22.09.2005.

Desetogodišnji Luka Galić iz Samobora postao župan osnovnoškolaca Zagrebačke županije

Desetogodišnji samoborski župan

Desetogodišnji Luka Galić iz Samobora postao župan osnovnoškolaca Zagrebačke županije

Desetogodišnji Luka Galić iz Samobora u televizijskoj igri znanja Učilica, koja se prikazuje svakog dana na HTV-u, izborio je mjesto župana osnovnoškolaca Zagrebačke županije. Svi mladi župani i županice, njih 21, ta su svoja mjesta zaslužili isključivo odličnim znanjem odgovarajući na kviz pitanja u kojima se ispitivalo gradivo osnovne škole.

Luka i ostali izabrani predstavnici dječje pameti, sudjelovat će 1. listopada na prvom Dječjem saboru znanja koji će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, gdje će učenici iznijeti svoje prijedloge za konkretne akcije koje bi svijet oko njih učinile ljepšim i boljim.

Novopečeni mladi političar je, prije odlaska u Sabor, u pratnji nastavnice Marije Golubić, psihologice Jasmine Vizler i direktora OŠ Bogomila Tonija Krste Mesića, došao na razgovor s gradonačelnikom Filipcom da usklade konkretne prijedloge.

Razgovor je održan u gradskoj vijećnici, a uz gradonačelnika, visokog su gosta saslušali i Marica Jelenić, zamjenica gradonačelnika te Damir Fabek, pročelnik za društvene djelatnosti.

Luka je naveo cijeli niz stvari koje bi on i njegovi prijatelji htjeli vidjeti boljima. Poželio je tako Luka da se napravi bazen u Samoboru, uredi kino i da ne bude toliko šoping centara. Jako zanimljiv bio je i njegov prijedlog da jedna od tema koje bi pripremio za Sabor bude o uzorima koji se djeci prezentiraju kroz medije.

Kako se na Sabor može doći samo s dvije predložene akcije, Luka Galić je nakon duže rasprave s gradonačelnikom ishodio da Grad podrži dvije njegove inicijative. Jedna je uređenje okoliša škole Bogomila Tonija i sadnja dvije lipe, a druga je projekt okupljališta za mlade osmoškolce van škole. U tu svrhu Grad je obećao deset računala, a škola će osigurati prostor.

Bilo je lijepo gledati kako je sve to Luka obavio, pa se iz novinarskih klupa oteo uzdah: e, da se veliki župani biraju isključivo po svom znanju...

Inače, Luka je tih i samozatajan dečko koji je o svom nemalom uspjehu izvijestio svoje nastavnike tek prije desetak dana. Sve dotad učinjeno njegovih je vijuga djelo. O telefonskim računima od 500 kuna čekamo pismeno izvješće Lukine mame.

Nenad Kobasić

 
22.09.2005.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 151. samoborske brigade

Obilježen dan mobilizacije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 151. samoborske brigade

U kišnu nedjelju, 18. rujna, obilježen je u Samoboru dan mobilizacije 151. samoborske brigade. Na taj su dan, prije 14 godina, pod oružje pozvani budući pripadnici te postrojbe u čijem su sastavu, sve do kolovoza 1995. vojevali dečki s područja današnjeg Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja.

Na žalost, iako je u međuvremenu formirana i Udruga branitelja 151. brigade koja broji 190 članova, na redovitim okupljanjima bivših vojnika pretežu protokolarne osobe, političari i novinari. Tako je bilo i ovaj put, a opravdanje za slab odaziv može se potražiti u kiši koja je nesmiljeno padala čitav dan.

U Parku domovinske zahvalnosti ovom su prilikom na ratni put brigade i na žrtve koje su pale podsjetili predsjednik Udruge Franjo Horvat i ratni zapovjednik Josip Mahović Pini, a prisutne je u ime Grada Samobora pozdravio i Feliks Škiljan. Molitvu za sve poginule predvodio je samoborski kapelan Ivan Cestar.

Predstavnici udruga, Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja položili su potom vijence i zapalili cvijeće kod spomenika u parku.

Nakon odavanja počasti poginulima, u Samoborskom je muzeju otvorena izložba fotografija koje ilustriraju ratni put brigade. Bivši su se ratnici mogli prisjetiti prvih dana okupljanja, prvih okršaja, te trijumfalnih dana Oluje.

Za nadati se je da će izložbu vidjeti velik broj građana, što su dečki, pogotovo oni koji više nisu među nama, sigurno zaslužili.

Robert Škiljan

 

Desetogodišnji Luka Galić iz Samobora postao župan osnovnoškolaca Zagrebačke županije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast poginulim pripadnicima 151. samoborske brigade

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002