćemo dopunjavati. Manje sportske dvorane, primjerice, predviđene ovim četverogodišnjim programom neće se graditi sredstvima proračuna već privatnom inicijativom, a udio Općine, odnosno proračuna, trebao bi biti u rješavaju infrastrukturalnih pitanja uz te objekte, sređivanju dokumentacije, oslobađanju od pojedinih komunalnih participacija i slično."

Posebno zadovoljan planom gradnje sportskih dvorana bio je vijećnik Marijan Jurić iz HDZ-a, ali je napomenuo da i Općina iz svog proračuna mora tome i te kako pripomoći, jer s obzirom na veličinu postojeće osnovne škole i gradnju novoga naselja sportska dvorana u općini postaje nasušna potreba. Jurić je apelirao i na pomoć Županije u tom smislu, ali mu je općinski načelnik odgovorio da je Županija zagrizla već popriličan zalogaj sufinancirajući gradnju sportske dvorane triju samoborskih srednjih škola.

Ima li smisla u ovakve planove "trpati" stalno jedne te iste stvari koje se ne ostvaruju više od desetljeća – pitao je HSS-ov vijećnik Stjepan Juranko, navodeći primjer podsusedske elektrane, mosta prema Zaprešiću, savskoga nasipa koji je posebno zanimljiv svetonedeljskom području i takozvanih praznih koridora koji su već "zakrčeni" raznim objektima.

Pri kraju rasprave o stanju u prostoru predsjednik Vijeća Stjepan Čakanić i vijećnik Božidar Jedvaj apelirali su da postojeće i buduće rekonstrukcije raskrižja prati i gradnja produženih nogostupa.

Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje SDP-ovca Božidara Jedvaja koji je tražio da mu se obrazloži koga Općina sufinancira u odvozu kućnoga smeća, građane ili Komunalac, izrazivši i sumnju u to da se smeće doista vozi na Jakuševac umjesto na Trebež. Riječ je u ovom slučaju o nedavnoj odluci Poglavarstva o sufinanciranju odvoza smeća s 30 kuna po 120-litarnoj kanti, pa to građani sada umjesto 80, kako je početkom godine odlučeno, plaćaju 50 kuna.

- Nudili su se i drugi umjesto Komunalca, svi bi prevozili, ali nitko ne zna kamo bi smeće odvozio – odgovorio je načelnik Markovinović, rekavši da se smeće na Trebežu briketira i u takvom stanju vozi na Jakuševac, što je višestruko skuplje nego prije.

- Postoji zabrana deponiranja smeća na Trebež, jer to će odlagalište uskoro u sanaciju, u čemu nećemo morati sudjelovati, jer će država za tu namjenu izdvojiti 15-ak milijuna kuna, pa i više ako zatreba – dodatno je obrazložio Markovinović. - Komunalac, međutim, od nas traži sudjelovanje u kupnji novog vozila, pa smo zato otvorili pregovore sa zagrebačkom Čistoćom - zaključio je Krunoslav Markovinović.

Vijećnici Svete Nedelje na svojoj su 34. sjednici dali suglasnost na izmjene Županijskog prostornog plana kojima se dopušta gradnja građevinama na poljoprivrednom zemljištu izvan građevinskih zona za držanje i uzgoj najmanje 15 grla stoke čime se – objasnio je Vlado Herceg – ide na ruku manjim općinama gdje se ljudi još bave tom djelatnošću.

Edi Kirshenheuter

FOTO: Miroslav Milonjić

 

Obilježena 15. godišnjica osnivanja samoborskog HDZ-a

Sjednica Općinskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002